петак, 25. август 2017.

ZAŠTO RUSE BRINE HRVATSKO PITANJE: Ruski kapital ulazi u mostarski Aluminij i lukavačku Koksaru



Piše: Avdo Avdić
Ničim izazvan, ruski ambasador u BiH Peter Ivancov, obraćajući se u službenom glasilu HDZ-a BiH (Večernji list), ustvrdio je da „u Federaciji BiH postoji hrvatsko pitanje, te ga treba riješiti“. Da bi se motivi ove izjave bolje razumjeli, vratit ćemo se u ne tako daleku prošlost.
Februar 2017. godine. Hrvatske službe tada su zabilježile da su se u restoranu Konoba u Zagrebu sreli Josip Jurčević (direktor firme Energija d.o.o. Ploče), Ivan Vukadin, načelnik Općine Tomislavgrad, Branko Bago, načelnik Općine Posušje i nepoznata osoba ruskoga porijekla. Prema informacijama tih službi, na sastanku se razgovaralo o privatizaciji Rudnika boksita Posušje, kojeg bi trebali kupiti ruski investitori i to novcem „Sberbanke“. Rudnik iz Posušja, prema  zvaničnim podacima, jedan je od glavnih dobavljača zvorničke Alumine, a koja potom svoj proizvod plasira u mostarski Aluminij. No, prava priča tek započinje kasnije.
   
PLIN ZA ALUMINIJ
Hrvatski biznismen Josip Jurčević, inače bivši obavještajac, čovjek je koji je neformalni ruski lobista u Federaciji BiH i Hrvatskoj. On je, prema zvaničnim izvještajima bezbjednosnih agencija, povezan sa ruskim državljanima Igorom Križajevim i Mihailom Zazhiginem. Upravo ova trojka, uspjela je stupiti u kontakt sa čelnicima HDZ-a BiH preko kojih nastoje povećati svoj ekonomski uticaj u Hercegovini. 
Tako su na jednom od sastanaka održanim tokom marta i aprila ove godine dogovorili da mostarski Aluminij proces proizvodnje prebaci na plinske pogone, te da, koristeći terminale na području Ploča ruske kompanije povećaju svoj uvoz plina u BiH. Da su informacije ovih službi tačne dokazali su događaji iz jula ove godine. Uprava preduzeća Aluminij d.d. Mostar (kadrovi HDZ-a BiH), šalje Vladi Federacije BiH „inicijativu za ukidanje carine na nelegirani aluminij“.

Zbog velike potražnje aluminija na svjetskom tržištu, Društvo smatra kao najbrži način podizanja proizvodnih kapaciteta pretapanje nelegiranog aluminija koji se obavlja u ljevaoničkim pećima koje pokreće gas što umanjuje troškove potrošnje električne energije“, pišu Vladi FBiH čelnici mostarske kompanije. 
U svojoj inicijativi dodaju da „nelegiranog aluminija nema u dovoljnim količinama u zemljama EU. Velike količine su na tržištu Rusije i Azije“. Stoga, Aluminij predlaže da se ukinu carine na nelegirani aluminij koji bi trebao biti uvezen iz Rusije. 
Tri dana poslije ovog dopisa, 19. jula 2017.godine, Vlada Federacije BiH usvaja zaključak kojim traži da se „uputi zahtjev Vijeću ministara BiH u kojem će se tražiti ukidanje carinske stope na nelegirani Aluminij“. Za ovaj zaključak, pored ministara iz HDZ-a BiH, glasali su i ministri iz SDA i SBB-a. Time je napravljen prvi korak da se ruskom kapitalu omogući ulazak u Aluminij d.d. Mostar kojim suvereno upravlja HDZ BiH.  
ZOTOV U TUZLI
No, tu nije kraj priče. U istom danu kada je Čovićev Večernji list objavio intervju sa  ruskim ambasadorom u BiH, koji je na dan objave intervjua posjetio Banja Luku i čelnike RS-a, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić u svoje je odaje primio Jevgenij Zotova, ruskog biznismen na čelu Israeli Investment Group Balkan. 
Kontroverzni ruski biznismen izrazio je želju da privatizira Global Ispad koksnu industriju u Lukavcu. Zotov je poznat kao čovjek kojem je predsjednik RS-a Milorad Dodik obećao prodati Rudnik Ljubija u Prijedoru, a prodaju je spriječila Narodna Skupština RS. Međutim, Zotov sada želi preuzme Koksaru u Lukavcu, jer su njeni vlasnici članovi porodice Mittal koji su, također, vlasnici Željezare u Zenici i Rudnika Ljubija. 
S obzirom na to da se koks koristi za proizvodnju željeza, Zotov i njegovi saradnici mogli bi indirektno kontrolisati rad najmanje dvije kompanije u Federaciji BiH – zeničke Željezare i lukavačog GIKIL-a. I zato im je potrebna pomoć čelnika Vlade Tuzlanskog kantona. Već odavno čelnici SDA TK, predvođeni Mirsadom Kukićem imaju odlične odnose sa Dodikovim biznismenima. 
Tako Rudnik Banovići ima milionske ugovore za zvorničkom Aluminom, a posljednji, potpisan u februaru ove godine,  vrijedan je 16 miliona maraka. Sa zvorničkom Aluminom, kako smo već naveli, višemilionske ugovore sklopio je i Rudnik boksita Posušje, kojeg žele kupiti Rusi, te mostarski Aluminij koji traži oslobađanje uvoznih dažbina za ruski nelegirani aluminij. 
Stoga ne treba čuditi što su na posljednjoj sjednici Zastupničkom doma FBiH, Mirsad Kukić i njegova stranačka kolegica Elzina Pirić mimo odluke Kluba SDA podržali dvije inicijative HDZ-a BiH. A zauzvrat su dobili da HDZ BiH podrži zaključak o gradnji Termoelektrane Banovići. 
(zurnal.info)