четвртак, 9. новембар 2023.

“Zeleni Slon”: Loš uticaj Jedne sasvim drugarske solarne elektrane na Branimira Šehovca, načelnika PU Istočno Sarajevo i par riječi o druženju Perkovića i Nukića; Podsjećanje kako je "stvoren" Šehovac


Piše: Slobodan Vasković


Objavio sam 05.11.0.g. tekst “Jedna sasvim drugarska solarna elektrana” u kojem sam naveo da je Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, kraj svoje kuće izgradio i solarnu elektranu.


Nisam ni slutio da će ta sasvim drugraska solarna elektrana imati vrlo negativne posljedice po Šehovca i izazvati u njegovom metalnom sklopu vrlo značajne promjene kakve nije uspio izazvati ni delirium tremens, koji je Šehovčevo prirodno stanje.


Pod dejstvcm fotonaponskih panela, Šehovac je postao mnogo nasilniji nego što je to uobičajeno, pa je prije par dana fizički nasrnuo na radnika obezbjeđenja bolnice “Srbija” u Kasindolu.


Poslije se pravdao da mu se učinilo da ga je napao “Zeleni Slon” dijagonale dva do tri metra. Interesantno je da se dijagonala “Zelenog Slona” koji je “nasrnuo” na Šehovca poklapa sa dimenzijama dijagonale fotonaponskih panela.


Osim tog “incidenta”, Šehovac je napravio još niz sličnih, a najčešći je pozivanje vlasnika apoteka u Istočnom Sarajevu od kojih, prijetnjama, zahtijeva da zatvore svoje firme, jer, kako tvrdi, na cijelom tom području može poslovati isključivo njegova apoteka, pod imenom ZU Apoteka “PHARMA-SAN”, koja se vodi na njegovu suprugu.


Šehovac, kojeg je stvorio Miroslav Vujičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, štiti drugog Vujičićevog “pika” Sinišu Perkovića, direktora KPZ “Vojkovići”.


Osobe vrlo bliske Perkoviću su ujedno i sitni narkodileri, pa ih Šehovac pušta da rade nesmetano, a kada ih uhvate na djelu, on ih redovno oslobađa.


Interesantno je da Perkoviću nisu bliski samo sitni, već i krupni narkodileri, poput Adija Nukića, pripadnika velike narkoorganizacije. (Imam i fotografije, ali ih neću još objavljivati.)


Nukić je ranjen 21. jula ove godine. 


Kosta Pandurević, pucač sa Pala, imao je namjeru da ubije Adija Nukića, pripadnika narkokartela Osmana Mehmedagića Osmice, Elvisa Keljmendija, Denisa Stojnića koji je usko sarađivao sa narkodilerima iz Istočnog Sarajeva Nenadom i Predragom Nešićem, Aleksandrom Nikolićem, ali i Aleksandrom Mičićem, zvanim Aco Makedonac.


Nukić je jednim hicem pogođen u abdomen, potom sa šest hitaca  u lijevu natkoljenicu i dva puta u lijevu šaku.


Prije toga Nukić je dugo vremena proveo u pritvoru nakon što je uhapšen zbog narkotika 05.10. 2022. godine.


U nastavku podsjećam na tekst o tome kako je “stvoren” Šehovac.


Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, i narodni poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić, policijskopolitički zaštitnici zločinačkih organizacija koji usluge naplaćuju na mjesečnom nivou; Put Nenada Nešića, radnog kolege Šehovca, od inspektora koji odaje službene tajne do “nosioca” promjena (25.03.2021.)

Branimir Šehovac

Piše: Slobodan Vasković


1.

Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u skupštini RS (zvani Njuška), i direktor Zavoda za zapošljavanje, i Branimir Šehovac, načelnik Policijske uprave Sarajevo, glavni su zaštitnici zločinačkih organizacija koje djeluju na teritoriji tog grada.


2.

Vujiičić, koji je obavljao funkciju šefa kabineta Nebojše Radmanovića, dok je bio član Predsjedništva BiH (od 2006.-2014.), permanentno je radio i na policijskoj karijeri Šehovca, koji je blizak član njegove porodice.


Vujičić je Šehovca sve vrijeme pokušavao da postavi za načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo, da bi u tome, konačno, uspio 01.07.2018. godine.


Miroslav Njuška Vujičić

3.

Na poziciju načelnika Policijske uprave Šehovac je došao sa funkcije načelnika Sektora policije PU Istočno Sarajevo. Prije toga obavljao je niz funkcija u toj upravi (ranije Centru javne bezbjednosti - CJB), čak bio zamjenik načelnika CJB Istočno Sarajevo, ali je, svojevremeno, uklonjen sa te pozicije.


4.

To nije obeshrabrilo ni Vujičića, a ni Šehovca da učine sve kako bi ga doveli na čelnu poziciju Policijske uprave, u čemu su i uspjeli.


5.

Šehovac, koji ni na jednu poziciju koju je obavljao u MUP RS nije došao u skladu sa Zakonom, kao načelnik Policijske uprave, uz pomoć Vujičića, organizuje, u maniru iskusnih Gangstera, kriminalnu hobotnicu u Istočnom Sarajevu.


On to čini tako što uniformom šefa policije “pokriva” zločinačke organizacije, a Vujičić to čini svojim vezama u vrhu Režima i pružaju im na taj način zaštitu od bilo kakvog progona.


6.

Odnosi u istočnosarajevskoj hobotnici, na čijem čelu su Vujičić i Šehovac, su veoma jednostavni - Paljanske, Sokolačke, kao i kriminalne grupe iz ostalih opština Istočnog Sarajeva, plaćaju Šehovcu “policijsku zaštitu” na mjesečnom nivou.


Jedan dio tog novca ide prema vrhu MUP RS, jer i Šehovac plaća “zaštitu” kako bi mogao štititi kriminalce, a ostatak dijele Vujičić i Šehovac.


MUP RS

7.

Nije to jedini posao Dvojca - Kompanije bliske njima, kao i visoki funkcioneri, kako tih firmi, tako i iz drugih institucija, su dobili zeleno svjetlo da opljačkani novac operu kroz gradnju na Jahorini i širom Istočnog Sarajeva.


8.

Jedan od njih je i Nenad Nešić, protiv kojeg postoji nekoliko krivičnih prijava. Interesantno je napomenuti da su Šehovac i Nešić bili “radne kolege”, ali o tome nešto kasnije.


9.

Šehovac se enormno obogatio, a zahvaljujući prljavom novcu kojim je plaćen od gangstera, otvorio je na suprugu niz apoteka u Istočnom Sarajevu.


Riječ je o apotekama “Pharma san”, a firma, u čijem su posjedu, osnovana je 19.07.2017. godine.


10.

Interesantno je vidjeti kako, iz godine u godinu, raste ukupni prihod i dobit apoteka: 2017. ukupni prihod bio je skromnih 170.029 KM, a dobit je iznosila 17.747 KM; U 2018. obrt se povećava za tri i po puta - na 576.730 KM, a dobit na 56.620 KM; U 2019. opet rast - ukupan prihod iznosi 779.947 KM, a dobit 85.631 KM. Sasvim solidan “džeparac”.11.

Veliki obrt nije iznenađujući, jer Šehovac kriminalne grupe koristi da mu ilegalno nabavljaju lijekove za apoteke, a stižu sa crnog tržišta u Mađarskoj, pa preko Srbije i carinske mafije, do načelnika Policijke uprave.


12.

Najvažniji poslovni partneri njegovih apoteka su Kazneno popravni zavod u Istočnoj Ilidži, kao i OC Jahorina.


13.

Uz apoteke, Šehovac posjeduje nekoliko stanova u Istočnom Sarajevu, apartmana na Jahorini, kao i stan u Beogradu (Novi Beograd).


14.

Šehovac je, narodski rečeno, alkoholičar - pod dejstvom alkohola, vraćajuci se sa Jahorine, uništio je dva službena automobila, ali niko iz vrha MUP RS na to nije obratio nikakvu pažnju, jer Šehovac redovno plaća članarinu Zločinačkoj organizaciji koja je privatizovala tu instituciju.


Na kraju krajeva, šta su dva uništena službena automobila, naspram svjesnog uništenja Policijske uprave i njenog podređivanja zaštiti kriminalnih grupa.


15.

Mediji su još u novembru 2013. godine pisali o tome kako Vujičić, sa pozicije šefa kabineta Nebojše Radmanovića, tadašnjeg člana Predsjendištva BiH, čini sve da Šehovac napreduje. Šehovac je na mjesto komandira Policijske stanice Istočno Sarajevo, svojevremeno, postavljen kao policijski službenik sa činom mlađi inspektor što je bilo mimo zakonske regulative. Uz to, nije imao ni dovoljno godina radnog staža kako bi mogao obavljati ili konkurisati za tu funkciju. 


Šehovac

16.

Nakon toga, nevjerovatnom brzinom Šehovac dobija čin "višeg inspektora" i postaje načelnik Odjeljenja policije u CJB Istočno Sarajevo, iako nema ni potreban čin, niti godine radnog staža za tu funkciju. 
Radenko Vasiljević, nekadašnji načelnik CJB Istočno Sarajevo

Samo godinu dana proveo je na pomenutoj funkciji, da bi, uz saglasnost Radenka Vasiljevića, tadašnjeg načelnika CJB Istočno Sarajevo, uskočio u fotelju njegovog zamjenika; Naravno, opet bez potrebnih zakonom predviđenih uslova. Interesantno je da je tada, kao i sada, Šehovac svaki dan bio u alkoholisanom stanju na radnom mjestu, što za ljubitelja dobre kapljice uopšte nije čudo.


17.

Ono što je posebno interesantno iz te 2013. godine jeste da je u PS Istočno Sarajevo bio zaposlen, vjerovali ili ne, jedan od trenutno najvećih gangstera u RS - Nenad Nešić. I njega je štitio pomenuti Vailjević, koji je u to vrijeme bio na čelu CJB. Nešić je bio inspektor kriminalističke policije, ali se formalno vodio u Policijskoj stanici, jer gotovo nikada nije dolazio na posao. 


Čak je, iako nije dolazio na posao gotovo nikada, od pomenutog Vasiljevića bio raspoređen u Odjeljenje za suzbijanje opšteg kriminaliteta na otkomandu, jer su se u svim policijskim stanicama, u kojima se Nešić nije pojavljivao na poslu, radnici počeli buniti. 


Nenad Nešić

18.

Nešić se, naravno, nastavio ponašati kao i u ranijim slučajevima, pa se i u ovom Odjeljenju uredno vodio kroz knjigu dolazaka, a da na posao nije ni dolazio. 


Iza Nešića tada je stajao Staša Košarac, nasilnik koji maltretira sopstvenu porodicu (čini to već duže od deceniju i niko nikad ništa nije preduzeo protiv tog gada) i aktuelni ministar trgovine u Savjetu ministara BiH. 


Porodični nasilnik Staša Košarac

Nenad Nešić se tada javno hvalio kako je izbornu kampanju SNSD-a podržao sa više od 30.000
KM. Nešića niko nije ni pipnuo zbog nedolaska na posao, a znalo se da je ranije disciplinski i krivično odgovarao više puta (odavanje službene tajne, izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu vatrenog oružja u Sarajevu, napad na štićenu osobu u Republici Srbiji, gdje je u pritvoru proveo dva mjeseca…). Sve to bilo je do i tokom 2013. godine.


19.

Osam godina kasnije, Šehovac, kao načelnik PU Istočno Sarajevo, štiti Zločinačke organizacije, a bivši korumpirani i kriminalizovani inspektor MUP RS - Gangster Nešić, Dodikov kriminalni učenik i sluga, predstavlja se kao “nosilac” promjena, samokandiduje se za predsjednika RS.


Prije toga, opljačkao je desetine miliona KM, kao direktor JP "Putevi RS" i sve to pod Dodikovom dirigentskom palicom. (nastaviće se)