четвртак, 31. август 2017.

Rat između Tužilaštva BiH i bezbjednosnih agencija se nastavlja

piše: Slobodan Vasković

Nastavak pravog rata između Tužilaštva BiH, v.d. Glavnog tužioca Gordane Tadić, sa jedne i bezbjednosnih agencija BiH, sa druge strane je neminovnost i sve ukazuje da neće doći do smirivanja situacije; Uz to lične strasti i omraze su raspaljene do mjera dramatičnosti.

Potvrđuju to i dešavanja na sastanku održanom 30.08.o.g., u prostorijama Tužilaštva BiH, koji je sazvan na zahtjev Tadićeve, a kojem su prisustvovali visoki funkcioneri Sipe, Ose i drugih agencija. Osim Tadićeve, bili su, između ostalih, prisutni zamjenik direktora Sipe Đuro Knežević i Trifko Buha, zamjenik direktora Ose.

Sastanak je trajao nekoliko časova, počeo je oko 19h i završio u 23h, bez ikakvog konkretnog dogovora ili plana istrage oko optužbi koje pljušte sa svih strana.

Tadićeva je tvrdila da je namjera da se ona uhapsi i da zbog toga neće napuštati prostorije Tužilaštva BiH; Istovremeno, odbila je dati na uvid dokaze da je prisluškivana.

Sa druge strane, funkcioneri agencija zahtijevali su da im se dokazi ustupe, kako bi se mogla provesti relevantna istraga.

Tadićeva tvrdi da ima transkripte svojih razgovora "koji su ilegalno snimljeni", dok agencije tvrde da nije bilo nikakvog ilegalnog snimanja i praćenja Glavnog tužioca.

Riječ je o transkriptima razgovora Tadićeve i Ružice Jukić, ali, koliko je poznato, ne postoje tonski zapisi, koji bi potvrdili njihovu relevantnost; Bar dosad niko nije ustvrdio da tonski zapisi postoje.

Upućeni su mišljenja da je nova eskalacija sukoba neminovnost i da su male, gotovo nikakve šanse, da u cijeloj priči, koja je sramotna po BiH, dođe do smirivanja situacije.