петак, 3. фебруар 2023.

Srbima je potrebna Srbija, a ne Kosovo


Piše: Slobodan Vasković


1.

Samo neprijatelji Srba i Albanaca žele da odnos Srbije i Kosova preraste u sukob; Samo neprijatelji Srba žele da se ne prihvati francusko-njemački prijedlog i da Srbija iz njega, kroz pregovore, izvuče maksimum za Srbe na Kosovu i za Srbiju. A ponuđeno je dosta. 


Prebrzo se zaboravilo da je koliko do juče nuđeno Ništa. Baš Ništa, garnirano pritiscima i teškim optužbama.


2.

Kosovo nije najskuplja srpska riječ; To je notorna laž; Svjesno nametnuta kako bi se bagatelisali Srbija i Srbi! Srbiji i Srbima najvažniji moraju biti Srbija i Srbi.  


3.

Možemo i ovako, ako smo iskreni prema samima sebi:

Koliko Srba u Srbiji i rasejanju želi Aljbina Kurtija za premijera Srbije što bi on, realno, postao za nekih sedam osam godina ukoliko bi se desilo čudo nad čudima i cijeli Svijet okrenuo naopačke, pa odlučio da Srbiji vrati Kosovo?


Ne vjerujem da ima ijedan!


4.

Koliko Srba u Srbiji i rasejanju želi Aljbina Kurtija za predsjednika Srbije što bi on, realno, postao za nekih dvadesetak godina ukoliko bi se desilo čudo nad čudima i cijeli Svijet okrenuo naopačke, pa odlučio da Srbiji vrati Kosovo?


Ne vjerujem da ima ijedan!


5.

Koliko je Srba iz Srbije i rasejanja otišlo da živi na Kosovu u posljednjih deset godina, dvadeset godina, trideset godina? 


Možda ih ima nabrojati na prste jedne ruke.


6.

Sjedi li srpski Patrijarh u Pećkoj patrijaršiji ili onoj u Beogradu: Sjedi u Beogradu, a u Pećku patrijaršiju ponekad ode. 


7.

Trebaju li Srbi da, (zbog mitomanije o Kosovu na koje ne žele da idu, čak ni u situaciji da ih tamo Albanci, koji su ubjedljivo većinski narod, žele da vide),  izgube i Srbiju, izgube pravo na budućnost, budu ponovo vreća za udaranje svakom kome padne na pamet da udara, ostanu bez posla, bez novca, bez mogućnosti da školuju djecu…; U izolaciji, prepušteni sami sebi u getu što bi ga svojim sopstvenim idiotizmom stvorili, ovaj put zauvijek; I nestanu vrlo brzo, jer bi malo ko želio da ostane u takvoj Srbiji?!


Prvi bi pobjegli iz takve Srbije oni koji se kunu da im je Knez Lazar u srcu i duši, da ga nose ulicama nekog od gradova u EU, SAD, Kanadi…


8.

Srbija je, nakon decenija, dobila ponovo priliku da sačuva bar dio preostalih Srba na Kosovu, njegovom sjeveru i u enklavama i sada bi trebalo, zbog onih kojima je Kosovo i njegova “odbrana” samo verbalna onanija za ostvarivanje lične političke koristi, da uništi i tu priliku i vrati se u vrijeme od prije nekoliko mjeseci kada se Zajednica Srpskih Opština, njeno formiranje, s gnušanjem odbacivalo u svim najvažnijim prestonicama koje su priznale Kosovo i ni ne pomišljaju da promijene svoj stav, jer im je potreban miran Balkan.


9.

Kosovo je za Srbe i Srbiju završena priča - niti će ga Srbija vratiti, niti treba Srbiji.


Ne treba ni Srbima, jer ne žele na njega da idu, kao što ne žele da im Kurti ili neko drugi bude premijer ili predsjednik!


10.

Srbija bi morala iskoristiti zadnju šansu koja joj je ponuđena i kroz prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga dobiti što više za Srbe na Kosovu, ali i za Srbiju. 


A može se dobiti, jer svima je potreban miran Balkan, niko normalan ne želi bilo kakve sukobe, čak ni incidente. Sa nenormalnim je sasvim drugačije, ali su u ogromnoj manjini.


11.

Zadnje je vrijeme da, kao narod, prestanemo sami sebe lagati i gurati u nestanak, osim ako nismo potpuno, kao nacija, mentalno poništeni. 


12.

Moguće da nisam ništa u pravu; Ni riječ, ali volio bih čuti sve te koji tvrde da se mora vratiti Kosovo kako će to i čime učiniti?!


Sigurno neće psovanjem majke u Skupštini Srbije, “transparentima” koji su odraz njihove lične mentalne nehigijene, “naguravanjem” koje je žalosno, jer su mnogo veće “borbe” na rasprodajama i kasama supermarketa.


13.

Albancima je Kosovo sve; Srbima, ogromnoj većini, ma šta govorili, ništa.


14.

Kada je već tako, a tako je, zašto se konačno ne bi riješilo i to pitanje; Stvorila tačka sa koje će Srbija da krene dalje gore, a Albancima omogućilo da svoje društvo uređuju kako smatraju da treba, uz posebnu pažnju prema ZSO i enklavama!