петак, 17. јун 2016.

Glavni tužilac Goran Salihović ucjenjuje i politički reketira misiju OSCE u BiH

piše: Slobodan Vasković

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović otvoreno ucjenjuje i politički reketira misiju OSCE u BiH i njihovog šefa Džonatana Mura.

Kako bi se odbranio od kritike za nerad, javašluk, ignorisanje istraga u predmetima ratnih zločina, skrivanje predmeta u kojima su tretirani njegovi politički prijatelji, opstruisanje istraga…, Salihović je optužio OSCE “za rušenje pravosudnih institucija BiH”, a Džonatana Mura da je pod istragom Tužilaštva BiH. 

Teške optužbe i prijetnje
Salihovićev ucjenjivački i reketaški napad na misiju OSCE, izrečen preko portparola Borisa Grubešića, uslijedio je nakon što je sudinica Džoana Korner kritikovala rad Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina.

"Ova navodna analiza predstavlja direktan udar na pravosudne institucije BiH. Ovo je vjerovatno rezultat revanšizma i ličnih frustracija šefa misije (Džonatan Mur, op.aut.) zbog toga što je pokušao vršiti direktan upliv u određene predmete Tužilaštva BiH kod određenih tužilaca tražeći nesmetan pristup svim predmetima što je protivno svim zakonskim propisima u BiH, a i zbog činjenice da je svojim ponašanjem doveo do toga da bude obuhvaćen određenim istražnim radnjama u predmetu istrage za ometanje rada pravosuđa u predmetu Radončić i drugi", istakao je Grubešić. (N1)

Ako neko zaista ruši Tužilaštvo BiH, onda to nije misija OSCE-, već upravo Goran Salihović, koji otvorenim lažima pokušava spasti svoju poziciju.

Ne može Salihović ulaziti u lične duele sa Murom, pri tom etiketirajući i njega i organizaciju koju vodi, već je morao snagom argumenata ukazati na greške u analizi, ako ih zaista ima. A u to je vrlo vrlo teško povjerovati, jer Tužilaštvo BiH postalo je Samostalna trgovinska radnja Gorana Salihovića, koju on koristi kao lično oruđe. Kojim brani lične interese i unosne "poslove".

Ucjena kao manir Salihovićevog djelovanja 
Jasno je iz Grubešićeve istrage da Salihović prijeti Muru istragom, štaviše da se već protiv njega vode “određene istražne radnje”.

Ukoliko je to zaista tačno, zbog čega Salihović u ličnom obračunu koristi podatke iz istraga da bi se obračunao sa Murom? Nije li logično da Salihović sprovede istragu do kraja i Mura, preko njegovih šefova, suoči sa nalazima istrage?! Posebno zbog činjenice da je Mur diplomata i ne podliježe ovdašnjim zakonima. 

Naravno da Salihović ne vodi nikakvu istragu protiv Mura, već je iskoristio “slučaj Radončić” da bi se obračunao sa šefom misije OSCE-a, što je najgora moguća zloupotreba sudskih procesa. I najprljavija, jer Salihović zloupotrebljava procese i istražne radnje institucija BiH kako bi vodio svoje lične ratove.

Otvoreno je sada pitanje koliko puta je Salihović, proteklih godina, otkako je na čelu Tužilaštva BiH, zloupotrijebio detalje iz istraga, njihove nalaze, dokaze… da bi ucjenjivao, politički i na druge načine reketirao, osobe koje su njima bile obuhvaćene?!

Sudeći po istupu Tužilaštva takvo ponašanje je pravilo.     

Salihović zloupotrijebio sredstva IPA fondova za istrage ratnih zločina
Posebno ogavan je dio u kojem Salihović optužuje OSCE da je uzalud potrošio novac na visoke honorare, umjesto da ga je uložio u procesuiranje ratnih zločina. 

Mi ćemo svakako od središta misije OSCE-a tražiti odgovore na pitanja ko je naručio predmetnu analizu, u koju svrhu, koliko je ona plaćena i ko je zaradio astronomske honorare na ovoj analizi kada imamo mnogo prioritetnijih stvari kao što je traženje nestalih osoba u BiH, problem ekshumacija i mnoge druge i ključne stvari u kojima nedostaju sredstva i koja zastaju zbog toga", rekao je portparol Tužilaštva BiH.(N1)

Apsurd je da Salihović bilo koga optužuje za bacanje para, kada je upravo Glavni tužilac nenamjenski potrošio sredstva namijenjena za istraživanje ratnih zločina. 

O tome svjedoče dokumenti OSCE-a i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, iz kojih je nesporno da je Goran Salihović 120.000 KM, koje je Tužilaštvo BiH dobilo iz IPA fodnova za istraživanje ratnih zločina, potrošio u sasvim druge svrhe. 

On je taj novac zloupotrijebio i nije zbog toga odgovarao, što je propust organa BiH, pa je sada Tužilaštvo BiH pretvoreno u ucjenjivačku alatku.

Pare bačene na Salihovićev automobil i fotografije
Iz dokumenata je vidljivo da je tokom 2014. godine, 120.000 maraka namijenjenih za istraživanje ratnih zločina, Salihović potrošio na kupovinu automobila. Svoj službeni automobil platio je 113.700 KM, a za štampanje Biltena Tužilaštva BiH uložio je 4.410 KM.

Za potrebe svjedoka Tužilaštva BiH u slučajevima ratnih zločina, od 120.000 KM, Salihović je utrošio svega 4.013,5 KM, za 405 maraka manje nego za štampanje Biltena.

Bilten je za Glavnog tužioca BiH bitniji od istraga ratnih zločina, jer su u njemu objavljene desetine fotografija Salihovića. Preciznije devedeset.

Jedna od tih devedeset fotografija, ukoliko uopšte postoji “p” od pravde i prava u ovoj državi, trebala bi se, uskoro, iskoristiti za potjernicu za Salihovićem, koji bi, izvan svake razumne sumnje, morao da bude i smijenjen i uhapšen i procesuiran! (nastaviće se) 

Mur o napadu Salihovića

"Žao mi je da čujem takvu reakciju, ali ja sam ipak uvjeren, da ako pročitaju tu analizu i ako poštuju i praktične prepopruke na kraju te analize, da će zaključiti da to nije pitanje rata ili sukoba između tih institucija. Predsjednik VSTV-a Tegeltija je čak i potvrdio prije nekoliko minuta da imamo punu podršku VSTV-a od početka svega ovoga. Citirao sam to mišljenje VSTV-a od novembra 2006. godine koji daje nama neograničen pristup. Iz nekih razloga tokom analize, VSTV je sve to odobrio a Tužilaštvo nije ispunilo svoje obaveze prema VSTV-u ni prema nama. Sutkinja Korner je veoma stručna osoba, ima i svoje zaključke i to nije pitanje borbe već pitanje preporuke. Mi ne možemo nešto nametnuti ako nisu zadovoljni preporukama. Izgleda da su djelomično zaključili da nisu zadovoljni ali neću ja zaključiti kakav je stav i tih institucija samo na osnovu izjave Grubešića", komentarisao je Moore. (N1)