понедељак, 21. август 2017.

Dodikov salto mortale: Od vojne vježbe MUP RS sa NATO-om, do agitovanja protiv NATO

piše: Slobodan Vasković

Početkom  juna ove godine održana je zajednička vježba NATO snaga u BiH, pripadnika MUP Republike Srpske i MUP-a Federacije BiH.

Prema izvoru iz vrha Režima, pripadnici dva entitetska MUP-a prelazili su entetsku granicu, a vježba je nazvana "Šakalov kamen 2017.".

Ovu vježbu je odobrio politički vrh RS, uključujući i Milorada Dodika. 

Štaviše, najviši zvaničnici RS nisu pravili nikakve problem u vezi sa održavanjem ove vježbe, koja je uključivala i prelazak pripadnika dva MUP-a preko medjuetntitetske granice”, kazao je moj izvor.

S obzirom na ovu činjenicu, potpuno je zapanjujuća preobrazba u stavu Milorada Dodika u vezi sa NATO-om, koja se desila samo dva mjeseca nakon što je lično odobrio da pripadnici MUP RS učestvuju u zajedničkoj vježbi sa pripadnicima NATO, ali i federalnom policijom, koja je, kako tvrdi moj izvor, uspješno sprovedena.

Nema dileme, oštro suprotstavljanje NATO-u nije ništa drugo nego Dodikov ad hoc stav, iznuđen iz nekih jačih i moćnijih centara.

Jasno je da Dodik u namjeri da se suprotstavi NATO-u nema podršku opozicije, ali ni koalicionih partnera.

Nejasno je, pak, zašto je Dodik pristao da se u junu održi vježba sa pripadnicima NATO, a sada najavljuje referendum protiv NATO.

To nije politika, već čista improvizacija i egzibicionizam, koja od Dodika čini pajaca, a nikako ozbiljnog i kredibilnog političara.

SRNA najavila Šakalov kamen 

Pripadnici MUP-a Republike Srpske, Vojske SAD-a i policijske agencije u BiH, početkom juna, na teritoriji Srpske i BiH, realizovaće vježbu "Šakalov kamen 2017".

U vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika bezbjednosnih, vladinih i civilnih institucija iz BiH i SAD. Cilj vježbe je priprema učesnika za sprovođenje akcije u nepredviđenim okolnostima radi jačanja teorijskih i taktičkih znanja i iskustava.

Vježba "Šakalov kamen 2017" dio je Programa za zajedničku obuku i vježbe Komande SAD u Evropi koji je osmišljen da bi ojačao međusobnu operativnu saradnju sa udruženim i partnerskim snagama i kao podrška postojećim operacijama.


(SRNA, 02.06.2017.)