четвртак, 10. август 2017.

Marić prijeti policijom, Radnici “Vučevice” da će tijelima spriječiti sprovođenje sile

piše: Slobodan Vasković

U Čajniču je situacija uzavrela; Radnici i dalje protestuju, drvoprerađivači su otišli kamionima do šumskih stovarišta, a Risto Marić, generalni dirketor JP “Šume RS” putem telefona pokušava da diktira poslovanje.

Marić naređuje da se mora otpočeti sa otpremom šumske građe i da se Neđo Mašić mora pustiti u Upravnu zgradu.

Mašić je nelegalno imenovan na poziciju v.d. direktora “Vučevice”, to je otvoreno priznao i Marić, koji je, kako je objavio ATV, dopisom obavijestio SNSD da njihov kandidat “nema potrebne uslove za imenovanje”.

Istim dopisom Marić je obavijestio SNSD da će, uprkos tome, izvršiti imenovanje Mašića, čime je sebe doveo u poziciju da javno krši zakone i, sada već, otvoreno potiče sukobe i nasilje.

Marić je jutros radnicima poručio da je juče, u 14č asova i 30 minuta, poslao zahtjev policiji da nasilno uvedu Mašića u upravnu zgradu i postave ga na mjesto ditektora. To je nonsens nakon Marićevog javnog priznanja da je prekršio zakon imenujući osobu bez potrebnih kvalifikacija. Policija bi trebala izvesti Marića iz kancelarije na ispitivanje, a nikako uvoditi Mašića u Upravu.

Radnici su ogorčeni i, kako mi je rečeno, “odlučni da svojim tijelima spriječe provođenje sile".

“Silu na osnovu bezakonja nećemo dozvoliti”, tvrde oni.

Ukoliko policija zaista nasilno uvede Mašića, nakon priznanja Marića da on nema potrebne kvalifikacije za direktora gazdinstva, onda nema dileme da je riječ o najcrnjoj diktaturi i da Republika Srpska polako klizi u otvorene fizičke sukobe, koje izaziva Režim.

Milorad Dodik je, takođe, stao na stranu Mašića, čime je pokazao da je njegov izbor nasilje, a ne zakoni.

Dodikov pad na "Vučevici" - Umjesto radnika/naroda izabrao hohštaplera
piše: Slobodan Vasković

Maltretiranje radnika "Vučevice", njihovo iscrpljivanje i ponižavanje od Režima nastavljeno je i danas.


Jutros su opet svi drvoprerađivači, sa tovarnim kamionima, defilovali kroz Čajnice, tražili otpremu, a pošto im nije udovoljeno, nakon dva sata, vratili su se u baze.

Režim je uspio podijeliti narod u Čajniču, jer su, donedavno, drvošrerađivači bili uz radnike. 

Radnici i dalje ne dozvoljavaju da Neđo Mašić, šef lokalnog SNSD-a preuzme Šumsko gazdinstvo "Vučevica", dok Režim sad kroz izjavu Milorada Dodika, najavljuje da se "radnici ne pitaju" i da će Mašić biti uveden u firmu.

Očito je da se Režim opredijelio za Nasilje i da je Dodik to svojom izjavom dodatno potakao. 

Mašić nema nikakve uslove da bude v.d. direktora gazdinstva, ali SNSD želi da pokaže silu.

Radnici su zabezeknuti Dodikovom izjavom, jer podržava bezakonje, a ne zakonsko imenovanje, za koje se oni zalažu. 

Prema njihovim riječima, Dodik bi trebalo da je predsjednik svih građana, kompletnog naroda, "a ne samo huligana i opančara, kako se sami prestavljaju".

Kao "opančar" se u odeđenim medijima predstavio sam Mašić, a zaista je bilo degutantno gledati/slušati kako se on, javno, u direktnom telefonskom razgovoru, zaklinje na vjernost i poslušnost Luki Petroviću, generalnom sekretaru SNSD-a i predsjedniku te stranke Dodiku.

Od Režima smo vidjeli i doživjeli svašta, ali Mašićevo javno isticanje vjernosti stranci je vrhunac užasa. 

Zaista je za nepovjerovati da Dodik sebi dopušta da javno stane iza takvog ljudskog taloga, da ponižava radnike zarad nevrijednih hohštaplera, čija je jedina "vrlina" poslušnost Luki Peroviću!!!

Taj i takav Dodik, pokazuje to i "Vučevica", bio je i ostao predsjednik jedne grupe naroda, njemu lojalne i spremne na sve kako bi se dokopali novca. U tu grupu ne ubrajam cijeli SNSD i sve njegove članove.

Kako god slučaj "Vučevica" završio, Dodik je već izgubio i gazdinstvo i dio naroda. Mašići  
koje on preferira nisu narod, već njegov najcrnji talog.

Nejasno je i zašto o svemu ćuti opozicija, osim ako tu grupaciju ne shvatimo kao grupu političkih morona, što već jedanaest godina nisu uspjeli pogoditi nijedan "zicer", posebno ne odbraniti neko javno dobro.

Desant na Čajniče: Luka Petrović silom pokušava postaviti svog ličnog "tesara" na čelo "Vučevice" (21.07.2017.)

piše: Slobodan Vasković


Buna u Čajniču: Radnici u štrajku (21.07.2017.)
Sila je manir Luke Petrovića, generalnog sekretaraSNSD-a, koji je svojim postupcima izazvao novi štrajk u Šumskom gazdinstvu "Vučevica" iz Čajniča.

Štrajk je počeo 21.07., u ranim jutarnjim časovima, jer radnici ne dozvoljavaju da Petrović na čelo ŠG imenuje "tesara" Neđu Mašića, predsjednika OO SNSD Čajniče, umjesto inžinjera šumarstva Slobodana Pejovića, koji ima najbolje rezultate na nivou javnog preduzeća. I to već godinama.

Međutim, Petroviću i SNSD-u je potreban novac i ne prezaju ni od sile kako bi se dokopali svakog preduzeća koje ga donosi, tako i ŠG "Vučevica".

Nakon što im je propao junski udar na Pejovića, Petrović nije prestao sa pritiscima i prijetnjama da se uspješni direktor smijeni i dovede njegov poslušnik koji će, izvan svake razumne sumnje, otpočeti "golu sječu", kako šume, tako i finansija.

Radnici su pred ŠG i ne dozvoljavaju nikakvu promjenu, spremni su, kako tvrde, na svaku vrstu otpora, ali Petrović nema namjeru da odustane od imenovanja Mašića, makar to morao silom uraditi. Režim, kako vrijeme odmiče i besparica pritišće, postaje sve okrutniji i nemilosrdniji. 

Polovinom juna sam objavio da Petrović prisiljava Ristu Marića, generalnog direktora JP "Šume RS," da smijeni aktuelnog direktora ŠG "Vučevica" Slobodana Pejovića i na njegovo mjesto dovede Neđu Mašića, predsjednika lokalnog SNSD-a.


Međutim, radnici "Vučevice" zaprijetili su otvorenim otporom "svim sredstvima", o čemu su obavijestili i vrh JP "Šume RS".

Takav stav spriječio je smjenu, ali privremeno.

ŠG "Vučevica" je najuspješnije gazdinstvo u okviru javnog preduzeća i prošlu godinu završilo je sa 1,4 miliona KM dobiti. Pomenuto gazdinstvo je zaista najbolje, jer dobit iskazuje već dugi niz godina. 

"U našem gazdinstvu se pokušava smijeniti najuspješniji direktor - inžinjer šumarstva Slobodan Pejović, a na njegovo mjesto postaviti 'tesar' Neđo Mašić, koji je, kako nam je rečeno, prije mjesec dana u upravu šuma donio neku diplomu menadžmenta sa nekog od privatnih fakulteta u Prištini", tvrde moji sagovornici.


Prema njihovim riječima, Pejovića "pokušavaju smijeniti u sredini mandata", s obzirom da je na funkciju izabran do kraja 2018. godine. 


Oni dalje tvrde da Mašić, koji je predsjednik OO SNSD, nikada nije ni sproveo unatarstranačke izbore, već je, kako naglašavaju, sebe "samoizabrao papirološki".


"Nikad nije sproveo izbore, već je samo sastavio Zapisnik o sprovedenim unutarstranačkim izborima, a to mu je pošlo za rukom, jer su u odboru SNSD njegovi poslušnici", tvrde moji sagovornici.


Prema njihovim riječima, zahvaljujući Petroviću taj i takav "takozvani OO SNSD u Čajniču je priznat u centrali stranke u Banjaluci". 



Mašić ima iza sebe krajnje negativne rezultate u poslovima u kojima se okušao; Bio je, svojevremeno, upravnik u komunalnom preduzeću koje je, nakon njegove vladavine, završilo u stečaju. Potom je propao i kao svinjogojac, a zatim i kao stočar, jer mu je od 40 grla ostala samo jedna krava.

"Sve ove navedene okolnosti dovoljno govore o preduzetniku koji je propao na svim poslovnim poljima i sada preko našeg gazdinstva želi nadoknaditi  privatne poslovne neuspjehe. TO MU NEĆEMO DOZVOLITI!!!", naglasili su moji sagovornici. 


Oni su istakli da, u slučaju imenovanja Mašića za direktora, neće fizički dozvoliti njegov ulazak u firmu.
"Budemo li prisiljeni, izaći ćemo na ulice i svoja prava braniti svim sredstvima", zaključili su moji sagovornici iz Čajniča u junu.

Tvrde da je ista takva situacija i u julu. 

Čajniče/Otpor nasilnom i jalovom Režimu se širi: Od četvrtka i građani na Protestu (02.08.2017.)


piše: Slobodan Vasković

Protest radnika ŠG "Vučevica", Čajniče, ušao je u deseti dan, a niko od nadležnih niti im se obratio, niti ima na pomolu rješenja problema, koji je nastao nakon što je nasiljem nad zakonom Luka Petrović, gensek SNSD-a, natjerao Ristu Marića, generalnog direktora JP "Šume RS", da imenuje Neđu Mašića, višestruko propalog biznismena i samoimenovanog predsjendika OO SNSD Čajniče, na poziciju v.d. direktora pomenutog gazdinstva.

Radnici su ustali protiv ovog imenovanja svjesni da je na djelu priprema za pljačku "Vučevice", po istom principu po kom su devastirana ostala gazdinstva, koja su sastavni dio JP. "Vučevica" već godinama posluje pozitivno, ostvaruje milionsku dobit i ta dobit je cilj Petrovića, Marića i ostale kamarile, koja je učinila sve da sa pozicije direktora udalji veoma uspješnog Slobodana Pejovića.

Marić je u jednom trenutku popustio i povukao Rješenje o imenovanju Mašića i postavio Slavišu Kovačevića, ali to je trajalo bukvalno jednu noć.

Nakon što ga je Petrović verbalno masakrirao, nesposobni, nekompetentni, korumpirani direktor JP "Šume RS", obavijestio je Kovačevića da nije imenovan, već da je Mašić "u igri". Radnici su spriječili ulazak Mašića u firmu, potom bili u Banjaluci, gdje su se sastali sa Marićem, a on im rekao da nije nadležan.

Nevjerovatna drskost i bezobrazluk direkotra Javnog preduzeća, koje su on i njegovi prethodnici gotovo skroz uništili.

Zbog svega navedenog, radnici "Vučevice" nastavili su štrajk i 02.08.o.g., a od 03.08. u Protestu će im se pridružiti i građani; Taj broj će rasti iz dana u dan, jer je nezadovoljstvo bezakonjem i totalnim ignorisanjem interesa ovog gradića i njegovih stanovnika prevršilo sve mjere. 


Režim je u potpunom rasulu, tu nema dileme, jer nisu u stanju da se usaglase oko imenovanja direktora jednog ŠG, a kamoli oko nekih krupnijih stvari. Slučaj "Vučevica" pokazuje i prezir Režima prema građanima i radnicima, ali i svjesnu namjeru da se nastavi sa pljačkanjem resursa preko komrpomitovanih ucijenjenih kadrova, poput Marića i narečenog Mašića.