четвртак, 02. јун 2016.

Kriza u Sarajevu: Čović vrlo uspješno sukobio Bošnjake i Srbe, Ivanić prisiljen da otvori krizu

piše: Slobodan Vasković

1.
Mladen Ivanić najavio je/prihvatio otvaranje političke krize u Sarajevu.

Razlog: metodologija popisa stanovništva, koju je nametnuo Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, po nalogu/dogovoru Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović odigrali su mu iza leđa, što je politički nepametno, jer su pružili sve potrebne argumente za otvaranje krize u Sarajevu. I zaustavljanje BiH.

2. 
Interesantno je da se i Izetbegović i Čović kunu u BiH, a permanentno rade protiv nje, bilo rušeći Tužilaštvo BiH, Savjet ministara BiH, popis BiH…

3.
Ivanić je uvidio u kakvu Rupetinu je Milorada Dodika dovelo političko partnerstvo za Čovićem, pa je na prvo vidljivo zabijanje noža u leđa Čovićevim rukama, ušao u populističku stazu, otvoreno prijeteći velikom političkom krizom u Sarajevu. 

4.
Pri tom je iza sebe stavio Beograd, ojačao prijetnju krizom na taj način, a Dodik je u cijeloj priči došao kao mali začin, upotrijebljen više zbog javnosti, nego zbog stvarne nužnosti.

5.
Beograd je snažno podržao Ivanićev zaokret ka krizi, što je i logično: Kada krizu mogu generisati Ankara i Zagreb, zašto bi Beograd sjedio sa strane. 

6.
Beogradu odgovara da Ivanić vodi ovu igru, jer je politički kompromiser/nemoguće ga je optužiti za nacionalizam, a Dodik više na polju izazivanja/otvaranja krize u Sarajevu ne može dati ništa. Štaviše, njegovo djelovanje na tom polju potpuno je kontraproduktivno već godinama.

7. 
Tako se Dodik, i ne htijući, stavio u funkciju Ivanićeve populističke epizode, a da, ovaj put, iz cijele priče nije izvukao nikakvu političku korist.

8.
Neće je ni izvući, jer Ivanić otvaranjem krize u Sarajevu, nije zatvorio onu u Banjaluci, tako da je Dodik i dalje satjeran u Palatu predsjednika i u još dubljoj defanzivi je. Ali jeste Dodiku začepio usta o “Izdajnicima”!

9.
Ivanić je u ovoj minijaturi nadigrao politički Dodika, što je sekundarno.

Primaran je njegov odmak od Čovića i Izetbegovića, koji ne mogu riješiti novonastalu krizu nikakvim novim preglasavanjem. Samo je mogu dodatno produbiti.

10.
Čović, naravno, ne govori istinu kada tvrdi da nije imao pojma da će Jukić nametnuti metodologiju popisa.

Štaviše, direktno je to naložio, sa svjesnom namjerom da izazove oštar sukob između SzP i SDA; Srba i Bošnjaka.

Izetbegović je progutao Čovićevu udicu, jer mu dnevnopolitički odgovara metodologija popisa, kojom, primarno, pokriva sve teže stanje u SDA i sve jače otpore njegovom klečećem položaju pred liderom HDZ-a.

11.
Čović je majstorski izveo najnovije guranje Bošnjaka na Srbe, a nakon svega pilatovski pere ruke, licemjerno tvrdeći da su između “SDA i SzP odlične veze”, a da je on u cijeloj priči samo profesionalac.

Preciznije, profesionalni likvidator bilo kakve naznake približavanja Bošnjaka i Srba!

12.
U tome on ima već godinama Dodikovu podršku, koja će se i nastaviti, jer lider SNSD-a nema kud; Potpuno je u Čovićevim rukama.

13.
Izetbegović demonstrira da mu je i “vrh nosa” predalek za vidjeti, a kamoli kakva dublja igra; Ivanić i Savez za promjene i kada bi htjeli, ne mogu sami povući BiH naprijed. 

Kriza koju otvara Ivanić jedini je način da se ta činjenica saopšti.

14.
To je politčki validno, ako je kome do činjenica u ovoj državi. Ako nije, a čini se da nije, onda slijedi njeno dalje produbljivanje, a Čovićevi politički lupeški potezi i dalje će biti najveća prepreka ovoj zemlji. Uz nevjerovatno glupe političke postupke izetbegovića, koji svakodnevno dodatno okamenjuje klečeći položaj pred liderom HDZ-a.

15.
Ključni nacionalni interes Bošnjaka i Srba u BiH je pomirenje i saradnja; Ključni politički interes HDZ-a BiH i Čovića je da ne dođe do ostvarenja ključnih nacionalnih interesa Srba i Bošnjaka. 

Čović, zasad, ubjedljivo vodi.

16.
Uprkos tome, utakmica tek ulazi u svoju dramatičnu fazu. Najveći njen dio je pred nama.