уторак, 21. новембар 2023.

Pripadnici “Trijada” u BiH”; “Ranije preuzete obaveze” potvrda su Dodikovog straha od suđenja

Teng Qilei

Piše: Slobodan Vasković


Teng Qilei, državljanin Kine, koji je 19. novembra oko 11 časova pobjegao iz Okružnog zatvora u Trebinju, pripadnik je “Trijada”, zloglasne kineske mafijaške organizacije, tvrde moji izvori iz bezbjednosnih krugova.


Dalje navode da je za bjekstvo Qileija formirana izuzetno velika logistika koja je izdašno plaćena, što ukazuje da se radi o značajnoj ličnosti unutar te mafijaške organizacije, raširene po cijelom svijetu, pa tako i kod nas, iako se o njihovom prisustvu vrlo malo, gotovo nikakako, ne govori.


Potraga za odbjeglim kineskim državljaninom i dalje traje, a određeni izvori tvrde da je, pod zaštitom pripadnika “Trijada” i pojedinih domaćih kriminalaca, najvjerovatnije pobjegao u Crnu Goru, dok iz MUP RS javljaju da je, najvjerovatnije, lociran u brdima kod sela Lastva.


Narodna Republika Kina raspisala je međunarodnu potjernicu za Qileiem, na osnovu koje je uhapšen u BiH, nakon čega je Sud BiH donio odluku o njegovom izručenju ”u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Narodne Republike Kine zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločin ugovorne prevare Krivičnog zakona Kine”.


Qilei je izveo spektakularno bjekstvo, jer se popeo uza zid i skočio sa visine od 12 metara, nakon čega je nestao. Nakon njegovog bjekstva uhapšena su dva državljanina Kine zbog sumnje da su mu pomogli u bjekstvu, ali su pušteni, jer je riječ o njegovim roditeljima.


Jasno je da je imao mnogo veći broj pomagača.


U pritvoru je bio od 05.09.o.g.


Teško da će Qilei ponovo završiti iza rešetaka u BiH, a detalje njegovog bjekstva bilo bi potrebno vrlo detaljno istražiti, pod uslovom da to iko želi da učini.


Za razliku od Qileija, Milorad Dodik nije pobjegao iz sudnice Suda BiH tako što je skočio sa nekoliko metara, već je dva dana pred početak procesa zatražio njegovo odlaganje “zbog ranije preuzetih obaveza”.


Takav rasplet sam i najavio, a Sud BiH je izišao Dodiku u susret i otkazao ročište, iako, kako pravnici tvrde, “ranije preuzete obaveze” nikako nisu razlog za odgađanje procesa; Posebno zbog toga što je Dodikov advokatski tim imao više nego dovoljno vremena da obavijesti Sud, zatraži odgađanje, jer “ranije zakazane obaveze” nisu dovoljan razlog za to.


Ali, ok; Ročište je otkazano i novo zakazano za 06.12.o.g., ali je Dodik na presu, 21.11., već najavio da je rezervisao hotel u Briselu, gdje, kako je rekao ide na sastanak “5. decembra i dalje”, tako da ponovo imamo “preuzete obaveze”.


Dodik, očito, nikako ne želi da se pojavi u Sudu BiH, a trebalo bi, zbog javnosti, da se tamo bori protiv, kako kaže, “kolonijalnih vladara”.


Ukoliko nastavi sa pokušajima opstrukcije suđenja, biće naređeno njegovo dovođenje, tu nema nikakve dileme. Sud BiH mora reagovati na taj način, jer ako se Dodiku stalno bude izlazilo u susret onda niko, koristeći njegov pristup, neće ni dolaziti u Sud. 


Zbog ranije preuzetih obaveza.


Poseban problem za Dodika je što još uvijek nije saslušan u predmetu “prijetnje tužiocu Nedimu Ćosiću” koje mu je uputio 16.10.o.g., prije ročišta o izjašnjenju o krivici, a po optužnici protiv Dodika zbog neizvršenja odluka visokog predstavnika za BiH.


Da li će se Dodik odazvati pozivu za saslušanje u ovom drugom slučaju ili će i to pokušati odgoditi “ranije preuzetim obavezama”, vrlo teško je procijeniti, ali je sasvim realno da će, u slučaju neodazivanja, biti naloženo njegovo privođenje.


Sve u svemu, 22.11., dan kada se Dodik trebao pojaviti na početku suđenja, a koje je pomjereno, pokazuje da strah dominira njim i da će taj “hrabri” lažni vođa učiniti sve da što duže razvuče suđenje ne bi li našao kakvu rupu kroz koju bi se mogao provući i pokušati spasiti svoj jadnu, autokratsku političku karijeru.


Nadam se da neće morati skakati sa 12 metara visine.