субота, 25. новембар 2023.

Klan “Amerika” u Foči; Teng “Trijada” iz Trebinja u “nepoznatom pravcu”; Namjerava li iko provjeriti funkcionisanje veze Košarac - Žarko Laketa?


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mnogo je primjera zloupotrebe tokom istraga u vezi sa osobama koje su koristile Skaj aplikaciju za komunikaciju u vezi trgovine narkotika, kao i u vezi teškog privrednog kriminala.


2.

Zloupotrebe se sastoje u činjenici da pripadnici istražnih timova pojedinih policijskih agencija jednostavno brišu imena iz Skaj aplikacija, odnosno, sakrivaju visoke političke i policijske funkcionere.


3.

Upravo zbog toga, do sada je podignuta samo jedna velika optužnica i to protiv Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH.


4.

Mektić nije obuhvaćen tom optužnicom, ali, koliko mi je poznato, biće drugom. Nema nikakve sumnje da je Mektić znao sve što radi Cvijetić, kao što je to znao i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA BiH. Međutim, ni jedan ni drugi nisu do sada optuženi, a vrijeme teče.


5.

Nisu samo Mektić i Osmica visoki funkcioneri koji su “plivali “Skajem”; Još mnogo ih je; Toliko mnogo da će jednom sve prikrivanje koje je na djelu pući i raspasti se. Problem je što bi se mogle raspasti i neke agencije.


6.

Za početak, kako bi se prikrivanju stalo u kraj, potrebno je provjeriti funkcionisanje veze oficira za vezu BiH u EUROPOL-u i Kontakt Tačke u BiH, da se istraži da li je na toj liniji sve zakonito ili, pak, ima nezakonitosti i malverzacija?


Tek nakon toga može se krenuti dalje.


7.

Međutim, i do tada se može mnogo uraditi, ako hoće da se radi. A ne radi se mnogo, tu nema dileme. Padaju sitne ribe, kapitalci i dalje vuku sve konce.


8.

Posljednjih dana prisustvujemo pokušaju ogoljavanja Staše Košarca, koji nikako ne teče kako bi trebalo, jer je mnogo toga oko njega prikriveno. Od “čamaca sa jezera”, preko nasilja u porodici, pa sve do njegove najjače karike za nezakonite poslove Žarka Lakete.

9.

Priča o tome kako je Košarac oslobođen za nasilje u porodici i da je to učinilo Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo je tragikomična, jer je ta nazoviinstitucija pod direktnom kontrolom, kako režima, tako i lokalnih političara i kriminalaca. 


10.

Nije to Tužilaštvo jedino u BiH koje žrtvu, “silom zakona”, pretvara u lažova, a nasilnika i kriminalca u “poštenog građanina”. Takvih lažnih, kupljenih sertifikata o “poštenju” nedodirljive kaste teškokriminalizovanih političara je sijaset u cijeloj BiH. Jednostavnije rečeno, ali i ,nažalost, takvo djelovanje tužilaštava, ali i sudova je pravilo, a ne izuzetak. 


11.

Istražni organi, ako to zaista jesu, trebali bi ispitati vezu Košarac - Laketa - policija i Granična služba, stanice Tjentište i Brod na Drini. Imalo bi se tu štošta naći. I to vrlo vrlo krupno.


Evo, za početak, i inicajala Košarčevih i Laketinih ljudi od povjerenja - R.Nj. i M.D.


Vidjećemo da li će se to i desiti, ali bilo bi dobro da Granična policija BiH saopšti javnosti koliko su krivičnih djela, počinjenih na granici, prijavili u ovoj godini.


Idemo dalje.


12.

Foča je vrlo vrlo interesantan grad; Sasvim realno grad iz kojeg počinje velika promjena - smjena vladajućih narkokartela; Kavčani i Škaljarci su u tom gradu sve nemoćniji, dok teritoriju preuzima klan “Amerika”, jedan od najmoćnijih i najbrutalnijih na Svijetu.


Ne pada im na um, njihovim pripadnicima, da plaćaju zaštitu Veliboru Kostoviću, načelniku PU Foča. Ne pada im, prema mojim saznanjima, na um da se na bilo koji drugi način povinuju vladajućem Režimu, koji je u velikom strahu od njih.


13.

Situacija postaje sve napetija, a niko ništa ne preduzima.


14.

Vrlo je interesantno da Teng Qilei, državljanin Kine, pripadnik “Trijada”, premoćne kineske mafijaške organizacije koja djeluje u cijelom Svijetu, gdje god ima Kineza kao dijela stanovništva, pobjegne iz zatvora u Trebinju; I to sa lakoćom. I tako izbjegne izručenje Kini.


Quilei je, kako sam to i ranije objavio, prema mojim izvorima, pobjegao preko teritorije Foče prema Crnoj Gori, a imao je veliku, odlično plaćenu logistiku koja mu je pomogla da umakne.


15.

Samo Neko, žargonski rečeno, “prespreman” može da skoči sa visine od 12 metara, ne povrijedi se i još umakne. Nema tu nikakve priče o Tengu i “privrednom kriminalu”. Teng je vrlo vrlo značajan pripadnik “Trijada”. 

16.

Potraga MUP-a RS bila je fingiranje; Bar dosad, jer Tengu ni traga ni glasa. Možda da pokušaju da pronađu osobu kodnog imena “Snajperista” u koordinaciji sa policijom Crne Gore.


17.

Odjednom iz vrha Režima, dio za bjekstva pritvorenika, najavljuju “veliku istragu” oko zatvora u Trebinju, u kojem Teng nije ni trebao da bude, jer nije ni predviđen za pritvorenike njegovog ranga koji se potražuju međunarodnim potjernicama.


Istrage zaista i treba biti, ali je pitanje zašto niko ne pominje Žarka Laketu, direktora Službe za poslove sa strancima BiH?


18.

Biće interesantno vidjeti da li će Laketa ukinuti ili produžiti mjeru zabrane ulaska u BiH Radoici Vukoviću, iz Foče, koji se smatra jednim od najvećih dilera nelegalnih cigareta u Regionu.

19.

Vukoviću je zabrana uvedena prije više od tri godine i to na tri godine. Prema mojim izvorima iz Službe za poslove sa strancima, zabrana je istekla prije nekoliko mjeseci, ali Laketa odugovlači sa donošenjem nove odluke.


Ko zna, možda, uz podršku Vahidina Šahinpašića, bivšeg Glavnog inspektora SIPA, donese pozitivnu odluku za Vukovića.


20.

Šahinpašić je bio vlasnik dvije Skaj kripte; Jednu je nosio on, drugu njegov vozač; Enormno se obogatio, ali još uvijek nije otpušten sa posla, a kamoli pritvoren zbog teških kriminalnih djela koja je počinio.

21.

Šahinpašić je jedan od “glavnih junaka” iz kripte Vukovića o čemu sam detaljno pisao; Posebno o tome kako je ta kripta bukvalno oteta, a učinila je to Osmicina tužiteljka Vedrana Mijović. I ne samo Osmicina, već svakog jakog kriminalca iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. 


Osim Šahinpašića, u Vukovićevoj kripti je i tužilac Mladen Furtula. I nikom ništa. (nastaviće se)


Dodatak: SkajTužilac u Skaj aplikaciji (10.06.2023.)


 


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mladen Furtula je tužilac koji se pominje u kripti Radoice Vukovića.


Najgore od svega je što Furtula vodi istrage oko Skaj aplikcija.


Kako je to moguće? Pa to je BiH.


Furtula i Vahidin Šahinpašić Šaja, visoki funkcioer SIPA su, prema mojim izvorima, “završili neki posao za Radoicu.”


Tako se Furtula našao u kripti. Završavanje “posla” sigurno nije bilo zakonito.


2.

Šta se desilo od januara, kada je stigla Vukovićeva kripta u kojoj se pominju dva visoka službenika SIPA i Tužilaštva BiH, do danas?


Malo šta - obojica i dalje primaju platu od BiH. 


3.

Već sam najavio da sam pisao i Tužilaštvu BiH i SIPA i Graničnoj policiji i brojnim drugim kako bi objavili zbog čega je Vedrana Mijović, još jedna korumpirana tužiteljka, otela informacije, svojom naredbom, iz kripte Vukovića, iako sa tim slučajem nije imala veze. 


Slučaj je dužila i duži još uvijek Maja Ilić Stupar. 


Sve informacije iz Skaj aplikacije trebale su biti poslane Stuparevoj, pa da seonda odluči ima li potrebe da se formira novi predmet. Ukoliko ima, onda to ide na Tužilačku odluku, pa se putem CMS-a predmet dodjeljuje.


Međutim, ovdje je to izbjegnuto.


4.

Istina dobio sam odgovore od Tužilaštva BiH, ali oni su zavaravanje. Netačni su; U najboljem slučaju poluistine.


5.

Na moje pitanje zašto je dozvoljeno da Mijovićeva preotme informacije, iz Tužilaštva je odgovoreno:


“Tužiteljici Mijović Vedrani predmet za koji pitate je dodijeljen putem automatske dodjele predmeta putem CMS sistema.

 

U Tužiteljstvu BiH također egzitira i drugi predmet koji se dijelom odnosi na istu osobu, ali za druga kaznena djela.

 

Ti predmeti su u radu kod različitih tužitelja.

 

Nije bilo nikakvog spajanja predmeta, niti proslijeđivanja ili ustupanja materijala između ova dva predmeta unutar Tužiteljstva BiH”, odgovoreno je iz Tužilaštva.


6.

Prvo, netačno je da Mijovićeva duži Skaj predmet Vukovića; Da je tako, zašto bih pisao o tome.


Drugo, u Skaj predmetu Vukovića postupajuća tužiteljka je Maja Ilić Stupar.


7.

Treće, radi se o predmetu koji je nastavak raspetljavanja akcije “Wolf”. Predmet je prvo vodio Oleg Čavka, ali nakon što je suspendovan zbog toga što se njegovo ime pojavljuje u Skaj prepiskama, predmet je presigniran na Maju Ilić Stupar, što je zakonito.


Četvrto, nisam uopšte pitao Tužilaštvo BiH o bilo kakvom spajanju predmeta unutar Tužilaštva BiH.


8.

Jedna rečenica iz Tužilšaštva je vrlo, bar oni misle, “suptilno” napisana, ali upravo ta rečenica svjedoči da Tužilaštvo BiH neće da razriješi pitanje otimanja informacija, koje je, u stvari, i pitanje Kontakt tačke sa EUROPOL-om, ali i teškog kriminala u Graničnoj policiji BiH.


“Nije bilo nikakvog spajanja predmeta, niti proslijeđivanja ili ustupanja materijala između ova dva predmeta unutar Tužiteljstva BiH”, odgovoreno je iz Tužilaštva BiH.


9.

Tačno je da nije bilo unutar Tužilaštva BiH, ali ja nisam ni pitao da li je toga bilo “unutar Tužilaštva BiH”, jer su informacije preotete iz Granične policije koja nije u Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH nije htjelo da odgovori na pitanja, a sve ostalo što su napisali su pokušaji manipulacije.


10.

Da budem potpuno otvoren - posjedujem konkretne dokaze da je Milanko Kajganić znao da će doći do preotimanja informacija iz Skaj aplikacije Vukovića. I da je pokušao da se izmakne, ali ne može to tako vječno. 


11.

Vjerujem da sada svi razumiju zašto je veoma veoma bitno da čelna osoba kancelarije za Kontakt tačku sa EUROPOL-om bude potpuno čista, nekorumpirana i nesklona bilo kakvoj vrsti trulih kompromisa. (nastaviće se)