четвртак, 23. новембар 2023.

“Nuklearni Kofer” Milorada Dodika


Piše: Slobodan Vasković 


Zabrinut sam za “Nuklearni Kofer” Republike Srpske koji, izbornom prevarom, “nosi” Milorad Dodik.


Zabrinutost nije bez osnova - Pomenuta individua je konstantno izvan sebe, tako da bi, u trenucima potpunog rastrojstva, mogao da pritisne “crveno dugme” i zbogom Planeto.


Posebno ga je iznervirao Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, koji se, tokom posjete BiH, jeste sastao sa Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH iz RS, ali nije sa navodnosrpskim članovima Savjeta ministara BiH.


Hm, moram požuriti sa ovim tekstom, imam uskoro “ranije preuzete obaveze”.


Žurim; Elem, Nakon tog Stoltenbergovog postupka, Dodik je zaprijetio da “BiH neće spasiti ni NATO ako dio međunarodne zajednice nastavi sa rušenjem Ustava BiH”.


Nekako mi se čini da Dodik ne vjeruje Cvijanovićevoj, pa je izostanak ministara, navodnosrpskih, na sastanku sa Stoltenbergom shvatio kao “odsijecanje od ključnih informacija”.


Palo mi je na um da Stoltenberg nije htio razgovarati sa nosiocima ruskog uticaja kako se, u “dijelu međunarodne zajednice”, karakterišu Dodikovi botovi u Savjetu ministara BiH. Pa je napravio balans - Može ŽC, ostali ne mogu.


Samo mi se učinilo, sigurno je Stoltenbergovo ponašanje “rušenje Ustavnog poretka BiH”, čim Dodik tako kaže, a bar on to zna - sistematično i svakodnevno ruši upravo Ustav BiH. Dodik je veteran rušenja Ustava BiH.


Ostaje i dalje otvoreno pitanje sigurnosti “Nukleranog kofera RS”; U dijelu neposlušne međunarodne zajednice, nakon Dodikove prijetnje, odmah su počeli sa obnovom zaliha u atomskim skloništima, sa njihovim detaljnim pregledom, kako bi spasili što više stanovništva.


Jedino se Satler ne brine - on je u Banjaluci, njega neće “zakačiti” nikakve nuklerane kiše; Možda neki ček.


Veći problem je što se Dodik sada upetljao, prijetnjom da će srušiti NATO, a i BiH, onako uzgred, u “novu podjelu svijeta”; Pošto on uvijek ide do kraja - posebno kada su u pitanju “ranije preuzete obaveze”, nakon njegove prijetnje Svijet više neće biti sigurno unipolaran, već će se, u najmanjem, moć rasporediti na Republiku Srpsku i Ostatak Planete.


NATO, SAD, Rusija, Kina ćao; Džaba vam vaša okapanja oko toga gdje su čije zone interesa, nakon što je Dodik odlučio da rasturi, za početak, Alijansu. A onda i BiH.


Posebno će biti gadno ako baci “baku i majku majki svih nuklearnih bombi”, koju on ima u “malom džepu”. 


Dodik već gotovo dvije decenije vrši probe “nuklearnog oružja”: Nema šta nije “bacao” na narod - samo što progovori, već je strateška ispljunuta.


Nekako je narod pregurao dosad, ali odsad, nakon ovih jezivih prijetnji, Bogami…


Juče sam najavio da Režim ima namjeru da donese Zakon kojim se zabranjuje sprovođenje odluka Tužilaštva i Suda BiH donešenih na osnovu Zakona koji je nametnuo Kristijan Šmit!


Iz Režima su najavili Zakon o imunitetu, što mu dođe na isto; Možda je taj njihov čak i malo širi zahvat.


U pripremi su i nacrti Zakona o slobodnoj pljački za sve visoke funkcionere, otimanju svega što se stigne, (samo je važno da si na poziciji), javno maltretiranje i ponižavanje svih koji smetaju, možda i njihovo fizičko uklanjanje na neke druge destinacije… Ko zna šta sve tim “nuklearnim umovima” može sinuti kao “izvrsna ideja”.


Sad već moram da idem - ranije preuzete obaveze moram da realizujem.


Prije nego krenem, vadim svoj “nuklearni kišobran”; Ko zna, možda počne da pada, jer Dodiku se nikada ne zna.