субота, 18. јун 2016.

Metuzalem protekcioniše SNSD-ove voćare

piše: Slobodan Vasković

Para za poljoprivrednike nema, ali za miljenike Steve Mirjanića Metuzalema, ministra poljoprivrede, itekako ima.

Tako su dvije firme banjalučkog biznismena Nikole Vukelića “AGROIMPEKS NOVA” i “AGROIMPEKS” d.o.o. dobile 100.000 KM plus 99.828.000 KM podsticaja za postavljanje i ugradnju proivgradnih mreža u 2015. godini. Ukupno 199.828.000 KM. 

U čemu je problem? 

Prema prošlogodišnjem Pravilniku o podsticajima maksimalni podsticajni limit, koji se mogao dobiti po korisniku za ovu mjeru, iznosio je 100.000 KM, a procenat sufinansiranja Ministarstva trebalo je da bude do 50% od visine investiranih sredstava. 

Međutim, taj procenat je, kada je Vukelić u pitanju, bio maksimalnih 50%, za razliku od poljoprivrednika koji su uložili u sisteme za navodnjavanje ili mehanizaciju i koji su dobili ili će dobiti podsticaj od ministarstva u procentu od 20-40%. 

Poenta je što protivgradne mreže spadaju u kapitalna ulaganja kao i ostale navedene mjere i što sve mjere za kapitalna ulaganja nisu podsticane sa istim iznosom podsticajnih sredstava, već sve zavisi od lobija koji će intervenisati ili prije doći do ministra. 

U Vukelićevom slučaju, jedna njegova firma dobila je 100.000 KM, a druga 172 KM manje od dozvoljenog limita, a u Pravilniku o podsticajima za 2015. pa i 2016. godinu, nije predviđeno da vlasnik koji ima dvije firme ne može da dobije podsticaj za obje firme za istu mjeru. 

Jasno je zbog čega je to učinjeno, a bilo bi fer da nije tako, već da se podsticaj može dobiti samo za jednu firmu. Na ovaj način pojedinci dobijaju mnogo veće podsticajne iznose za razliku od običnih, malih farmera. 


Nikola Vukelić je blizak SNSD i posjeduje 350 hektara voćnjaka u opštini Gradiška, tako da sa Metuzalemom i parama iz budžeta Ministarstva poljoprivrede nema nikakvih problema.