петак, 17. јун 2016.

ATV za 5.1 milion KM: Tešanovićki 2,8 miliona; Aleksiću 900.000 KM, Matiću i Banjac po 700.000 maraka

piše: Slobodan Vasković

Nataša Tešanović, Darko Aleksić, Dragana Banjac i Danko Matić, vlasnici 56 posto udjela Privrednog društva "Alternativna televizija" d.o.o. Banjaluka, pokrenuli su proces prodaje ove medijske kuće. 

Narečeni prodaju 51 posto od ukupnp 56 posto udjela koje posjeduju.

Oni su, u skladu sa pravilima Društva, dostavili zajedničku ponudu za otkup njihovih udjela prvo Društvu, i to za 5.100.000 konvertibilnih maraka. 

Samo pokretanje ovog procesa ukazuje na činjenicu da je nađen kupac za ATV, ali je u ovom trenutku nepoznato o kome je riječ.

U ponudi za otkup navodi se da bi Nataši Tešanović, direktorici ATV-a, koja bi prodala 28 posto svog udjela u ATV-u, trebalo da pripadne 2,8 miliona KM. Darku Aleksiću (9 posto) bi pripalo 900.000 KM, dok bi Dragana Banjalc i Danko Matić za prodaju svojih udjela (po 7 posto) zaradili po 700.000 KM. 

Ovakvom ponudom iz igre su potpuno izbačeni vlasnici malih udjela, koji su radnici ATV-a, kao i suvlasnici ATV-a, koji posjeduju 24 posto udjela u ovoj medijskoj kući i koji nemaju nikakav uticaj na poslovanje niti odluke koje se u njoj donose. 


Odluka o prodaji donesena je 30. maja 2016. godine, a manji dio radnika je o prodaji ATV-a obaviješten 17. juna.

Interesantno je i sledeće: nakon prodaje ATV-a Nataši Tešanović će ostati 2 posto udjela, dok će Aleksić, Banjac i Matić imati po jedan posto udjela.

Još je interesantnije da je nedavno rađena procjena vrijednosti ATV-a i da je utvrđeno da iznosi 3,7 miliona KM. To praktično znači da 51 posto, koje rukovodeća četvorka prodaje za 5,1 milion, prema ovoj procjeni vrijedi oko 1,8 miliona KM. 

Posle prodaje ATV-a, Nataša Tešanović bi trebalo da zadrži direktorsku poziciju, a i o . stali vlasnici udjela ostali bi na sadašnjim rukovodećim mjestima