уторак, 21. фебруар 2023.

Pisamce Elmedinu


Piše: Slobodan Vasković


Elmedine, 

Prije nego bilo šta napišem o tvom javnom fijasku u Zagrebu prilikom susreta sa tamošnjim ministrom inostranih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom, moram te podsjetiti na dvije briljantne i vječne istine koje je izgovorio Vinston Čerčil.


1) Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi.


Čerčil je, naravno, mislio na Britaniju i njeno državno rukovodstvo, ali isto važi i za Bosnu i Hercegovinu i njeno državno rukovodstvo u kojem sjediš kao ministar inostranih poslova.


Ni Hrvatska ni Srbija ni Crna Gora, sa kojima BiH graniči, nisu naši stalni prijatelji niti naši stalni neprijatelji, a na ovoj drugoj tezi se stalno insistira, ali imaju svoje stalne interese u BiH. Zbog naroda koji žive u BiH.


Tebi bi interesi BiH morali biti najvažniji isto zbog naroda koji žive u BiH; Svih naroda koji žive u BiH.


Ne možeš otići u Zagreb, niti bilo koju drugu prestonicu i ispaliti nebulozu da će Savjet ministara BiH na zajedničkoj sjednici sa Vladom Hrvatske, bilo kojom drugom vladom, odlučiti o Izbornom zakonu BiH!!!


Nisi to rekao baš tako direktno, ali se, bez sumnje, tako “pročitalo”, jer se nije moglo “pročitati” drugačije; Nisi se sam korigovao niti taj dio izjave dodatno razjasnio. A saopštenje iz Ministarstva bolje da nisi ni slao, jer si njime samo dodatno podvukao to što si rekao. 


Znaš, nekad je bolje istrpiti “batinu”, nego je pojačati loše plasiranim “demantijem”.


Kako ubuduće ne bi pravio takve kardinalne greške i sam sebi “pucao u uho”, srećom samo u ušnu školjku, trebaš naučiti još jednu Čerčilovu genijalnu konstataciju: “Diplomata je čovjek koji razmisli dvaput prije nego što ne kaže ništa”.


Ako ne razumiješ, to ti je ono o unapređenju bilateralnih odnosa sa tendencijom da oni prerastu u trilateralne; Plus da ste se složili oko potrebe daljeg unapređenja saradnje u oblastima koje su interesantne za obje zemlje; Plus, kad si već bio u Zagrebu, da naglasiš da je za BiH veoma bitno što je Radman ranije rekao da neće biti tvrđave između Hrvatske i BiH i da takvo što očekuješ i od drugih komšija… I da si pomenuo Trgovsku goru… I blablabla…


Jasno je meni da si ti još prezelen za funkciju koju obavljaš, ali insanu dragi, pa bar ti znaš kako djeluje SDA - odrastao si ispod njenog šinjela: Na svakom ćošku te čekaju kako bi te satrali i zatrli, jer si dio političke grupacije koja ih je izbacila iz vlasti na nivou države, a, moguće, da će biti izbačeni i na nivou entiteta.


Zato treba da učiš brzo, da ne dozvoljavaš sebi da te moć koju si dobio ponese do mjere da misliš kako ćeš biti Gazija dok je svijeta i vijeka.


A voliš da budeš Gazija; Tako se ponašaš, nametnuo si se agresivno, ambiciozno, snažno kao lider “Trojke” i time se doveo pod najžešći udar SDA; Istovremeno, samog sebe si stavio u veoma lično i veliko iskušenje koje bi se moglo okvalifikovati onom “Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari”.


Tebi se ostvarilo ono što si želio, a ti, umjesto da paziš nakon toga, budeš vrlo vrlo pripremljen za svaki sastanak, svaki javni nastup, počeo si da letiš i misliš da si završio sve sa SDA. I da su oni gotovi. I to u situaciji dok si u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om, koji nisu ništa manje loši nego oni.


Vjeruj mi, nisi ni počeo sudar sa SDA; Tek te čekaju surove bitke.


I još detalj: Nije samo SDA jest jednako režim; To su i SNSD i HDZ, ma šta ti mislio o tome.


Ti si, dragi moj Elmedine, samo zamijenio dio troglave aždaje koja je gotovo uništila BiH. 


Aždaja je dvoglava, ali Treća glava, premda dijelom maknuta, još je daleko od toga da postane samo “lobanja”. Predaleko.


Još nešto što sam primijetio kod tebe, a nikako ti ne ide u prilog - Dodik, jedna od dvije glave aždaje sa kojom je tvoja politička grupacija u koaliciji, prečesto te tapše po ramenu.


Pazi se, to je Dodikov stari oporobani fol: Ti misliš da je dobronamjeran prema tebi, a on te tako nabija u crnu zemlju. Dodik jeste stari, već dobro ofucani Gazija, ali je spreman da te “pojede” u trenu, zajedno sa Izetbegovićem, ako će mu to dati još samo jedan dan političkog života. 


Za razliku od tebe, Dodik zna koliko može biti dug jedan politički dan života. Da ne zna njegovu dužinu ne bi sada bio to što jeste! Istina, on je lažni predsjednik, ali mu ne pada na pamet da to i prizna, iako svi drugi to znaju. 


Što se tiče Čovića, kada si u razgovorima/pregovorima sa njim, trebaju ti troje rukavice na rukama, pa čak i cilindar na glavi; Plus najbolji mogući savjetnici, jer Čović je najopasniji i najjači igrač na političkoj sceni BiH.


On je sve politički preživio, njega nije niko.


Obrati pažnju samo kako je danas stavio Dodika i istočnu gasnu interkonekciju u mali džep. Iz toga, na primjer, možeš mnogo naučiti. 


Elmedine, nadam se da si razumio šta sam ti htio reći. 


Budući da zaista volim čitati Čerčila, za kraj bih ti preporučio da što dublje, preciznije, kvalitetnije izučiš njegovu dijagnozu politike: “Politika je sposobnost da se predvidi šta će se desiti sutra, sljedeće nedjelje, sljedećeg mjeseca i sljedeće godine. I imati sposobnost poslije svega toga da se objasni zašto se to nije desilo.”


Sad se lati knjige. I dobro pazi šta gdje pričaš. Valjda znaš onu o svakoj zlatnoj što iza zuba ostane!