понедељак, 7. август 2017.

Zemljišna mafija uzvraća udarac: Grulović optužio institucije, MUP RS i Radojičića za nezakonitosti, pritiske, “opasna oružja”, neznanje…

piše: Slobodan Vasković

Dragan Grulović, šef banjalučke Područne jedinice Republičke geodestke uprave, trebalo bi da se nalazi (bar) u pritvoru, jer je dio zločinačke organizacije Bude Stankovića, ali i drugih kriminalnih grupa, koje su od Banjaluke otele stotine dunuma najatraktivnijeg gradskog građevinskog zemljišta i na tim nezakonitim  poslovima zaradili desetine miliona maraka.

Grulović je dio ekipe kojoj pripada i Mirko Stojčinović, bivši zamjenik Javnog pravobranioca (za Banjaluku), koji se nalazi u pritvoru već drugi mjesec.

Međutim, umjesto da je u pritvoru zbog nedjela koja je počinio, Grulović je sebi uzeo za pravo da u ime RUGIP-a napiše oštro pismo Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Draganu Lukaču, Darku Ćulumu, Nenadu Joldžiću, Milanu Tegeltiji i vrhu RUGIP-a, na čelu sa Milošem Komljenovićem, u kojem se okomio na Grad, MUP RS, Tužilaštva, a posebno na gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Sama činjenica da piše u ime RUGIP-a je skandalozna, jer Grulović nema na to pravo, ali je očito da mu se može; Ta nekadašnja entitetska institucija poodavno privatizovana, pa niko i ne gleda na takvu vrstu zloupotrebe koju je šef Područne jedinice počinio. I koju on na kraju svog pisma-Lekcije i priznaje.

Grulović optužuje Radojičića, gradonačelnika Banjaluke, za pritiske i nezakonito ponašanje, a zatim i druge institucije, koje se bave istragom otimanja gradskog građevinskog zemljišta. Grulović čak piše da je “lokalne zajednice (Opštine i Gradovi) “pregazilo vrijeme” i da su “ostaci socijalističkog uređenja”.

Optužbe na Radojičićev račun
Pismo je upućeno 13. jula 2017. godine i prosto je nevjerovatno da niko od nadležnih nije reagovao i pozvao Grulovića na odgovornost, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog direktnog ataka na institucije entiteta.

Kvaka je da Grulović tim atakom želi da sačuva sopstvenu kožu i izbjegne kažnjavanje u brojnim slučajevima otimanja zemljišta, gdje je jedan od ključnih aktera; Činjenica je i da se Grulović osjeća dovoljno moćnim i snažnim da optuži i popljuje sve institucije, što znači da iza njega stoje Moćnici koji su nedodirljivi.  

“Svoj interes Grad Banjaluka, na čelu sa gradonačelnikom, ostvaruje pritiskom na sve strukture vlasti, a zloupotrebljavajući i svoju vlast. U prilog tome govori i činjenica da ne zauzimaju isti ili sličan stav, u istim upravnim stvarima koje se vode kod ovog organa u postupcima privatizacije državnog kapitala, između ostalog, i zvučnog predmeta ‘Građa’ ad Banjaluka’”, otvoreno optužuje Grulović u pismu Radojičića. 

Dalje navodi da su “oružja koja se koriste sve opasnija”, pa se može zaključiti da Grad, za koji radi Grulović, i Gradonačelnik prijete njemu, a ne da se prijeti Radojičiću, kojeg čuva policija.

“Svjedoci smo pritiska koji se vrše medijskim putem na RUGIP da bi se izdejstvovale odluke u korist Grada Banjaluka, kojima se još uvijek opiremo, ali vas upozoravamo da su ‘oružja’ kojima se koriste sve opasnija”, precizira Grulović.


Teške optužbe na račun MUP-a
On dalje navodi da se pritisci i prijetnje tu ne zaustavljaju, jer, kako kaže, područna jedinica Banjaluka je stvarno nadležna i za mnoge druge “zvučne predmete”, a gotovo svi su, kaže Grulović, dvostranački ili višestranački, “te je sasvim logično da uvijek postoji strana (fizičko, pravno lice ili pravni subjekt) koja je nezadovoljna donesenom odlukom”

Međutim, ako živimo u pravnoj državi, moramo da poštujemo pravila koja su zakonima propisana, te se nezadovoljnim strankama pruža mogućnost izjavljivanja redovnih i vanrednih pravnih lijekova, o čemu uvijek odlučuje neposredno viši, jači i autoritativniji u piramidi postupanja. Trenutno konstelacija odnosa/interesa je toliko umrežena i složena, jer prema našim saznanjima, rukovodioci MUP CJB Banjaluka, MUP Uprava za teški i organizovani kriminalitet, Specijalno okružno tužilaštvo i drugi, direktno vrše pritisak na zaposlene (“ohrabrene jačim privrednim strukturama”) za neosnovano podizanje optužnica i unošenje nemira, netrpeljivosti, pritisaka na zaposlene službenike RUGIP PJ Banjaluka”, proširuje Krug osumnjičenih Grulović, član Zemljišne Mafije.


Kao najočigledniji primjer takve situacije on je naveo upravni postupak “Varnica Marija” (postupak uspostave ranijeg vlasničkog pravnog odnosa, izuzet od nadležnih istražnih organa), “koji se vodi po sili zakona o građevinskom zemljištu, gdje upravni organi gotovo da nemaju mogućnost drugačije odluke od one zakonom propisane, a sve u skladu sa uputama Vrhovnog suda u predmetnoj upravnoj stvari”

Varnica vrijedna stotine hiljada KM
“Za “neznalice” valja reći da nepostupanje po presudama nadležnih sudova je krivično djelo- a traži se drugačiji ishod”, drži lekciju Grulović.

U “Slučaju Varnica” i jeste jedna od petlji Gordijevog kriminalnog čvora, koji je u Banjaluci isplela Zemljišna mafija, jer je Gradu oteta zemlja budzašto, a potom prodata za stotine hiljada KM (opširnije ću se baviti ovim slučajem 08.07.2017.). 

U toj petlji Grulović je jedan od glavnih “Junaka”!

“Ako postoji bilo kakav oblik zloupotrebe službenih ovlaštenja ili prekoračenja istih, svaki državni službenik podliježe materijalnoj, prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti, ali u skladu sa zakonskim propisima Republike Srpske, a ne na osnovu lobiranja, medijskog satiranja, urgiranja kod istražnih i tužilačkih organa i na osnovu zloupotrebe službenog položaja drugih učesnika u upravnim postupcima”, nastavlja Grulović sa svojom “odbranom” i napadom na sve institucije sistema.

Ruku na srce, ovakav sistem nije bolje ni zaslužio, jer decenijama u Banjaluci žare i pale razni stankovići, grulovići, deurići, lubure… 

Ili Mafija ili država


Kraj Grulovićevog pisma dokaz je i tragedije Društva u kojem živimo: Član Mafije traži odgovornost onih čiji je zadatak da Mafiju raskrinkaju!!!

Činjenica je da i ovaj dopis izlazi iz okvira hijerarhijske korespondencije, ali isti je izazvan višemjesečnim nepostupanjem vrha Uprave o zatraženoj zaštiti i demantima u javnosti o radu ove Područne jedinice i njenih zaposlenih.
Traženo je da se prestane sa pritiscima na rad viših stručnih saradnika, urgencijama i intervencijama što nije urodilo plodom, te je ovo postupanje krajnje neophodno.
Imajući u vidu sve gore navedeno valja zaključiti da je postalo neprimjereno vršiti pritisak na postupajući organ i službena lica u RUGIP PJ Banjaluka, jer onemogućava normalan rad i funkcionisanje. Tražimo odgovornost”, zaključio je Grulović.

Biće interesantno vidjeti dalji razvoj događaja u slučajevima “Poljoprivredna škola”, “Naš dom”, “Građa” i “Varnica”, jer će se direktno pokazati da li Mafija ovdje ima državu ili, pak, postoje osobe u institucijama spremne da odbrane njihov dignitet i privedu pravdi, između ostalih, i Grulovića.

Biće interesantno vidjeti i da li će, sem Stojčinovića, odgovarati i Aleksandar Deurić, Miloš Komljenović i Budo Stanković ili će ih Dodik zaštiti od progona?!!!


Ukoliko samo Stojčinović “padne”, Mafija je pobijedila, a Grulović bi mogao napredovati u toj organizaciji!