субота, 11. фебруар 2017.

Optička veza

piše: Slobodan Vasković 

1.
Milorad Dodik i dalje je na čelu Porodično-Kumovskog Kartela koji kontroliše Mts i M:tel.

Čini to, kako sam već objavio, preko Predraga Ćulibrka, koji je generalni direktor Telekoma Srbije (“Mts”), u čijem vlasništvu je Telekom Srpske (M:tel).

Dodik i Ćulibrk su u potpunosti satrali M:tel i dobit te firme sveli ispod 40 miliona KM u 2016. godini.

O kakvom udarničkom poduhvatu se radi svjedoči činjenica da je dobit M:tela na kraju 2014. godine iznosila 105 miliona KM, dok je na kraju 2015. iznosila 81,5 miliona.

Gdje je nestalo više od 65 miliona KM, za samo dvije godine, trebalo bi da se zapitaju vlasti Srbije, čije vlasništvo se nemilosrdno arči. I desetine miliona evra.

2.
Cilj Dodika i Ćulibrka je privatizacija M:tela; Čini se iščašenim, ali je to varka - plan je vrlo dobro osmišljen.

Cilj je da Ćulibrk nadležne u Beogradu ubijedi da je M:tel neisplativ i da se on proda, a da Mts ostane u vlasništvu Srbije. 

Ukoliko im to pođe za rukom, Dodik i Ćulibrk bi sakrili sve mahinacije u ovoj firmi, a M:tel prodali budzašto.

3.
Da podsjetim, Ćulibrk je uspio da državnu kompaniju pretvori u ličnu firmu, tako što je, polovinom juna prošle godine, na čelo M:tela imenovao Marka Lopičića, a njegovu suprugu Jasminu Lopičić, za direktora finansija u Telekomu Srpske. 

Na poziciju izvršnog direktora za korporativne poslove postavljen je njihov kum Vladimir Četrović.

Nakon što su zasjeli na čelo M:tela (08.06.2016.), Lopičići imenuju Milenka i Božanu Cvijanović, bračni par, za Generalnog i Izvršnog direktora “M:tela” Austrije; Oni, Lopičići, su u Skupštini “M:tela” Austrije, zajedno sa Miodragom Vojinovićem, bliskim rođakom Milorada Dodika, koji je u “M:telu” Izvršni direktor za tehniku. 

Cvijanovići su napredovali, jer je njihov Kum Saša Pavić, šef investicija u “M:telu”, koji, na godišnjem nivou, raspolaže sa 100 miliona KM, itekako potreban Kartelu!

Od toga značaj broj miliona odlazi u “M:tel” Austrije, koji je u velikim gubicima, što je, najblaže rečeno, vrlo vrlo čudno.

4.
Nije ovdje kraj nepotističkoj priči, kojoj nema ravne na svijetu: Vesna Pavić je šef u M:telu Banjaluka, a osim toga je i kćerka Marka Pavića, šefa DNS-a. 

Vesna Pavić je vjenčana kuma Milenka i Božane Cvijanović (princa i princeze nepotizma, jer su Lopičići Car i Carica nepotizma).

5.
Na ovom mjestu dolazimo do porodice Jarić - Veljka, koji je vlasnik firme “Aragosta” i Vedrana, koji je vlasnik firme “Planet soft”. Veljka Pavić Marko voli kao brata, a Vedrana Pavić Marko voli kao sina.

’’Planet soft’’ je, za softver, kome se još ne zna ni svrha, od Lopičića inkasirao 1,5 miliona KM, a ukupni poslovi su cca 5 miliona KM.

DNS - riječ je riječ, milion je milion, a pet miliona nije za bacanje.

M:tel - stranka po stranka.

6.
Već sam objavio da je Maja Mićić, kćerka Miće Mićića, šefica M:tela u Bijeljini, ali to nije sve što je dato SDS-u.

Specijalne i paralelne veze sa M:telom ima i Darko Babalj, vlasnik stranačke “Berze rada” i “Vile Andrea”, ekskluzivnog objekta na Trebeviću, iznad Sarajeva.

Babalj “specijalne veze” ima preko kontrole Konkurencijskog vijeća BiH, (gdje je smjestio svog Nebojšu Popića), u kojem omogućava monopol M:telu, dok “paralelne veze” ima preko firme “K-inel”, svog kuma Vlade Ćetkovića, koji je dobio poslove postavljanja optičkog kabla prema Hercegovini.

7.  
Nema dileme da su sasvim jasne ove Optičke Veze Dodika sa “istaknutim” SDS-ovcima, kao što je jasno da je M:tel Dodikova žila-kucavica, jer preko te firme on izvlači ogromna sredstva, ali i svi njegovi podređeni. Bilo da su u srbijanskom DS-u, SNSD-u ili SDS-u. I u još dvije stranke koje je M:tel napravio, svojeručno, za ulogu Dodikove Političke Štake.

8.
M:telom vladaju “Žuti”, iako se lažno predstavljaju kao “Plavi”, što je Ćulibrk vrlo vješto osmislio, čisteći nemilice sve Vučićeve kadrove iz ove firme, ali to je već problem SNS-a Srbije. Gdje su, kada je M:tel u pitanju, sve Daltonisti.

9.
Firma “Planet soft” je vrlo interesantna, jer je i iza nje, jedno vrijeme, stajao Slaviša Kokeza, svemoćni predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

Onda je Kokeza ušao u dil sa Miloradom Dodikom, pa je u IT poslove uveo njegovog sina Igora Dodika, a sve preko firme “Prointer”.

Prije toga je Kokeza snažno “ispucao” Jarića iz svog “šesnaesterca”. Tvrdi se baš snažno, što i ne čudi, jer je Kokeza nekada bio fudbaler “Čelika” iz Zenice.

10. 
Sada su “Planet soft” i “Prointer” prava “konkurencija”; Preciznije, konkurencija su samo u firmama gdje vladaju Pavićevi direktori. Poput JP “Putevi RS”, na čijem je čelu Robijaš Nenad Nešić.

Već sam objavio da se Dodik i Pavić međusobno bore čiji će štićenici prodati softver “Putevima” i Robijašu, kojeg još zovu i Deva, zbog uvoza egipatske soli i ucjenjivanja putara.

Dodik zastupa firmu “Prointer”, iza koje stoji njegov sin Igor, a Pavić zastupa firmu “Planet soft”, iza koje stoji Vedran Jarić, kojeg lider DNS-a voli kao sina.

Cijena posla ugradnje i održavanja softvera u JP “Putevi RS” je sitnica - 3,5 miliona KM. Od toga je dva miliona KM za softver, a još milion i po za održavanje u narednih par godina. 

Čista zarada na ovom poslu je dva miliona KM, pa su i Dodik i Pavić baš uprli da im sinovi dobiju posao.

Prvo je Dodik izvršio izuzetno snažan pritisak na Nešića, koji je, u tom trenutku, okrenuo leđa Paviću i Jariću i obećao, pa i dodijelio, posao “Prointeru”.

Međutim, uslijedila je žalba i sve je vraćeno na početak. 

Sada je Pavić naredio Devi Nešiću da posao dodijeli Jariću i izbaci Igora Dodika iz igre.

Jarić, nezvanično po Banjaluci, tvrdi da je cijena Pavićevog zauzimanja 600.000 KM, a kao potvrdu bliskosti pokazuje zajedničke slike sa liderom DNS-a, snimljene na jahti.

11.
Ova bitka i dalje traje, iako je Robijaš, u međuvremenu, dao jedan poslić Igoru Dodiku - 11.01.2017 - Hardverska komponenta za projekat izrade baze podataka i katastra puteva, za iznos od 139.866,00 KM.

Ruku na srce, Igor Dodik je bolje prošao u poslu sa Poreskom upravom RS, sa kojom je, 31.01.2017., sklopio posao pod nazivom: Iznajmljivanje kopir/printer uređaja, po jedinstvenoj cijeni od 480.600 KM.

12. 
Kad smo već kod kopiranja, da podsjetim da je za ovu sjajnu ideju zaslužan Marko Lopičić koji je sa Kokezom i Igorom Dodikom potpisao ugovor o iznajmljivanju printera “M:telu”: 60.000 KM na mjesečnom nivou. Kako je Ugovor potpisan na dvije godine, to znači da će za posao kopiranja “Prointer” zaraditi 1.440.000 KM.

13.
Bilo kuda Lopičići svuda - glavni pravni konsultant i zastupnik “M:tela” je renomirana advokatska kancelarija “Schoenherr” iz Beograda. Jedan od partnera u ovoj kancelariji je rođeni brat Marka Lopičića, Luka Lopičić. Onda je sasvim logično da oni vode predmet između “Aneksa” Banjaluka i “M:tela” težak preko 40 miliona KM.

14.
Dobro sad, sve je ovo logično, sem jedne stvari: Zašto SIPA ne pokrene predistražne radnje u vezi sa svim ovim? Da li im Babalj brani ili je u pitanju, pak, činjenica da tom institucijom ne upravlja njen direktor Perica Stanić, već njegov zamjenik Đuro Knežević.

Stanić, mahom, ispravlja slovne greške Izvještaja koje podnose inspektori. 

Perica Lektor! Iako su svi očekivali da bude antikorupcioni Hanibal Lektor. I grdno pogriješili. 

15.
Optika je čudo. Ostanite sa mnom!