петак, 3. новембар 2023.

Nakon Osmice Devetka

Almir Džuvo Devetka


Piše: Slobodan Vasković


Nakon Osmice na čelo OSA BiH stigao je Devetka.


Osmica je Osman Mehmedagić, bivši direktor OSA BiH; Smijenjen je sa te funkcije 23.02.2023., a na njegovo mjesto imenovan Almir Džuvo. Devetka.


Osmica je nedugo nakon smjene završio na “Crnoj listi” SAD-a; Što se tiče Devetke ne znam da li će i on da se ugnijezdi negdje iza Osmice, ali izvjesno znam da je napravio kobnu grešku dozvoljavajući pristup podacima stepena “tajno i vrlo tajno” Nenadu Nešiću, narkodileru, peraču narkonovca, šefu zločinačke organizacije koja ima krake u Regionu i, uz sve to, ministru bezbjednosti BiH.


Nešić je razdragano mahao dozvolom za pristup podacima na presu 31.10.o.g., što i ne čudi, jer je potpuno pogrešno pomislio da će papirom, koji mu je potpisao Devetka Džuvo, promijeniti percepciju javnosti o sebi - da nije narkodiler i sve ostalo što sam naveo o njemu. I dokazao u velikoj seriji tekstova. I nastaviću sa potvrđivanjem tih činjenica o njemu.


Veliko je pitanje šta je provjeravao Devetka o Nešiću, koristeći resurse OSA BiH, a da nije uspio da sazna za Nešićev sastanak sa Davorom Elezom, održan 05.10.o.g. u Sremskim Karlovcima.


Uputio sam Džuvi pitanja u vezi sa tim; Jedno od njih odnosilo se i na Sremske Karlovce, ali nikakve odgovore nisam dobio.


Mora da je državna tajna način i razlozi omogućavanja pristupa tajnim i vrlo tajnim podacima OSA BiH jednom narkodileru, peraču narkonovca i šefu zločinačke organizacije, što jeste Nenad Nešić.


Nije jedino pitanje o sastanku Nešića i Eleza, za kojim je BiH raspisala međunarodnu potjernicu, u Sremskim Karlovcima koje sam uputio Devetki, ali ostala neću objavljivati danas. Objaviću ih u narednom periodu kao tekstove koji svjedoče o tome da narkodileri i za vrijeme Džuve imaju pristup tajnim i vrlo tajnim podacima, kao i za vrijeme Osmice.


Hm, možda Džuvo nije znao za Sremske Karlovce? Moguće, ali sudeći po činjenici da nisam dobio odgovore na vrlo konkretna pitanja, Džuvo, Devetka, ne zna ništa. I nije uradio svoj posao kako treba. Ako nisam u pravu, onda je samo htio da se dodvori Miloradu Dodiku, što mu je pošlo za rukom. 


Čestitam Devetki na uspješnom rukoljubu.


Prije nego nastavim da obavijestim Džuvu da je tog 05.10.o.g. Nešić imao još niz sastanaka sa bezbjednosno-interesantnim osobama koje se dovode u vezu sa najužasnijim kriminalnim aktima. 


Neka Džuvo provjeri i neka me javno demantuje oko tog 05.10. i Nešićevih sastanaka, ako ima dokaze da je bilo drugačije od ovog što navodim. 


Jedno od pitanja koje nisam postavio Devetki, a o kojem bi on, svakako, trebalo dobro da razmisli jeste - kako je dozvolio pristup podacima stepena tajno i vrlo tajno Nešiću, koji je fizički ugrozio Kristijana Šmita, njemačkog diplomatu i visokog predstavnika za BiH, iznoseći na presu informacije o njegovom obezbjeđenju, što je teško krivično djelo.


Desilo se to 12.10.o.g., prije dozvole za pristup tajnim i vrlo tajnim podacima, pa je očito da Džuvo smatra da Nešić nije ugrozio Šmita. I da Šmit nije visoki predstavnik. 


I Nešić je 12.10. tvrdio da Šmit nije visoki predstavnik, ali da jeste, kako je rekao, njemački diplomata. I u tom slučaju mu je ugrozio bezbjednost.


“Šmit i njegov boravak u BiH je najavljen od Njemačke ambasade, što govori da je predstavnik Njemačke, a ne Ujedinjenih nacija, što znači da nije visoki predstavnik i da se lažno predstavlja", kazao je Nešić u obraćanju novinarima 12. oktobra u Sarajevu.


(Ovdje ide i pitanje za Tužilaštvo BiH da li su bar formirali predmet protiv Nešića zbog javnog ugrožavanja Šmitove sigurnosti ili im je Džuvo naložio da to ne čine?). 

 

Idemo dalje - Samo tri dana nakon što je dobio pristup podacima stepena tajno i vrlo tajno, Nešić je Šmita iz statusa “njemačkog diplomate” preveo u agregatno stanje - Migrant.


“Posao ministra bezbjednosti je da zahtijeva poštovanje Zakona o strancima i Zakona o prebivalištu i boravištu. Ukoliko se Kristijan Šmit ne osjeća sigurno u Njemačkoj, uvijek nam se može obratiti i zatražiti azil. Njegov zahtjev biće razmotren i vjerujem da će mu azil biti odobren ukoliko prihvati da poštuje zakone ove zemlje. Naravno, i nadležne agencije moraju donijeti procjenu da li je opasan po bezbjednost BiH”, izjavio je Nešić, 03.11.o.g.


Još je poručio Šmitu i da je posao ministra bezbjednosti da radi u skladu sa zakonima zemlje, a ne voljom bilo kojeg migranta.

“Zamislite šta bi se desilo kada bi svaki ilegalni migrant poželio da ovdje bude samooktroisani vladar. Pred zakonom su svi migranti isti, bez obzira da li su sa istoka ili Zapada”, rekao je Nešić.


Sasvim je logično zapitati se da li je Nešić, nakon pristupa tajnim i vrlo tajnim podacima, “shvatio” da Šmit nije njemački diplomata, kako je tvrdio ranije, već da je ilegalni migrant, kako tvrdi sada.


Sasvim je logično zapitati se da li OSA BiH, kao i njen direktor Devetka, tretira Šmita kao “ilegalnog migranta” u svojim tajnim i vrlo tajnim podacima.


Ako je već tako kako tvrdi Nešić, koji je i šef zločinačke narkobande i ministar bezbjednosti BiH, zašto onda SIPA i ostale nadležne državne institucije ne uhapse Šmita? I zašto ga ne smjeste u neki kamp za migrante?


Nije jasno zbog čega Devetka ne pokrene tu akciju kako bi “zaštitio državu” i zajedno sa Nešićem, na osnovu tajnih i vrlo tajnih podataka, ne hapsi Šmita, već mu dozvoljavaju da kao “ilegalni migrant bude samooktroisani vladar”?


Nakon svega postavlja se pitanje - šta će se desiti ako neko fizički nasrne na Šmita, a već je stvoren takav ambijent.


Bilo bi to, ubijeđen sam, vrlo vrlo loše, katastrofalno po državu BiH, bez obzira na to da li neko Šmita smatra migrantom, njemačkim diplomatom ili, pak, visokim predstavnikom.


Šta o tome misli Devetka, ne interesuje me. Može nastaviti dalje sa Nešićem, u četiri ruke, da lista podatke stepena tajno i vrlo tajno. 


Šteta što im se ne može pridružiti Davor Elez, da mu Nešić ne mora prepričavati.