понедељак, 6. фебруар 2017.

"Preoravanje" puteva: Robijaš Nešić vara i otima “u skladu sa zakonom”

piše: Slobodan Vasković

Vlada Republike Srpske krajem januara ove godine najavila je smjenu rukovodstva u JP “Putevi RS”, a po tom pitanju izričit je bio i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Trninić je član DNS-a, a njegova meta je bio Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS”, nekadašnji robijaš i osoba sklona premlaćivanju svojih uposlenika i, takođe, član DNS-a. (Nešić je prije nekoliko godina odležao tri mjeseca robije u Srbiji, zbog napada na službena lica).

Glavna zamjerka rukovodstvu “Puteva” bila je što nisu potpisani ugovori o redovnom održavnju puteva sa izvođačima radova.

Nešić se, pravdajući nerad, pozivao na zakonske procedure, što je, svakako, urnebesno, jer je riječ o bivšem Robijašu.

Cijelu stvar presjekao je MIlorad Dodik koji je naložio da smjena u “Putevima” nema do daljnjeg, jer je za vratom imao Marka Pavića, lidera DNS-a, koji nije dozvolio da mu “Putevi” izmaknu ispod kontrole. 

Zato će Repubici Srpskoj izmaći desetine miliona, jer je Nešić svjesno opstruisao potpisivanje ugovora sa putarskim firmama o održavanju puteva (rade to sada “na crno”), pošto mu to omogućava iznude i prinude; Nešić, jednostavnije rečeno, sprovodi plan otimanja novca od putara i, istovremeno, sa svojim putarskim favoritima otimanje novca iz Budžeta.

Već sam pisao da je Robijaš implementirao 100.000 KM keša “na ruke” da bi pogurao “Prijedorputeve” da pobijede na tenderu za održavanje cesta u prijedorskoj regiji.

Bio je to avans (za ukupnu nagradu od 750.000 KM), ukoliko “Prijedorputevi” dobiju posao održavanja u naredne četiri godine.

Dragan Čorokalo, direktor te firme, blizak je Marku Paviću, lideru DNS-a, kojem pripada i Nešić.

Cijena “Prijedorputeva” bila je 26 miliona KM.

Međutim, na tender se prijavila i firma “Niskogradnja Marjanović”, čiji je vlasnik Goran Marjanović Mućak, desna Pavićeva ruka. 

Njihova cijena bila je za 11 miliona niža i iznosila je 15 miliona KM.

Nešić je posao dodijelio “Prijedorputevima”, ali je Mućak oborio tender.

Kakav pokušaj pljačke je u pitanju svjedoči i sledeći podatak: Mućak na cijeni od 15 miliona KM ima ekstra zaradu od, najmanje, 20 posto, odnosno tri miliona KM, što znači da je posao vrijedan maksimalnih 12 miliona KM. Istovremeno, to znači da bi “Prijedorputevi”, ukoliko dobiju posao, nelegalno zaradili čak 14 miliona KM.

Ovaj prijedorski tajkunskotenderski čvor još nije raspetljan, ali je Robijaš Nešić našao način kako da ostavi “Prijedorputeve” u poslu, a izbaci “Niskogradnju Marjanović”.

Nešić je (JP “Putevi RS”) 01.02.2017. godine izdao Informaciju o pregovaračkom postupku bez objave obavještenja”, u kojoj se navodi da “JP Putevi” namjerava sklopiti Okvirni sporazum-ugovor u skladu sa Odlukom o pokretanju vanplanske javne nabavke “Izvođenje radova zimskog održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva u RS u oblastima 1, 2, 3, 4 i 5”.

Precizirano je da će se postupak javne nabavke obaviti po ubrzanoj proceduri, “bez objave obavještenja, iz razloga krajnje hitnosti i nepredvidivim događajima”, zbog čega nije moguće sprovesti tender.

Sve zaista djeluje urgentno, ali kvaka je u sledećem Robijaševom navodu: “Pregovarački postupak bez objave obavještenja će se obaviti sa izvođačima radova koji su na osnovu prethodno provedene procedure javne nabavke obavljali  radove održavanja na navedenim oblastima u periodu 2012.-2016. godina”.

Oblasti 1, 2 ,3 4 i 5 su u stvari putevi u prijedorskoj regiji, a jedina firma koja tamo održava puteve već deceniju i po, a ne samo od 2012.-2016. jesu “Prijedorputevi”. 

Robijaš Nešić je, defakto, u svojoj Odluci “nacrtao” “Prijedorputeve” kao firmu koja će dobiti posao i na taj način izbacio iz igre “Niskogradnju Marjanović ”; Robijaš je takoriješio i pitanje onih 100.000 KM koje je dobio “na ruke” i otvorio sebi “čist put” do ostalih 650.000 KM, koji su mu obećani.

Uz to, sve su prilike da će “Prijedor putevi” na ovaj način u naredne četiri godine implementirati i svih traženih 26 miliona KM za održavanje puteva u prijedorskoj regiji, što znači da će RS biti oštećena za 11 miliona KM.

Nešić je već oteo putarima 1,35 miliona KM prisiljavajući ih da od od firme “Legend”, njegovog kuma i sluge Mladena LUćića kupe so nabavljenu u Egiptu.