петак, 18. август 2017.

SPREMITE DOKUMENTE: Prijedlozi za nove nazive trgova, ulica i gradova u BiH

Piše: Eldin Karić (zurnal.info)
Vrijeme je da se oslobodimo bremena prošlosti iz perioda socijalističke diktature, kada niko nije imao ništa, a imali smo sve. Prvi korak je čišćenje memorije.

Inicijativa da se Titova ulica preimenuje u Ulicu Alije Izetbegovića je dobar početak ali to neće biti dovoljno. Zašto se ne riješiti svih tragova vakta prije nego što je demokratija kročila na ove prostore?


Evo nekoliko prijedloga novih naziva trgova, ulica i gradova u Bosni i Hercegovini.

TRG ŽRTAVA SDA
Nakon što se Josip Broz Tito skroz izbaci iz naziva ulica a na njegovo mjesto postavi Alija Izetbegović, red bi bio da se njegova ostavština ovjekovječi.

Tako bi dio ulice Alija Izetbegović mogao da se zove Ulica palih industrijskih divova, u znak sijećanja na uništene firme kao što su UNIS, Famos, Šipad, Energoinvest, UPI... A, ako već glavna ulica u gradu dobije ime po Aliji, bilo bi neukusno da se i trg po njemu zove, pa bi se on mogao preimenovati u Trg žrtava SDA. U tom slučaju i Muzej Alija Izetbegović bi mogao dobiti novu funkciju i ime, pa da se zove Muzej korupcije, kriminala i nepotizma.

Za zasluge u, bukvalnom, razvaljivanju zaostalih komunističih urbanističkih navika, kao i nemjerljiv doprinos u izgradnjih tržnih centara u glavnom gradu BiH, red je i da Alijin potomak stekne besmrtnost. U skladu sa njegovim zaslugama u urbanističkoj destrukciji treba predložiti da se Sarajevo zove Bakirovo. Ipak je on neko ko je nazaslužniji za dovođenje Zare na ove prostore.

Bakirova ljepša polovina već se izborila za neizbrisiv trag u razvoju medicine na prostorima gdje je SDA odgovorna za zdravlje ljudi i životinja. Gledajući na posljedice menadžerskog djelovanja po Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (gdje nema srpskog življa mnogo), logičnim se nameće da se on ubuduće zove Klinički centar dr. prof. sup. B.I. Sebija Izetbegović.

SEBIJIN SINDROM
Međutim, to je preskromno u odnosu na razmjere posljedica njenog menadžerisanja i doprinosa u razvoju medicine. U najmanju ruku, zaslužila je da se jedna grana medicine nazove po njoj. Ako baš ne može grana medicine, možda da neka bolest ponese to časno ime. Na primjer da se narcisoidni poremećaj nazove Sebijin sindrom.

Opis dijagnoze narcosidnog poremećaja zaista zaslužuje da ponese njeno ime: “Zahvaćene osobe imaju prenaglašeni osjećaj superiornosti i očekuju da se prema njima ponaša s poštovanjem. Njihove veze su obilježene potrebom za divljenjem, te su osobito osjetljivi na kritiziranje, neuspjeh ili poraz. Kad su suočene s neuspjehom da ispune vlastito pretjerano mišljenje o sebi, mogu postati ljuti ili jako depresivni i samoubilački raspoloženi. Često misle kako im drugi zavide. Mogu iskorištavati druge jer smatraju kako njihova superiornost to opravdava.“ 

Posljedice demokratije na razvoj obrazovanja u Bosni i Hercegovini ravne su posljedicama uragana Katrina. Odluka SDA kadrova da Osnovna škola u Doglodima dobije ime po fašisti Mustafi Busuladžiću najbolji je način da se SDA ostavština zauvijek zabilježi kroz nazive škole i fakulteta.
U tom maniru treba predložiti da se jedan od univerziteta u Travniku do podne zove Univerzitet Alija Izetbegović, a popodne Univerzitet “Možda i nije Alija Izetbegović”, kao sjećanje na mudrost i konzistentnu politiku prvog bošnjačkog predsjednika.

NOVA PASMINA KONJA
Ni životinje u Bosni i Hercegovini nisu ostale pošteđene politike vladajućih posljednjih dvadeset najtežih godina. Zato je red da se jedna pasmina konja nazove Amir Zukić, kao pomen na tragično nastradalog konja generalnog sekretara Stranke demokratske akcije. Inače, teško se oteti dojmu da su ostale neprimjećene zasluge ovog mladog i perspektivnog političara.

Zbog nemalih zasluga u borbi protiv nezaposlenosti bilo bi lijepo da se sektor za zapošljavanje u Elektroprivredi BiH nazove Zukić, Sarajlić i ostali. 

Njihov suučesnik u tim aktivnostima, pardon partner Mirsad Kukić, kao nekrunisani kralj rudnika i cnog zlata zaslužio je da se po njemu zove Podzemlje Tuzlanskog kantona. Ipak je to njegova zona odgovornosti. A, red bi bio da se i BHTelecom zvanično preimenuje u Zelena transferzala.

Kao priznanje za predan rad na razvoju slobode medija aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, treba predložiti da svi oslobođeni mediji dobiju prefiks Aljošino. Tako bismo imali Aljošin Faktor, Aljošin Stav, Aljošina Televizija Bivša FTV...

Ni ostali dokazani kadrovi SDA ne bi trebali biti zaboravljeni u predstojećoj akciji izmjene naziva gradova, ulica i trgova. Tako bi trebalo da se na mjestima gdje su nekad bile fabrike, a propušteno je da se na tom placu izgradi nova džamije, postavi bista Edhema Bičakčića kao najzaslužnijeg SDA kadrovika u procesu pretvaranja državnog i društvenog vlasništvo u imovinu nekoliko odabranih porodica. Tako bismo dobili stotine trgova “Edhem Bičačkić”.  

Zgrada poznata kao Importane zaslužuje da ponese naziv Nedžad Branković, kao i dio naselja Poljine. Barem onaj dio koji nije pod kontrolom novih stanovnika Sarajeva, porijeklom iz arapskih zemalja.

MITALOVO, TIGROVO, SAFINO
Ni drugi gradovi u BiH ne bi trebalo zadržati stare nazive koji podsjećaju na tamno doba industrije i crne metalurgije. Tako treba predložiti da se Zenica zove Mitalovo, a međunarodni indeks zagađenosti da dobije naziv Zenica. Peking bi mogao da se pohvali kako je, na primjer, jučer zablježen rekordni nivo zagađenosti od 0,25 Zenice...

Tuzlanski kanton bi i zvanično trebalo preimenovati u Bajrino, samo još da se to u gruntu provede. Bihać neka se zove Tigrovo, a istočni dio Mostara neka bude Safina prćija. Drugi dio se komotno može nazvati Sokolana Dragan Čović, mada je koeficijent da se tako nešto desi 2,14. Ipak član Predsjedništva BiH Dragan Čović igra na gostujućem terenu Dinke Slezaka.

Što se tiče Republike Srpske već sada se može tipovati da će na referendumu sa 120 posto biti prihvaćeno da se ovaj entitet zove Republika Srpska Milorad Dodik, svim gradovima da se doda Dodikovo, a glavni grad bit će Dodikovi Laktaši i Dan RSMD više neće biti 9. januar nego 12. mart.

Svi oni, koji su u ličnim dokumentima promijenili nazive prebivališta, pa im umjesto Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina..., sada piše Munchen, Stuttgart, Bonn, Stockholm..., pošteđeni su novih troškova izmjena ličnih karata. Ali, nije ni njima lako, tamo gdje su sada nema ovakvog meraka i ovakve demokratije.

Spremite vaše dokumente, molim.