четвртак, 16. фебруар 2023.

Slučaj Laketa: Dodik i Izetbegović čvrsto vezani Osmicom

Piše: Slobodan Vasković


1.

Na zvaničnoj veb stranici Službe za poslove sa strancima BiH i dalje je navedeno da je njen direktor Slobodan Ujić.

2. 

Savjet ministara BiH saopštio je, 09.02.o.g., da je na Ujićevu poziciju imenovan Žarko Laketa, presuđivani kriminalac.

3.

Transparency International u BiH zatražio je 13.02.o.g. od Ministarstva bezbjednosti BiH i nadležnog Inspektorata informacije o imenovanju novog direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete koji, prema medijskim navodima, nije prošao sigurnosne provjere i nema potrebno radno iskustvo za obavljanje ove funkcije. 

4.

Nenad Nešić, takođe presuđivani kriminalac (U Srbiji presuđen na dva mjeseca), perač narkonovca, narkodiler i ministar bezbjednosti za N1 je 14.02.o.g. rekao da je Laketa dobio pristup tajnim podacima i da mu je taj akt potpisao Osman Mehmedagić-Osmica, odlazeći direktor OSA BiH, takođe, kriminalac gigantskih razmjera i saradnik brojnih narkogangova. 


5.

Napisao sam o Osmici i više nego dovoljno, ali je ostalo pitanje kada je potpisao dozvolu za pristup tajnim podacima, jer je njegov dugogodišnji saradnik Nešić ostao nedorečen po tom pitanju i rekao: ”juče, danas”, ne precizirajući da li je Osmanagić “juče, danas” (13. ili 14.02.) potpisao odobrenje za pristup tajnim podacima Laketi ili je on (Nešić) o tome tek “juče, danas” obaviješten.

6.

Nešić je za N1 još rekao da je “Imenovanje Lakete bilo na Savjetu ministara, ali nikada nije došlo do izjašnjenja na Savjetu ministara”.


Naveo je i da “Gospodin Laketa ima pravo pristupa tajnim i vrlo tajnim podacima. Dobio je pozitivno mišljenje OSA-e. To što je naveo taj gospodin iz Inspektorata u dopisu nije istina. Laketa je dobio pristup za tajno i vrlo tajno“. 


U emisiji N1 “Dan uživo” naglasio je da je “Osmica potpisao pristup tajnim podacima” za Laketu.


7.

Za BHRT je, isti dan nakon gostovanja na N1, Nešić rekao: “Imenovanje novog direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete je urađeno u skladu sa zakonom, on je prošao sve procedure i dobio podršku cjelokupnog Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (SM BiH)". Dodao je da je konkursna procedura urađena za vrijeme prethodnog saziva SM BiH i prethodnog ministra bezbjednosti”.


Sve postaje još interesantnije, ako se tome doda da je Nešić za BHRT “nije potvrdio da li Laketa ima bezbjednosnu procjenu, istakavši da će o tome javnost vrlo brzo biti obaviještena”.

8.

Tako je, po Nešiću u izjavi za N1, Laketa dobio pristup, Osmica mu je potpisao, ali nije imenovan od Savjeta ministara, a isti dan za BHRT da ga je “imenovao Savjet ministara”, a da će oko procjene “javnost biti obaviještena”.


9.

Nikako ne ide jedno sa drugim, čak ni u situaciji kada je u pitanju NarkoNešić pa je, zasad, ostalo nepoznato da li je presuđeni kriminalac Laketa imenovan ili nije od Savjeta ministara. 



10.

Što se tiče pristupa tajnim i vrlo tajnim podacima, NarkoNešić je rekao istinu - Osmica jeste potpisao taj dokument Laketi. Potvrđeno mi je to iz više izvora.


11.

Osmica je potpisom teško prekršio zakon i treba za to krivično odgovarati, ne samo zbog toga što je Laketa pravosnažno presuđivan i što nema dovoljno radnog iskustva za tu poziciju, već posebno zbog toga što je duboko u kriminalnim vodama i što nikako takva osoba nije smjela dobiti pristup tajnim podacima. 


12. 

Osmica je, očito, sudio po sebi - Kada je on mogao biti na čelu OSA BiH i zloupotrebljvati sve tajne podatke, potom voditi narko grupu koju čine Elvis Keljmendi, Denis Stojnić i njihovi vojnici, te dati službene legitimacije OSA BiH narkodilerima Admiru Arnautoviću Šmrku (u pritvoru) i Bojanu Cvijetiću (navodno u kućnom pritvoru), zašto ne bi dobio i Laketa!!!


13.

Ostaje ključno pitanje: Ko je kod Osmice “sredio” njegov potpis za laketu? Milorad Dodik ili NarkoNešić?

14.

Ubijeđen sam da je to bio Dodik, što otvara niz novih “paralelnih struna” lažnog predsjednika RS sa njemu navodno mrskom SDA. 


Dodik je, zauzvrat, mogao, na primjer, obećati Osmici da će uticati na Tužilaštvo BiH da ga ne istražuju u mjeri u kojoj bi morali?!!!