четвртак, 2. новембар 2023.

22.11./Ako dođe, kajaće se; Ako ne dođe, kajaće se: Dan kada bi Dodik trebalo da se pojavi na Sudu BiH i Dan kada bi mogao/trebalo da bude uhapšen zbog vrlo ozbiljnih prijetnji tužiocu

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik je pred ogromnim, rekao bih, životnim izazovom: Da li da se pojavi ili ne pojavi 22.11. o.g. na suđenju u Sudu BiH, jer je optužen za neizvršenje odluka visokog predstavnika za BiH.


Ukoliko se pojavi, biće to novo veliko poniženje za njega, jer pristaje da mu sudi Sud koji on, zvanično, ne priznaje.


Dodatna opasnost o kojoj Dodik, izvan svake razumne sumnje, itekako razmišlja jeste da li će biti uhapšen nakon ročišta 22.11. zbog prijetnji tužiocu Nedimu Ćosiću, jedom od troje članova Tužilačkog tima koji je i podigao optužnicu protiv njega.


Prijetnje koje je Dodik izrekao Ćosiću pred ročište održano 16.10. nisu nimalo bezazlene, jer Dodik ima instrumente da se obračuna sa Ćosićem na razne načine. A prijetio mu je riječima: “S tobom ću se obračunati”!


Nakon toga Tužilaštvo BiH otvorilo je novu istragu protiv Dodika, što sam i objavio, tako da je sasvim realno da zbog prijetnji pritvore Dodika. 


Iskreno, bio bih iznenađen da ga ne pritvore, jer bi na taj način Tužilaštvo BiH izgubilo svaki integritet i označilo lov na sopstvene uposlenike - tužioce.


Najjednostavnije je to učiniti 22.11.o.g., jer će se Dodik nalaziti u kompleksu Tužilaštva i Suda BiH, tako da bi eventualno hapšenje prošlo bez ikakvih problema ili sukoba.


Upravo je to razlog zbog kojeg su male, gotovo nikakve šanse da se Dodik pojavi na ročištu 22.11., što će izazvati nove ogromne probleme po njega, ali, kako procjenjuju njegovi “stratezi”, bar neće biti uhapšen.


Naravno, moguće je da Dodik dostavi “medicinsko” opravdanje za nedolazak, ali to ne mijenja na stvari - slijedi zakazivanje novog ročišta do kraja novembra ili u prvoj polovini decembra i isti hodogram. 


Dodiku novembarski dani prebrzo prolaze - brzinom svjetlosti: 22.11. se neumitno približava i mora brzo donijeti odluke o tome šta da učini - da li da se pojavi ili ne pojavi na suđenju.


“Konvoj podrške” koji ide od grada do grada u Republici Srpskoj ne znači ništa za njegovu odluku; Posebno što su “konvoji” poprilično mali, a podrška iznuđena.


Cijeli taj “konvojski” pristup vodi, jasno je, ka velikom “Primorskom skupu podrške” na koje će zaposleni u institucijama Republike Srpske biti primorani da dođu, ali ni jedan takav skup, ma koliko se okupilo na njemu, za Sud BiH ne predstavlja nikakvu činjenicu; Čak ni pritisak.


Maksimalno što on može izroditi ili, pak, “potvrditi” jeste “opravdanost” odluke parlamenta entiteta da zabrani Dodiku odlaske na suđenje u Sud BiH, što bi tek bilo pogubno po njega.


Međutim, Dodik gotovo da i nema izbora, odnosno svaka odluka koju donese biće loša, lošija ili, pak, katastrofalna po njega. (nastaviće se)