четвртак, 9. новембар 2023.

Ilegalni Migrant na RTRS: Mate je solidno odglumio ulogu “Dodika pri sebi” u komadu “Popusti me, molim te”; Šmit je, u istom komadu, glumio samog sebe, bez ijedne replike koja bi ukazala da će popustiti

Piše: Slobodan Vasković


Kristijan Šmit, Ilegalni Migrant, kako ga oslovljavaju iz Režima Milorada Dodika; Uz to “Niko i Ništa”, kako ga karakteriše Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, daleko je dogurao u svom migrantskom “niko i ništa” životu - gostovao je u emisiji “Telering”, jednoj od udarnih na režimskom RTRS-u.


Zanimljivo je da emisija nije snimljena ni u kakvom migrantskom kampu, već u kancelariji visokog predstavnika, što bi se moglo prevesti da je Dodik, posredno, preko RTRS-a priznao Šmita za visokog predstavnika, jer do snimanja emisije nije moglo doći bez njegovog ličnog odobrenja.


Bilo je interesantno pogledati emisiju koja je trebala imati naziv “Popusti me, molim te”, a ne “Telering”, jer je voditelj Mato Đaković sasvim solidno odglumio ulogu “Dodika pri sebi”, koju mu je dodijelio Dodik, a Kristijan Šmit je glumio samog sebe, ne libeći se da se predstavi kao visoki predstavnik.


Uzalud je Đaković, glumeći “Dodika pri sebi”, pokušavao naći načine da ubijedi Šmita kako bi bilo dobro da dozvoli Dodiku da nastavi sa rasturanjem BiH svojim retrogradnim politikama.


Đaković se baš potrudio, ali, uprkos solidnoj glumi, nije uspio odobrovoljiti Šmita da odustane od svojih ovlaštenja visokog predstavnika i pristane na to da Dodik nastavi, nekažnjeno, sa rasturanjem BiH, pokušajima izazivanja incidenata koji bi mogli dovesti i do težih sukoba, dalje izolacije Republike Srpske i neviđenim uvredama na račun zapadnih administracija, a ne samo njihovih predstavnika u BiH.


Šmit je svoju ulogu odigrao bez većih napora; Sve vrijeme akcentirao je potrebu da Dodik promijeni pristup, da ne kažem - podvije rep, i prihvati ne samo njegove nametnute zakone, već i brojne promjene Ustava BiH, kao i niz drugih akata koji su potrebni kako bi BiH počela Približavanje Kontinentu Evropa.


Šmit je svoju ulogu odigrao rutinski, bez većih oscilacija u odnosu na ranije istupe.


Đaković je uspio bar malo odškrinuti vrata Dodiku da “podvije rep”, i pred Šmitom i pred drugim zemljama Zapada kojima se teško zamjerio, ali ukoliko Dodik krene kroz taj vrlo uski prolaz, tek tada ga čeka stostruki pakao. Za sada je u onom devedesetdevetzarezdevedesetdevetom političkom paklu.


Do Dodika je.


Približavanje Kontinentu Evropa pojasniću sutra u tekstu oko odluke Evropske Komisije da ne dodijeli otvaranje pristupnih pregovora BiH, što je za korumpiranog poltrona i sada već patološkog lažova Johana Satlera bio veoma “Uzbudljiv dan”, kako je okarakterisao taj akt.


Komad “Popusti me, molim te” u kojem se Dodik pokušao približiti Šmitu imaće i svoje nastavke, što je jasno iz činjenice da je “Ilegalni Migrant”, koji je “Niko i Ništa”, dospio u jednu od vodećih emisija RTRS-a.