уторак, 8. август 2017.

Slučaj “Varnica” - Reagovanje na tekst o Zemljišnoj mafiji

Na tekst “Zemljišna mafija uzvraća udarac: Grulović optužio institucije, MUP RS i Radojičića za nezakonitosti, pritiske, “opasna oružja”, neznanje…”, objavljen na blogu 07.08.2017. g., reagovala je Danijela Varnica, koja je iznijela svoje viđenje slučaja u kojem se pominje njena majka, a tiče se zemljišta koje je predmet spora njene porodice i Grada.

Reagovanje prenosim u cijelosti, bez ikakvih izmjena, kao i dokumente (najznačajniji dio) koji su mi proslijeđeni.

Svoj tekst o ovom slučaju koji sam najavio za danas, objaviću sutra. 

Reagovanje Danijele Varnice

Poštovani G.Vaskoviću,
pravna bitka Marije Varnica oko uspostave ranijeg vlasničko pravnog odnosa, odnosno povrata u svojinu njene očevine traje gotovo 10 god. Predmet obiluje dokumentacijom čija se težina odavno može mjeriti u kg i teško bi bilo sažeti tako obiman predmet i brojne upravne i sudske postupke, koji su vođeni i još se vode.

No, nabrojaću samo nekoliko stvari, poput činjenica, da je Okružni sud Banja Luka 2016 g. ukinuo rješenje Banjalučke gruntovnice iz 2011 godine, kojim je Grad Banjaluka  NEZAKONITO bio upisan kao vlasnik na zemljištu Marije Varnica.
Dostavljam presudu Okružnog suda i osporeno Rješenje Osnovnog suda- u prilogu

Osim toga napomenuću da je i Vrhovni sud Republike Srpske 2014. godine odlučujući po reviziji Marije Varnica zauzeo pravni stav po kojem je pravo ranijeg vlasnika na nacionalizovanom neizgradjenom gradjevinskom zemljištu najjače pravo u odnosu na ostale zainteresovane subjekte i da je Republička geodetska uprava postupajući po uputama i na temelju pravnog stava Vrhovnog suda, kao suda najviše instance, u konačnici donijela odluku o povratu zemljišta sljedniku ranijeg vlasnika, odnosno Mariji Varnica.
Najveći problem u našem predmetu je upravo u tome  što su se poštovale odluke Vrhovnog suda i što iste ne odgovaraju željama i planovima  zainteresovanih lica, prvenstveno AD Nova Real Estatae i Uni invest nekretnine doo Banja Luka.
AD Nova Real Estate je tokom postupka uspostave po zahtjevu Marije Varnice, iako je  zemljište bilo u sporu, zaključiilo Ugovor o zamjeni nekretnina sa Gradom Banja Luka, pribavivši time sebi u svojinu dvije parcele, koje su i dalje predmet spora i postupka uspostave M. Varnica,i parcele koje su tik uz porodični objekat Marije Varnica i koje su nastale cijepanjem jedne parcele k-č- 509/4 u prvobitnoj ukupnoj površini od 5120 m2.
U prilogu dostavljam odluku i ugovor o zamjeni nekretnina 


U okviru iste lokacije Doo UNI INVEST NEKRETNINE, sa Marijom Varnica, krajnje  neplanirano bilo je prinudjeno da zaključi ugovor o kupoprodaji. Marija Varnica nije bila uopšte zainteresovana za prodaju i ista desila na izričit zahtjev i forsiranje, silne molbe i "plač" od strane rukovodstva doo UNI INVEST NEKRETNINE, kako bi oni izbjegli naloženo rušenje nelegalno postavljene elektroinstalacione mreže duž parcele 1881/1 , s tim da je dio predmetnih parcela  iz kupoprodajnog ugovora uvijek i bio u privatnom posjedu Marije Varnica i pripadao dijelu okućnice.
U prilogu dostavljam nalog za rušenje nelegalne gradnje
U pregovorima oko kupoprodaje parcela u vlasništvu M. Varnica, učestvovali su Dušan Zec i Aleksandar Burgić i obojica su tvrdili da im direktor firme NOVA REAL ESTATE od kojeg su kupili zemljište za izgradnju zgrade u komšiluku, nije pomenuo da ima spor sa M. Varnica, nije pomenuo da je dio makadamskog puta u površini od 186 m2 , oduvijek u privatnom posjedu M. Varnica.

Prodajnu cijenu predmetnog ugovora formirali smo u dogovoru sa vještakom gradjevinske struke, a da je ista u rangu tržišne cijene zemljišta na ovoj lokaciji najbolje znaju kupci, jer su i sami  neposredno prije toga već kupili zemljište od AD NOVA REAL ESTATE,a koje ujedno i graniči sa našim parcelama.


Dušan Zec mi je rekao da su AD NOVA REAL ESTATE za zemljište isplatili 800.000,00 KM, a ostatak će dati u m2 na zadnjoj etaži zgrade.To je bilo džabe, ali Marija im je skupo naplatila.

Takodjer, Dušan Zec mi je nedavno rekao i da su oni uspjeli od NOVE REAL ESTATE naplatiti u cijelosti iznos koji su nama isplatili za parcele... jedva, ali su namirili neplaniranu kupovinu. 

Dakle,naša TRŽIŠNA cijena zemljišta je direktno mogla "ugroziti" samo  NOVU REAL ESTATE AD i to im je bilo bezobrazno skupo??? Ali kada su oni po TRŽIŠNOJ cijeni prometovali svoje kvadrate svom investitoru to je bila normalno??? Pod plaštom brige za kasu grada prećutkuju postojanje RJEŠENJA Okružnog suda broj 11 O Dn 015417 14 Gž???

I o tome ne treba da pišu novinari.

Mariju Varnica treba pljuvati, jer se strašnoo obogatila, na svojoj očevini koju joj eto nisu uspjeli otet i nisu je uspjeli rastrgati i pravično  podijeliti plijen.


Napomene radi, da je Grad bio kupac umjesto ovih poštenih kupaca i njihovih saučesnika, mi bi kroz sudski postupak  postigli istu cijenu. Nudili smo im tu opciju, da nas ne smaraju lelekom, ali oni su morali kupiti zemljište "odmah i sad", kako im se ne bi porušila preskupa investicija koju su "pošteno" zatrpali na našem privatnom  posjedu i bez gradjevinske dozvole.

To je problem... platili su nešto što su mislili da neće nikada, platili su Mariji Varnica, onoj kojoj su slali radnike da uriniraju pod kuhinjski prozor i onoj kojoj su se smijali da džaba piše i da im ne može ništa, jer  iza njih "stoji CIJELI SVIJET".

Zašto upravo naši kupci ili njihovi "ŠAPTAČI" sada vode brigu o gradskoj kasi, smatrajući da ju je Marija Varnica na pragu svoje 8 decenije života navodno ispraznila, a kada se vršila zamjena zemljišta sa gradom nisu vodili računa da uzimaju od grada tudje zemljište, 1003 m2 u sporu, na kojem je predvidjena zgrada u bruto površini od više hiljada m2, a gradu su u zamjenu dali zemljište u površini 1259 m2 "za trotoar", odnosno za proširenje saobraćajnice??? 

Zaista ujednačena vrijednost zemljista koje se mijenjalo - trotoar za stanove iste vrijednosti!!

Kad je trebalo reklamirati objekat u izgradnji, UNI INVEST NEKRETNINE je ogromnu reklamnu tablu neovlašteno postavio u baštu Marije Varnica, bez dozvole i bilo kakve naknade, bez plaćanja poreza i tad se nije vodilo računa o punjenju gradske kase itd.

Da li se vodilo računa o punjenju kase kod naplate kazne za nelegalnu gradnju? Da li je 
uopšte bilo kazne??? Itd itd 

No, Marija Varnica zaslužuje da se pominje i blati u javnosti, a ovi drugi su pošteni. To je stvarno nedopustivo. 

Ovdje se isključivo radi o neplaniranom pražnjenju kasa izmedju investitora Uni invest nekretnina doo i njihovog prodavca NOVA REAL ESTATE jer ni jedni ni drugi nisu očekivali da će pravda u predmetu Marije Varnica ugledati "svjetlo dana", jer su oni veliki, moćni, a  Marija Varnica, baka na pragu osme decenije života, ih je urušila u hirovitoj nelegalnoj gradnji na njenom privatnom posjedu i kroz višemjesečnu prepisku sa gradskom upravom uz čitav niz drama i manifetluka kojim su se pokušavali odbraniti.


Sada treba Mariju istaknuti kao najvećeg kriminalca, njene advokate žigosati, prozivati i uništiti, a časne i poštene naručioce ovih sramnih radnji ostaviti da se bave procjenom štete u gradskoj kasi??? 
Sa kavim motivima oni to rade??? 
Kakva ih to muka gura u "humanitarni rad" ?
Gospodine Vaskoviću,rado čitam Vas blog, znam da ne objavljujete izmišljotine, ali vas molim da o predmetu Varnica takodje prikupite sve informacije, rado ću vam poslati  dokaze koji vam nedostaju.

Marija Varnica je vodila čistu pravnu bitku i zaista ne znam ko nas i zašto nas medijski gura medju najspornije Rugip-ove predmete ???

Poznato mi je, da  nas je "neko" po anonimnoj  prijavi pokušao ugurati pod istragu, no nismo obuhvaćeni istom, jer nisu postojali razlozi za to. 

Banjaluka, 08.08.2017