среда, 2. август 2017.

Čajniče/Otpor nasilnom i jalovom Režimu se širi: Od četvrtka i građani na Protestu

piše: Slobodan Vasković

Protest radnika ŠG "Vučevica", Čajniče, ušao je u deseti dan, a niko od nadležnih niti im se obratio, niti ima na pomolu rješenja problema, koji je nastao nakon što je nasiljem nad zakonom Luka Petrović, gensek SNSD-a, natjerao Ristu Marića, generalnog direktora JP "Šume RS", da imenuje Neđu Mašića, višestruko propalog biznismena i samoimenovanog predsjendika OO SNSD Čajniče, na poziciju v.d. direktora pomenutog gazdinstva.

Radnici su ustali protiv ovog imenovanja svjesni da je na djelu priprema za pljačku "Vučevice", po istom principu po kom su devastirana ostala gazdinstva, koja su sastavni dio JP. "Vučevica" već godinama posluje pozitivno, ostvaruje milionsku dobit i ta dobit je cilj Petrovića, Marića i ostale kamarile, koja je učinila sve da sa pozicije direktora udalji veoma uspješnog Slobodana Pejovića.

Marić je u jednom trenutku popustio i povukao Rješenje o imenovanju Mašića i postavio Slavišu Kovačevića, ali to je trajalo bukvalno jednu noć.

Nakon što ga je Petrović verbalno masakrirao, nesposobni, nekompetentni, korumpirani direktor JP "Šume RS", obavijestio je Kovačevića da nije imenovan, već da je Mašić "u igri". Radnici su spriječili ulazak Mašića u firmu, potom bili u Banjaluci, gdje su se sastali sa Marićem, a on im rekao da nije nadležan.

Nevjerovatna drskost i bezobrazluk direkotra Javnog preduzeća, koje su on i njegovi prethodnici gotovo skroz uništili.

Zbog svega navedenog, radnici "Vučevice" nastavili su štrajk i 02.08.o.g., a od 03.08. u Protestu će im se pridružiti i građani; Taj broj će rasti iz dana u dan, jer je nezadovoljstvo bezakonjem i totalnim ignorisanjem interesa ovog gradića i njegovih stanovnika prevršilo sve mjere. 

Režim je u potpunom rasulu, tu nema dileme, jer nisu u stanju da se usaglase oko imenovanja direktora jednog ŠG, a kamoli oko nekih krupnijih stvari. Slučaj "Vučevica" pokazuje i prezir Režima prema građanima i radnicima, ali i svjesnu namjeru da se nastavi sa pljačkanjem resursa preko komrpomitovanih ucijenjenih kadrova, poput Marića i narečenog Mašića.