недеља, 26. јун 2016.

Usamljeni Ivanić

piše: Slobodan Vasković

Mladen Ivanić i Milorad Dodik odbili su adaptaciju SSP-a, iako se ni jednom ni drugom nije povlačio takav potez.

I Ivanić i Dodik pretpostavili su dnevnopolitički interes opštem, a nakon ovog izuzetno glupog političkog poteza, slijedi čitav niz loših vijesti po BiH, posebno po RS. 

Postupak je krajnje glup, jer dolazi u situaciji kada je EU teško pogođena Brexitom i, najmanje, što je politički trebalo jeste “soliti rane”. Posebno zbog činjenice da je BiH/RS potpuno ovisna o zapadnim parama.

Uz to, ko je još išao prema EU pod svojim uslovima, a ne pod njihovim?!

Krivci za loše vijesti koje će uslijediti biće Ivanić i Dodik. Tim redom.

Njihova “Koalicija u nastanku” doživjela je na prvim političkim brzacima potop; “DI” Kanu je razbijen, a Mladen Bosić može sa oduševljenjem da aplaudira sa tribina potapanju Ivanića i Dodika.

Pokazalo se i ovaj put da Ivanić nema pregled igre, da ne može da iznese nijednu utakmicu, jer je politički impotentan i nikakve beogradske vijagre tu ne pomažu.

Ivanićev “veliki zaokret” ka Dodiku, prerastao je u veliko “podvijanje repa” i bijeg od Dodika, ali odbijanje adaptacije znači da bježanja nema i da “Koalicija u nastanku” treba da podnese odgovornost zbog šteta koje će nastupiti.

Ivanić je, nakon nametanja metodologije popisa, odjurio u Beograd, jer se, kako je rekao, Srbi sa ove strane Drine osjećaju usamljenim.

Vučić ga je prigrlio, da ne bude usamljen, pa mu još rekao da što snažnije zapliva prema Dodiku, ne bi li imali što šire Društvo za borbu protiv usamljenosti.

Ivanić voli kada je cijenjen: Učinilo mu se da ga Vučić možda cijeni, pa je prigrlio i Dodika, sve prijeteći kako će ON (Ivanić) drugačije da se ponaša. I nadajući se da će dugoročno obezbijediti još jedan mandat za neku od predsjedničkih pozicija. Uz pomoć SNSD-a. Sitan šićar presitnog igrača.

I tako je Ivanić krenuo u radikalizaciju političkog ambijenta, ubijeđen da će svi jedva dočekati da krenu za njim. Zbog usamljenosti. A da će se oni drugi uplašiti, jer je, eto, Ivanić odlučio da zategne. Kakvo samoprecjenjivanje bez ikakvog utemeljenja. 

Dodik je imao u svemu svoj račun: DNS mu je poodavno preskup, a preko Ivanića mogao bi da pokuša vratiti SNSD u Savjet ministara.

Međutim, Ivanić je, očekivano, klonuo na početku puta. Nakon što je njegova plitka igra prozrena, pokušao je potopiti Dodika, izbacujući stav da će oko SSP-a glasati tek nakon što Vlada RS odluči o tome.

Vladi RS i Dodiku najmanje je bilo do negiranja SSP-a: iako stalno zahtijevaju da se poštuju “njihovi stavovi”, u ovom slučaju htjeli su podijeliti odgovornost sa Savezom za promjene.

Što SzP-u nije na pamet palo: Dodik je tako morao da odbije SSP, kako bi spriječio nezadovoljstvo poljoprivrednika u izbornoj godini. Poljoprivrednici su ionako kivni na Vladu RS zbog milionskih dugovanja. 

Dvostruka šteta po Dodika: negirao je da je otvoren za EU integracije, što stalno tvrdi poslednjih mjeeci, i zamjerio se svojim lobistima u EU. Kockao se i pao. Nije mu prvi put, ali sad mu baš sve ovo politički nikako nije trebalo. 

Treba imati u vidu da Ivanić više ne pripada SzP-u. Sam je iz Saveza izišao i prilično glasno zalupio vrata. 

Naravno, Bosić i SzP, koji ni na koji način ne mogu uticati na odluke Vlade RS, ali ni Ivanićeve, izjasnili su se da će podržati svaku odluku vlasti RS. I Ivanića.

Na taj način su Ivanića i Dodika natjerali još jače u zagrljaj po pitanju SSP-a. I pustili ih da potonu zajedno. Kao što su i potonuli.

Sada bi Ivanić najrađe da svu odgovornost prebaci na Dodika i Vladu RS, ali ne ide to baš tako lako. On je taj koji treba dići ruku protiv SSP-a, iako ima mogućnost i da glasa za nju. Najavio je da neće.

Dodik je svjestan da Ivanić pokušava da ga potopi i da je za to sam kriv, jer je smatrao da sa Ivanićem može kvalitetno da odigra. Ne može. Ni on ni bilo ko drugi, jer Ivanić poodavno nije ni za kakve igre. Samo smeta. 

Ivanić je, osim ovog debakla, doživio još jedan: Unutar SzP uvidjeli su da mogu da računaju na Branislava Borenovića, dok su u vezi sa Ivanićem sada (bez ostatka) ubijeđeni da sa njim nikakve ozbiljne priče nema. Ivanić je tragično nesposoban, dramatično nestabilan i hronično vjeroloman. 

Borenovićeve šanse da se riješi Ivanića i njegovog paralelnog upravljanja PDP-om naglo su porasle. Ukoliko uspije da ih do kraja iskoristi, a jedan dio već jeste, možda mu i pođe za rukom da postane stvarni predsjednik PDP-a. 

Da saberemo Ivanićeve “uspjehe” otkako je odlučio da “zategne”: Nije uspio riješiti pitanje metodologije popisa, nije uspio preplivati Dodiku, oslabio je svoju paralelnu vlast unutar PDP-a, obesmislio se u Savezu za promjene, obrukao se javno, nije zaslužio Vučićevo poštovanje…

Istina, omogućio je Vučiću da zakuha u BiH, potkusuri RS, ali šta mu to vrijedi, kada je Srbiji odgođeno otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, kada dinar svakodnevno pada u odnosu na Evro, kada srpski premijer nema rješenja ni za šta... A sve veći i veći problemi nadiru.

Ivanić je ponovo usamljen. Kome li će sada raširiti ruke? Borenoviću, izvan svake razumne sumnje. 

Nadati se da je BB shvatio!