четвртак, 23. фебруар 2023.

Namjera uvijek dobro začešljanog Karana da reorganizuje MUP RS i ukine određen broj uprava dovela do sukoba između Kostreševića i Marića


Piše: Slobodan Vasković


Uvijek dobro začešljani Siniša Karan, Ministar unutrašnjih poslova RS, priprema veliku reorganizaciju i novu sistematizaciju unutar te takozvane institucije.


Najvažnija stavka u cijelom tom procesu koji uskoro treba da krene je ukidanje Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala na čijem čelu je kroner Mladen Marić.


Pomenuta uprava treba da se “utopi” u Upravu kriminalističke policije, na čijem čelu je trenutno Darko Kovrlija. 


Kovrlija ima vrlo male šanse da ostane na čelu novoformirane UKP, a najveće ambicije ima upravo Marić.


Baš zbog toga on je krenuo u oštru medijsku kampanju o, kako tvrdi, uspjesima Uprave koju trenutno vodi, kako bi se dokopao UKP-a, kada sastavni dio te nove uprave bude i Uprava za organizovani kriminal.


Ono što je bitno je da se Siniša Kostrešević, direktor Policije i Narko”General” Kavačkog klana u RS bori svim sredstvima da Marić ne dođe na novu poziciju.


Kostrešević ne vjeruje Mariću, plaši se da bi ga Marić mogao uhapsiti i po svaku cijenu pokušava na to mjesto da dovede nekog od svojih poslušnika, iako direktor Policije uopšte nije nadležan za imenovanja načelnika uprava, već ministar.


Kostrešević je, po uhodanom običaju, umolio svog narkoprijatelja Igora Dodika da interveniše kod tate Milorada Dodika kako Marić ne bi postao načelnik novog UKP-a.


Bitka još nije dostigla vrhunac, ali kako se približava vrijeme reorganizacije, sve je oštrija i oštrija.


Kostrešević j izuzetno prljav igrač, ali ni Marić ništa ne zaostaje za njim po tom pitanju, tako da je neizvjesno ko će prevladati.


Karan drži na distanci Kostreševića što je veoma bolno za direktora Policije, jer uočava da mu novi ministar ništa ne vjeruje. A i na osnovu čega bi?!


Interesantno je podsjetiti da je, nakon otvaranja Skaj aplikacija, Marić bio u odličnim odnosima sa bivšim ministrom Draganom Lukačem, ali da je “preplivao” kod Kostreševića i zajedno sa njim, po Dodikovom nalogu, dekapitovao Lukača.


Sada je na redu sudar njih dvojice,  a samo jedan može da opstane kao bitan faktor u vrhu te razrušene institucije.