уторак, 3. август 2021.

Zoran Bulatović, Glavni okružni tužilac OJT Banjaluka o pokušaju likvidacije Siniše Blagojevića, ubodom nožem u oko: Postupajući tužilac Kondić me nije obavijestio o događaju; MUP RS još uvijek nije podnio Izvještaj; Tužilaštvo još uvijek ima mogućnost da djelo kvalifikuje kao pokušaj ubistva, naravno ako dokazi to potvrde, da je rana na oku oštećenog nanesena nožem i da je ubodne prirode

Zoran Bulatović

Piše: Slobodan Vasković


Zoranu Bulatoviću, Glavnom okružnom tužiocu OJT Banjaluka, 02.08.o.g, 

uputio sam niz pitanja u vezi sa slučajem pokušaja ubistva Siniše Blagojevića kojem su napadači Anđelo i Aleksandar Miletić, Strahinja Arambašić i Dragan Gojić zabili Nož u oko, koji je završio centimetar od mozga.


Siniša Blagojević kojeg su pokušali likvidirati ubodom nožem u oko


Napadači su, nakon što su se predali, dva dana nakon pokušaja likvidacije, pušteni da se brane sa slobode.

Anđelo Miletić, jedan od napadača

Udarac nožem u oko Blagojevića, (koji je doživio 24.07. ove godine, pri tom je izazvao i druge teške povrede, nije okarakterisan kao pokušaj likvidacije, a neizvjesno je, nakon izjave postupajućeg tužioca Vukašina Kondića, da li će biti okvalifikovan i kao teške povrede.


Aleksandar Miletić, jedan od napadača


Jedno od pitanja Bulatoviću glasilo je: Da li smatrate da tužioci OJT Banjaluka, puštajući na slobodu napadače sa nožem i osobe sklone sječi dijelova tijela lica koja im se, iz samo njima znanih razloga, ne dopadaju, šalju građanima poruku da svi trebaju biti naoružani kako bi se odbranili od huligana, uvijek i u svakoj prilici spremnih na likvidaciju na najsuroviji način?


Upit Bulatoviću

Bulatović je odgovorio isti dan i njegov dopis prenosim u cijelosti i bez ikakvih izmjena.


Odgovor Zorana Bulatovića, Glavnog okružnog tužioca OJT Banjaluka


Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 02.08.2021. godine, obratili ste se putem email-a, te postavili pitanja u vezi sa događajem koji se dogodio 24.07.2021.godine u Banja Luci.


U skladu sa članom 4. i članom 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama (“Službeni Glasnik” RS br.20/01) obavještavamo Vas:


-Glavni okružni javni tužilac nije obavješten o predmetnom događaju koji se dogodio 24.07.2021.godine u Banja Luci, od strane dežurnog tužioca Vukašina Kondića.


MUP Republike Srpske do danas  tužilaštvu nije podnio izvještaj  o ovom događaju, tako da su sva saznanja glavnog okružnog javnog tužioca posredna i iz medija.


Odgovor Bulattovića (prva strana)

Procjena dežurnog tužioca u vrijeme događaja kada su ga policijski službenici  telefonom izvjestili o istom,  bila je da se radi o teškoj tjelesnoj povredi a ne o pokušaju ubistva i to je jedini razlog zbog kojeg se ovaj predmet rješava u redovnoj proceduri a ne kao hitan pritvorski predmet. 


Nakon što MUP-a RS tužilaštvu  dostavi izvještaj kao glavni okružni javni tužilac biću u poziciji da pročitam izvještaj  i do sada prikupljene dokaze i da sam sagledam sve okolnosti događaja od 24.07.2021.godine.


Tužilaštvo još uvijek ima mogućnost da djelo kvalifikuje kao pokušaj ubistva, naravno ako dokazi to potvrde, da je rana na oku oštećenog nanesena nožem i da je ubodne prirode.


Natpisi u medijima izazvali su punu pažnju  glavnog okružnog javnog tužioca, tako da će ovo biti jedan od predmeta o kojem ću kao glavni tužilac lično povesti računa. 


Tužilac Vukašin Kondić je trenutno na godišnjem odmoru, te glavni okružni javni tužilac nije u mogućnosti sa njim direktno komunicirati.


Odgovor Bulatovića (druga strana)

Međutim, ukoliko izvještaj od strane MUP-a RS bude dostavljen i prije njegovog povratka sa godišnjeg odmora, predmetom će biti zadužen neko od tužilaca odjela za krvne i seksualne delikte ovog tužilaštva u čiju nadležnost pripadaju ova krivična djela.


Prema tome, niko i nikada nije vršio pritisak na tužilaštvo niti je to uopšte moguće.


U ovom slučaju je tužilac Vukašin Kondić postupio po vlastitom mišljenju, procjeni i onako kako je u tom momentu gledao na taj događaj.


Svaki propust tužioca s obzirom da istraga tek započinje je moguće ispraviti, pa se nadam da razloga za pozivanje na odgovornost neće biti.


Sa medijima želimo korektnu saradnju u cilju tačnog i blagovremenog informisanja javnosti.


S poštovanjem,

V.d. GLAVNI OKRUŽNI JAVNI TUŽILAC

Zoran Bulatović