понедељак, 27. фебруар 2023.

Egzorcisti novinarskih telefona


Piše: Slobodan Vasković


1.

U protekla dva dana detaljno sam raskrinkao razloge za napad na novinara Nikolu Moraču, kojem su pripadnici PU Banjaluka oduzeli telefon kako bi pokušali doći do njegovih izvora.


2.

Međutim, podjednako je važno, ako ne i važnije, otkriti ko su zaista takozvani policijski funkcioneri koji stoje iza napada na Moraču i organizovali su ga teško zloupotrebljavajući svoje pozicije u, moram to naglasiti, uništenoj instituciji MUP RS.


3.

Nakon što sam utvrdio u tekstu “Policijska Namještaljka za Moraču: MUP RS je brutalno napao novinara Moraču zbog pisanja o njihovim neuspjesima u otkrivanju vođa narkodilerske grupe, a ne zbog teksta u kojem je pisao o silovanju” koji su istinski uzroci perfidnog podlog pokušaja “smještanja djela” novinaru, te ko sve stoji iza tog akta (“Strogo povjerljivo”), bitno je naglasiti da se ništa nije moglo odigrati bez znanja vrha MUP RS; Preciznije, bez znanja Siniše Lavrentija Berije Karana, ministra, kao i direktora Policije Siniše Kostreševića.


4.

Željko Novaković, načelnik Sektora opšteg kriminaliteta u PU Banjaluka, i njegov podređeni Dalibor Blagojević samo si izvođači radova u akciji - “Egzorcisti novinarskih telefona”!


5.

Novaković je, napadom na novinara, imao namjeru da se dodvori Kostreševiću ne bi li ga ovaj postavio na upražnjenu poziciju načelnika Sektora u Upravi kriminalističke policije MUP RS, dok bi Blagojević došao na Novakovićevo mjesto u PU Banjaluka.


6.

“Odskočna” daska trebalo je da im bude napad na Moraču i oduzimanje njegovog telefona.


7.

Umjesto da budu unaprijeđeni, i Novaković i Blagojević su poodavno morali biti izbačeni iz MUP RS, a i zatvoreni, jer su štitili narkodilere i pljačkaše.


To što je Novaković, mimo svih pravila službe, napadao sve one koji su štitili Moraču, pa bi trebalo da bude disciplinski kažnjen, je tek limunadica, prema onome što godinama čini.



8.

A već godinama Novaković štiti jednog člana svoje uže porodice koji, svako malo, zbog narkotika bude priveden. Novaković ga svaki put oslobodi i tako ga “Šefovi” drže u šaci za sve prljave poslove koje im treba uraditi.


To je Stvarno Stanje odnosa u PU Banjaluka, ali i u cijelom takozvanom MUP RS.


9.

Blagojević je mnogo veći kriminalac od Novakovića.


Blagojević je direktan saradnik zelenaša, ranije velikog razbojnika koji je “radio” pljačke i razbojništva eksplozivom i dugim cijevima, Silvija Šobota.

Blagojević (prvi s desna)

10.

Šobot i Slaviša Koprena opljačkali su 01.12.2004. godine, na putu Banjaluka - Kneževo, blindirano vozilo Agencije za obezbjeđenje "Alarm West" iz Sarajeva i ukrali dva i po miliona KM. Novac je pripadao Rajfajzen banci.


11.

Međutim, obojicu je Vrhovni sud RS pravosnažno oslobodio zbog “nedostatka dokaza” u decembru 2007. godine.



12.

Ono što je veoma bitno nije samo činjenica da su Šobot i Koprena imali insajdera unutar Banke ili firme “Alarm West” koji im je dojavio mjesto prolaska vozila, a koji nije nikada otkriven, već je podjednako važno da je razbojnički dvojac (uz trojicu pomagača), imao i bliske saradnike u MUP RS, timu koji je istraživao pljačku.



13.

Taj saradnik iz MUP RS koji je “istraživao” pljačku uništava je sve moguće tragove koji su mogli teretiti Šobot, Koprenu&Razbojnike i epilog je poznat - oslobađajuća presuda.


Taj saradnik se zove Dalibor Blagojević, koji je tada radio u MUP-u na “razbojništvima”, postao razbojnik i sada kao razbojnik, naravno i pripadnik MUP RS, čini nedjela.


14.

Kao nagradu za uništavanje dokaza, Blagojević je za mizernu cijenu dobio skupocjenu kuću u banjalučkom naselju Lauš, koju je Šobot oteo od njenog vlasnika naplaćujući mu zelenašku kamatu za posuđeni novac.


To je ta policijska “elita” - žive u kućama otetim od zelenaša, do kojih dolaze za mali novac, jer štite zelenaše, razbojnike i narkodilere. 


15.

Za kraj ovog dijela da podsjetim da je kod Šobota, kojeg štiti MUP RS, avgusta 2013. pronađeno 14,3 kilograma TNT eksploziva i veća količina oružja i municije. 


Pripremao je pljačku, ali je tada spriječen. (nastaviće se)