четвртак, 23. јун 2016.

IvMlegzit

piše: Slobodan Vasković

1.
Mladen Ivanić ovih dana ubjeđuje visoke funkcionere stranaka koje čine Savez za promjene da “neće izdati” i otići sa Miloradom Dodikom.

2.
“Kune mi se da neće”, tvrdi mi visokopozicionirani funkcioner SzP.

“Čim ti se kune, ne govori istinu”!

3.
Ivanić je već izdao onim intervjuom u “Politici” kada je rekao da ima podršku “svog PDP-a”, ali ne i SzP. Ivanić je tako rastočio SzP.

I nastavio da to čini, praveći Krizu u Sarajevu i rasterećujući Dodika u Banjaluci od pritiska Opozicije; Štiteći Dodikov Režim od grešaka koje je načinio, predajući sve ingerencije nad popisnim materijalima Agenciji za statistiku BiH.

Tako je Ivanić postao saučesnik u nametanju popisa. Ubijeđen sam da je i inspirator: Kriza mu je trebala da po Vučićevom nalogu krene u preplivavanje.

Njegovo djelovanje je usmjereno ka tome da se od drveta ne vidi šuma.

4.
Ivanić se nije pojavio nakom sastanka sa Draganom Čovićem i jasno izjavio da je lider HDZ-a naložio Velimiru Jukiću nametanje metodologije popisa, koja je dovela do krize.

Na taj način bi pokazao da nema mjesta tvrdnjama o izdaji SzP-a. Umjesto toga, on je dodatno potvrdio svoje vjerolomstvo.

5.
Potom je Ivanić ugrozio i SSP, dajući širok prostor Dodiku da se razmahne. 

Ima onih koji smatraju da Ivanić “loži Dodika na vatru” gurajući mu da donese odluku o odbijanju SSP-a. Taman posla; Ako je tako, onda Ivanić samo pokazuje da je politički ziheraš najnižeg stepena i da nema ni snage ni volje da preuzme odgovornost za dalje približavanje BiH ka EU. 

Bregzit, kakav god ishod bio, sa tim nema veze. 

6.
Ivanić je upregnut u Dodikova kola, a upregao ga je Aleksandar Vučić, srpski premijer. Razlozi iracionalni. I usmjereni protiv interesa RS.

7. 
Igor Crnadak pokušava da opravda Ivanićeve prostačke političke poteze.

Najpametnije bi mu bilo da ćuti, jer se i on, osim SzP-a, nalazi na Ivanićevoj listi “za odstrel”. Odmah iza Branislava Borenovića.

8. 
Sastavni dio “velikog Ivanićevog plana” približavanja SNSD-u (na proljeće iduće godine) i dobijanja jedne od predsjedničkih nominacija u toj koaliciji (za izbore 2018. godne), jeste rušenje Borenovića i dovođenje apsolutnog poslušnika na čelo PDP-a.

9.
Borenović je unutar PDP-a najveća brana koaliciji sa SNSD-om. 

Zato mu Ivanić nikada nije dozvolio da ovlada strankom. I potkopava ga paralelnim rukovođenjem PDP-om. 

Borenović je hronično nestabilan predsjednik PDP-a, što Ivanić ima namjeru da održi do izbora.

Nada se slabom rezultatu SzP-a na lokalu, slabom rezultatu PDP-a na lokalu, što bi mu omogućilo da sruši Borenovića, dovede Poslušnika i krene ka SNSD-u. Od proljeća. Prije ne može.

10.  
Istom se nadaju i u Beogradu. Sasvim sigurno i u Moskvi.

11.
Bosić, Borenović i Dragan Čavić trebali su da zatraže Ivanićevu ostavku. Nažalost nisu. 

Da jesu, ogroman dio štete, koju je Ivanić načinio svojim bezobraznim političkim postupcima spram partnera unutar SzP-a, već bi bili amortizovani. 

Ovako, bitka sa Ivanićevom velikom sujetom i minornim političkim kapacitetom se nastavlja. Jedina sreća je što Ivanić ne može iznijeti ništa, a kamoli ovako veliku igru. Nesreća je što čini štetu, ali to je već, kada je on u pitanju, decenijski kontinuitet.

12.
Ivanić je tako postao dio Živog Zida koji štiti Dodika; Osim njega tu su Goran Salihović, Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić, Dragan Čović, hrvatski ratni generali/poslijeratni tajkuni, Irinej i Grigorije, Avigdor Liberman, dio ruskog establišmenta, sklonog spekulativnim poslovima…

Ima i onaj dio podzemni, ali to je već opštepoznato.

Lijepo društvo nema šta. 

13.
Dok mu Ivanić pravi politički manevarski prostor, Dodik je sa Markom Pavićem krenuo u realizaciju velikog kriminalnog plana (o čemu sam pisao 22.06.), čiji je ključni dio prodaja rudnika Ljubija izraelskoj firmi, i, potom izvlačenje 25 miliona KM. Što za izbore što za džepove (vidi dodatak).

Strijela je odapeta: Dodik je Paviću dao na upravljanje JP “Putevi” RS, na čije čelo će doći Nenad Nešić. Nakon toga slijedi Operacija “Ljubija”.

14.
Ivanić će se sigurno zakleti da nema pojma o tome.

Uzgred, Ivanić, ma što činio, ne može spasti Dodika od političkog potopa. A ni sebe.

Kriminalni plan SNSD-a i DNS-a: Ljubiju prodaju Izraelcima; Izvlače 25 miliona KM za izbore; 10 miliona odlazi u privatne džepove  (22.06.2016.)

Piše: Slobodan Vasković 

SNSD i DNS napravili su sveobuhvatan plan "pomirenja", koji podrazumijeva prodaju Rudnika željezne rude “Ljubija” izraelskoj firmi “Israeli Investment Group Inc”, dovođenje Nenada Nešića na čelo JP “Putevi RS” , a potom izvlačenje 25 miliona konvertibilnih maraka od privatizacije RŽR “Ljubije”.

Prema tom planu, Duško Gojić, direkto JP “Putevi”, trebalo bi da podnese ostavku već u ponedeljak 27. juna. Gojić, koji je kadar SNSD, već je prihvatio da podnese ostavku. Nakon toga bi na njegovo mjesto bio imenovan Nenad Nešić.
Čim Nešić bude imenovan, DNS će prihvatiti i podržati da se “Ljubija” proda izraelskoj firmi. 

Vlada RS je nedavno donijela odluku da 64,9 posto akcija rudnika proda kompaniji “Israeli Investment Group Inc” za 53,1 milion KM. Zbog toga je opozicija organizovala proteste u Prijedoru, a DNS se, navodno, dvoumio da li da podrži vladinu odluku. Vlada je povukla odluku sa Narodne skupštine RS, dok se ne utanači čitav kriminalni plan i hodogram još jedne velike pljačke. 

Sva priča oko roka od 15 dana, koji je dat firmi “Arcelor Mittal” da iznese novu ponudu je zamajavanje javnosti i stvaranje manevarskog prostora da se plan realizuje. 

Prema ovom planu, od 53,1 milion KM, koji bi Izraelci trebalo da plate za Rudnik, 25 miliona maraka će se izdvojiti za revitalizaciju puteva Mrakovica-Podgradci , Koror Varoš-Kneževo i Bronzani Majdan-Stratinska. Taj novac će biti prebačen preko JP “Putevi RS” firmi “Niskogradnja” Ljube Ćubića, a Ćubić će dvojici vodećih funkcionera SNSD-a i DNS-a isplatiti 5.000.000 KM (3+2).

Od preostalih 20 miliona KM, Ćubić mora izvući još 10 miliona maraka, koji će biti uloženi u predizbornu kampanju, primarno SNSD-a, a i DNS-a.

Ćubić je poznat po izvlačenju novca iz ovakvih radova, jer je svojevremeno na revitalizaciji puteva na području Srebrenice od uloženih 35 miliona ukradeno 22 miliona maraka, a na proširenju brzog puta Banjaluka-Klašnice od uloženih 35 miliona ukradeno je 17 miliona KM, preko njegove firme Niskogradnja. 

Ukoliko se ovaj plan realizuje, Izraelci će čelnika SNSD-a nagraditi sa 5.000.000 KM za dobru uslugu. 

Postoje još dva dijela plana, a to je da Vedran Jarić, vlasnik firme “Planetsoft” i jedan od većih finansijera DNS-a proda softver milionske vrijednosti “Putevima RS”. 

Ako se plan ostvari, DNS iz sarajevsko-romanijske regije, na čijem je čelu Nešić, neće podržati kandidate Saveza za promjene, kao što je to dogovoreno, već kandidate SNSD-a na predstojećim loklanim izborima.