петак, 18. август 2017.

GMO-prenos nadležnosti u režiji SNSD-ovih ministara iz Vlade RS

piše: Slobodan Vasković

Najviši funkcioneri SNSD-a svakodnevno ispaljuju brojna imena “izdajnika”, koji, kako tvrde, rade na prenosu nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, dok, istovremeno, ćute o tome kada ministri iz Vlade RS, samoinicijativno, pokrenu i realizuju derogiranje Zakona RS u korist podzakonskih akata, koje donose institucije BiH.

Tako je i Stevo Mirjanić Metuzalem, Ministar poljoprivrede u Vladi RS, svojim djelovanjem uspio da potpuno derogira entitetski Zakon o GMO, inicirajući izmjene Pravilnika Agencije za bezbjednost hrane BiH, koje se tiču stavljanja GM hrane na tržište.

Donošenjem izmjena pomenutog Pravilnika, Mirjanić je sve nadležnosti entiteta po pitanju GM hrane, prenio na nivo BiH. Krenimo redom.

Urgencija  
Metuzalem, (najveći uzročnik višegodišnje krize u agraru Republike Srpske, gori po njega i od ovogodišnje suše), urgirao je da Agencija za bezbjednost hrane BiH, na osnovu Pravilnika o izmjeni i dopunama Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetički modifikovane hrane i hrane za životinje i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, („Sl.gl.BiH“, br. 62/2015. od 04.08.2015.godine), donese odobrenja za stavljanje GM hrane (prvi put) na tržište BiH. 

Za određeni broj subjekata u poslovanju sa hranom, Agencija za bezbjednost hrane BiH izdala je odobrenja za stavljanje na tržište, što je i objavljeno na web stranici Agencije. Odobrenja su izdata i za određeni broj subjekata iz Republike Srpske.

Ovim izmjenama Pravilnika promijenjen je sadržaj dokumentacije koja se podnosi za odobravanje; To je iskorišćeno kao pravni osnov kojim je, praktično, derogiran i osnovni Pravilnik, ali i Zakon o GMO BiH, koji ne poznaje niti uopšte sadrži mogućnost da se GMO odobri na ovakav način. 

Navedeni Pravilnik donesen je na Metuzalemov zahtjev; Na osnovu zaključaka sa ministarskih sastanaka, koje je sam inicirao, da bi taj dokument, kao prijedlog, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske poslalo Agenciji za bezbjednost hrane BiH. 

Prenos nadležnosti
Ono što je najgore jeste činjenica  da je Metuzalem prekršio zakone RS, jer je pokrenuo i podsticao uvođenje GM hrane u BiH, zanemarujući i entitetski Zakon o GMO, (Sl.glasnik RS 103/08), kojim je potpuno zabranjeno unošenje i sve druge radnje oko GMO, osim da budu odobreni u naučno-istraživačke svrhe (član 3). 

To je ne samo prenos nadležnosti već prihvatanje da se podzakonskim aktom, koji je donijela institucija BiH, potpuno derogira Zakon RS.

Postavlja se pitanje Metuzalemove odgovornosti kao ministra, ali i fitosanitarne inspekcije RS?! Ponašanje ministra i inspekcije je, najblaže rečeno, protivzakonito! 

Jasno je da Inspektorat RS ne smije ništa da radi bez odobrenja Ministarstva poljoprivrede, a direktoru Inspektorata Predragu Tomiću, od svega je važnije koliko će GMO - derivata istresti u sebe!

Bez odgovora
Kako stvari stoje, niko iz Režima RS neće da odgovori kako je prošao ovaj Pravilnik za stavljanje GM hrane na tržište, (pod alinejom 4), koji je očigledno suprotan Zakonu o GMO BiH/RS i ko je sve odgovoran za predlaganje i donošenje takvog pravilnika?! 

Pitanje je i kako je sve ovo moglo da prođe pored sadašnjeg i budućeg direktora Poljoprivrednog instituta Vojislava Trkulje koji je, iz Republike Srpske, član Savjeta za GMO? Kako je to prošlo pored njega? 

Zato što je to Metuzalem naredio!

Ni Trkulja, kao ni Tomić, ne smije da pisne od Metuzalema, ali zato redovno prima barem petnaest ličnih dohodaka, zbog obavljanja raznih funkcija, dok su radnici Poljoprivrednog instituta i dalje na ivici biološkog opstanka, jer su im plate toliko niske da je nejasno kako uopšte uspijevaju preživjeti?!

Metuzalem je vrlo vješt u prikrivanju svojih mutnih, radnji, ali je nerealno da premijerka Željka Cvijanović i njen šef Milorad Dodik o ovome nemaju pojma, budući da tvrde da baš sve o svemu znaju. 

Bez sumnje su upućeni i da Metuzalem uveliko sprema osnivanje Društva agrarnih ekonomista BiH, što je, u ovim vremenima punim SNSD-ovih lista “izdajnika”, zaista krajnje kontroverzno. 

Dodik i Cvijanovićeva razvezuju BiH javno, a preko Metuzalema je uvezuju tajno.