субота, 5. август 2017.

Magarci se ne mijenjaju

piše: Slobodan Vasković

1.
“Ne stidim se da kažem da sam se promenio. Samo se magarci ne menjaju. Ponosan sam da to svakog dana pokazujem i da mi građani veruju”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Blic” (31.07.o.g.), najavljujući “novi put u vezi Kosova” i izražavajući ubjeđenje da “Srbi još nisu spremni za to”, ali da on, Vučić, neće popuštati.

OK, Vučić se jeste promijenio, ima i podršku građana, djeluje spreman riješiti i kosovski Gordijev čvor mirnim sredstvima, što je, mora se priznati, snažan otklon od svakog nasilja, koje je do sada bilo dominantno kao način rješavanja tog pitanja; Što se tiče konstatacije da “Srbi još nisu spremni na to”, ona je samo djelimično tačna: Srpski političari, ogromna većina njih, nije spremna na to, ne zbog Kosova, već ličnih interesa; Srbi, kao narod, jesu, ali ne vodi narod politiku.

Uzgred, kada bi se priznalo/prihvatilo da “Srbi jesu spremni na to”, uslijedilo bi vrlo nezgodno/neprijatno pitanje: Zašto to nije ranije riješeno, već je narod davljen u mitomaniji i doveden na rub istrebljenja?!

2.
Vučić je otvorio dijalog (u Srbiji) o Kosovu; Mnogi mu to osporavaju, argumentujući “nemogućnost dijaloga” svim što im prvo padne na um ili uopšte padne na um, tako da se može konstatovati da je dijalog već počeo, ali da neće ići baš lako.

Malo kome od onih koji teško kritikuju Vučića zbog najave “novog puta o Kosovu” je stalo do tog istog Kosova, mnogo više do Vučićeve pozicije i vlasti uopšte.

3.
Kako god, Kosovo živi svoj nezavisni život, a da bi se Srbi uopšte sačuvali na toj teritoriji neophodno je da dijalog u Srbiji bude što efikasniji, sadržajniji, strukturalniji i u korist nacije, a ne, kao dosad, protiv nje.  

4.
Samo se magarci ne mijenjaju, mogao bi da usklikne i Milorad Dodik.

Nema potrebe da izgovori i onaj dio - Ne stidim se da kažem da sam se promijenio, jer je opštepoznato da se Dodik ne stidi ničega, pa je taj dio baš viška.

5.
Dodik je nekad/ranije/do prije par godina… bio američki apologeta, čovjek koji je imao ključnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića, (in)direktno doprinio osamostaljenju Kosova…, danas SAD/Amerikance optužuje da su Najveći AntiSrbi i srpski neprijatelji.

Dodik se, bez sumnje, promijenio, jer samo se Magarci ne mijenjaju.

6.
Međutim, na ovom mjestu se pojavljuje nekoliko sitnih problema, a nijedan od njih nije sadržan u tome što je Dodik ranije bio proamerički, shvatio da bi ga ostanak u tom agregatnom stanju mogao dovesti u poziciju jedne Ž., pa postao proruski; Ne, on ima pravo da bude šta hoće, ali pitanje glasi: 
Da li su SAD/Amerikanci uništitli Republiku Srpsku ekonomski, finansijski, civilizacijski, sveli je na gotovopustaru, potpuno urušili Društvo, ključne fondove pretvorili u “nuklerane bombe”, koje samo što ne eksplodiraju…; Upravljali njome po principima Mentalne Pornokratije? 
Nisu.

Da li su SAD/Amerikanci uništili Izvore Nacije: Porodicu, Obrazovanje, Kulturu, Zdravstvo? 
Nisu.

Da li su SAD/Amerikanci uništili institucije RS, pretvarajući ih - prvo, u alatke Jednog Čovjeka, potom u alatke Organizovanih zločinačkih organizacija i na kraju u samostalne entitete Organizovanih zločinačkih organizacija unutar RS? 
Nisu!

Ko je to učinio?

Milorad Dodik i njegova nenarodna vlast, koja sada trubi o svesrpskom ujedinjenju “do kraja vijeka”! 

Zašto ne sutra, ako ste već Ujedinitelji?!

7. 
Šta je u postupcima Dodikove vlasti spram sopstvenog naroda prosrpsko?! 
Ništa.

8. 
Dodik ima problem sa percepcijom, kako ga on naziva, američkog antisrpstva, jer (i na početku i na kraju) sve to “antisrpstvo” svodi na odnos američke administracije spram njega i sopstveni lični animozitet  prema ambasadoru SAD u BiH Morin Kormak. Koju optužuje za stavljanje na “Crnu listu” SAD-a, što je kranje glupa optužba, uzgred i netačna.

Dodikov antiamerikanizam je, budimo precizni, lične prirode; Njega nije uopšte briga za Naciju, sve te “velike” riječi su šupljikati, proizvod frustracije što je on lično doveden u problem. Zato što on jeste problem. 

9.
Kod Dodika je, bio on u proameričkom/antiameričkom/proruskom agregatnom stanju, uvijek sve lično - On i samo on. I tu nema promjene.

Dalji zaključci se sami nameću.

10.
Jedan od njih je da Dodik nema nikakvu izlaznu strategiju iz situacije u kojoj se nalazi; Čak ni Magareći put!

I nije da nema izlaznu političku strategiju, već ni ličnu! I tu je najveći problem Republike Srpske. I njegovog matičnog SNSD-a. I Dodika.

11.
Dodik je prvo vlast isisao iz institucija u svoje ruke i jednim dijelom podredio stranačkim organima; Nakon toga je vlast iz Stranke isisao i predao u ruke Pojedinaca kojima On lično vjeruje! 

Sada imamo situaciju da Republikom Srpskom, (njenim najvećim dijelom, njenim institucijama, a i dobrim dijelom SNSD-om), upravljaju Pojedinci potpuno nepoznati građanima RS; O RS se odlučuje i van institucija i van SNSD-a, na Dodikovim privatnim druženjima!

(Na primjer, RUGIP je bio, donedavno, vlasništvo Bude Stankovića i njegove kriminalne grupe, kao i svaka parcela koja bi im se dopala; trenutno je na djelu u RUGIP-u promjena vlasničke strukture).

12.
To su činjenice; Taj katastrofalni proces je nemoguće obrnuti i on ide svom kraju, koji je neminovno raspad takve platforme. I pad svih što su na njoj.

13.
Nebojša Radmanović je shvatio - Zato i namjerava da aktivira ponovo svoju Demokratsku Socijalističku Partiju; Slučaj “Smjena Kovačevića” je samo povod (Kad smo već kod tog slučaja, ona “havarijska struja” kupljena je po važećim berzanskim cijenama), uzroci su mnogo dublji; Jedan od njih je i svijest da je ovakvo stanje neodrživo i za RS i za još uvijek najveću stranku u ovom entitetu i za njene članove, koji su pretvoreni u brojke.

14.
Broj 032743 da se ukloni, postavlja se Broj 032222…, matrica je po kojoj funkcioniše SNSD i koju su nametnuli Dodik&Mala Grupa.

I članovi SNSD-a su se promijenili: nisu više bića, već brojevi.

15.
Promijenio se i Mladen Ivanić; Za godinu je stariji nego lani i, u prvih sedam mjeseci ove godine, destruktivniji 20 posto više po srpske nacionalne interese, nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno, statistika kaže, povećao je za svega tri posto nivo sluganstva Dodiku u prvih pet dana avgusta ove godine u odnosu na uporedni period prošle.

16.
Ako mislite da je u julu i avgustu vrućina prevršila sve mjere grdno se varate. Vidjećete tek septembarske temperature. Rekordne!