субота, 7. август 2021.

Dosje: Dejan Ilić Tigar je šef “Kavčana” u Republici Srpskoj; Ilić je Kostreševiću naložio imenovanje uhapšenog Milovanovića na poziciju Glavnog inspektora UKP MUP RS; Ilić je šef i NarkoBosovima Raoniću i Desku Babiću


Piše: Slobodan Vasković


1.

Banjaluka je već godinama stjecište i “sigurna kuća” za brojne kriminalce velikog kalibra.


U Banjaluci borave i “Škaljarci” i “Kavčani”, što su pokazala nedavna hapšenja Miloša Božovića (17.07.) i Almira Jahovića (03.08.o.g.).



I jedan i drugi uhapšeni su nakon dojave vlasti Crne Gore, što, praktično, znači da ih Crnogorci nisu locirali i dalje bi nesmetano uživali zaštitu nekih od najviših funkcionera MUP RS, ali i pojedinaca iz vrha “Crvene Sekte”.


2.

Interesantno je da su se “Škaljarci” i “Kavčani”, krvni neprijatelji, koji jedni druge istrebljuju godinama širom Planete, izuzetnno rijetko sukobljavali u Banjaluci, što ukazuje da su imali dil sa pojedincima iz vlasti koji bi se mogao okarakterisati kao princip da se ne mogu sukobljavati, a, zauzvrat, mogu nesmetano raditi poslove sa narkoticima.


3.

Istina, pronalazak pištolja bez oznaka (“glok”), tri pancira i GPS uređaja za praćenje kod Božovića, kao i dva ukradena automobila kod njegovog stanodavca Petra Dukića, zvanog Master, (“Mercedes AMG” i “Audi 8”) impliciraju da se pripremala likvidacija, ali teško je tvrditi da je Božović išao na Jahovića, jer je meta mogao biti bilo ko.


4.

Sa Jahovićem su “pali” bivši policajac Dalibor Ćurlik i Ljuban Poletan, koji su mu “sređivali” papire u CIPS-u.



(Crna Gora je za njim raspisala potjernicu 2018. godine.

Optužnica Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore tereti sedmočlanu grupu, u kojoj je i Jahović, za pokušaj ubistva Jovana Đurovića, planiranje likvidacije boksera iz Budve Nikole Sjekloće i još dvije osobe).


5.

Božović i Jahović nisu usamljeni slučajevi, incidenti; Dapače; “Škaljarci” imaju veoma čvrstu mrežu u cijeloj BiH, posebno na teritoriji Republike Srpske, dok ni “Kavčani” ne zaostaju mnogo za njima.


Šefovi “gnijezda” postavljenih u svim većim gradovima imaju direktnu konekciju sa najvišim funkcionerima MUP RS u tim gradovima i zaštićeni su od svake vrste udara. 


Branimir Šehovac


Tako ih u Istočnom Sarajevu štiti Branimir Šehovac, načelnik tamošnje Policijske uprave, dok je Zvorniku njihov direktni saučesnik Aleksandar Vasiljević, načelnik Policijske uprave Grada droge.


Veza Zvornik-Istočno Sarajevo je veoma bitna, jer se preko Zvornika prevoze ogromne količine narkotika, a novac, dobijen njihovom prodajom, pere na Jahorini i u Istočnom Sarajevu kroz izgradnju stambeno-poslovnih objekata.

6.

U Banjaluci su se, prema tvrdnjama iz podzemlja, ali i iz policijskih izvora, krili i neki od vođa pomenuta dva Klana.


Tvrdi se da je Alan Kožar, jedan od vođa “Škaljaraca” koji je nemilosrdno ubijen, zajedno sa Damirom Hadžićem, na ostrvu Krf u Grčkoj, 23.07.2020. godine, krajem 2019. i početkom 2020. bio nekoliko mjeseci u Banjaluci.


Alan Kožar, likvidiran na Krfu


Osnovano se sumnja da su Kožara i Brkića surovo likvidirali, pred članovima njihovih porodica, pripadnici Monstruzonog Koljačkog Klana Veljka Belivuka, koji je bio šef ogranka “Kavačkog klana” u Srbiji. 


(Kod koga se Kožar krio i ko ga je štitio, drugom prilikom.)


Veljko Belivuk i Marko Miljković

7.

Jedini visoki funkcioner MUP RS koji je do sada “pao” zbog saradnje sa “Škaljarcima” jeste Mladen Milovanović, Glavni inspektor u UKP MUP RS. Na tu poziciju ga je imenovao Siniša Kostrešević, direktor Policije, nakon što je Milovanovića u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala smijenio Mladen Marić, načelnik te Uprave.


8.

Sada se sve čini unutar MUP RS, (linija Kostreševića), da se “slučaj Božović-Milovanović”, koji su zajedno uhapšeni, svede na incident, što je, suštinski, pokušaj da se nastavi saradnja sa Klanovima i javnost izmanipuliše da je riječ o samo jednom “pokvarenom policajcu”. 


Siniša Kostrešević

9.

To je uzaludan pokušaj, jer će se sve više narkopolicijskih afera otvarati, a činjenica je da već danima traje sklanjanje/smjenjivanje/premještanje Milovanovićevih ljudi, kojima je rukovodio dok je bio u Upravi za organizovani kriminal. Umjesto da su svi pod istragom, jer je Milovanović u vezi sa Narkokartelima od kraja 2014. godine, oni se premještaju na druga radna mjesta.


10.

Važno je navesti da je Dragan Simić, savjetnik Siniše Kostreševića, nakon hapšenja Milovanovića iz njegove kancelarije, prije pretresa, sklonio sve predmete koje su oni “specijalno” radili. Nakon toga se Simić “sklonio” na godišnji odmor, iako mu to malo vrijedi, jer je bio u najužoj vezi sa Milovanovićem.


Mladen Milovanović

11.

Nakon konekcije sa kriminalnim grupama i NarkoKartelima, Milovanović počinje naglo da napreduje: Iz tadašnjeg CJB Banjaluka, gdje je radio na krađi vozilla, Milovanović prelazi u UKP MUP RS. Sa sobom ga vodi Nedeljko Lubura, koji je tada postavljen za zamjenika načelnika UKP MUP RS.


Lubura je, takođe, bio usko povezan sa kriminalcima svih kalibara, ali je posljednjih godina potonuo, a Milovanović preuzeo gotovo sve njegove kriminalne poslove.


Nedeljko Lubura


Lubura je bivši zet Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova.


12.

U Milovanovićevu grupu spadaju i inspektori Predrag Vatreš i Gorana Rečević, protiv kojih je, kao i protiv njega, podignuta krivična prijava, ali njih dvoje, za razliku od šefa Milovanovića, nisu u pritvoru. 

Preedrag Vatreš

Član Milovanovićeve grupe je i Viktor Latinović, visoki funkcioner u KTC MUP RS, a vrijeme će pokazati da je sa njim zajedno radio i Siniša Bereta, načelnik Jedinice za organizovani kriminal, koji je najbolji prijatelj sa Milovanovićem, Vatrešom i Kostreševićem.


Viktor Latinović

13.

Milovanovića su, svojevremenno, dvije kriminalne ekipe angažovale kao saradnika, a interesantno je da je radio i sa “Škaljarcima” i sa “Kavčanima”.


14.

Jednu liniju koja Milovanovića uvodi u vrh Kartela predstavlja Pero Dukić, već pomenuti vlasnik firme “Master”, čija je specijalnost krađa vozila. Dukić je nekoliko puta privođen, ali nikada nije odgovarao. 

Pero Dukić

15.

Druga, mnogo značajnija linija, koja je držala Milovanovića jeste zvornička - odnosno Triling Kumova Zvorničkog Kartela koji čine Zoran Stevanović, Siniša Mijatović i Dejan Ilić zvani Tigar.


Svi oni sarađivali su sa Klanom Veljka Belivuka, posebno Ilić, i sa Kartelom Slaviše Kokeze, čiji je Mijatović kum, o čemu sam detaljno pisao.


Zoran Stevanović, Siniša Mijatović, Dejan Ilić Tigar 

16.

Ilić je taj koji je postavio Milovanovića na poziciju Glavnog inspektora UKP MUP RS, nakon što je smijenjen u Upravi za organizovani kriminal.


Ilić je, nakon smjene Milovanovića, pozvao svog vrsnog prijatelja i poslovnog saradnika Sinišu Kostreševića, direktora Policije i rekao mu da Milovanović MORA biti imenovan ponovo na neku visoku funkciju.


Razlog je jednostavan - Milovanović je bio glavni dostavljač Klanova i jedna od njihovih najbitnijih karika u MUP RS.


I zaista, Kostrešević je odmah poslušao Ilića, tako da se može zaključiti da je Ilić njegov istinski šef.

Dejan Ilić Tigar, šef Kavačkog klana u RS

17.

Ilić je šef ogranka Kavačkog klana u Republici Srpskoj, a najvažniji pripadnici njegove narkolinije su Bojan Raonić zvani Princeza i njegov zet Desimir Desko Babić.


Obojica se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Holandiji.


Ilićeva "krinka" je firma "Enikon gradnja" , koju drži zajedno sa Stevanovićem, preko koje pere veliki novac već godinama, a posjeduje i veliki broj tašna-mašna firmi koje, takođe, služe za pranje para.


18.

Raonić, zvani Princeza, do prije dvije godine je bio kriminalac nevelikog kalibra, iako ima nekoliko presuda, ali je pobjegao iz zemlje nakon što ga je Sud BiH presudio 2019. na pet godina zatvora zbog krađe identiteta i prodaje falsifikovanih dokumenata najkrupnijim NarkoDilerima iz regiona. 

Bojan Raonić


Interesantno je navesti da je Raonić “uradio” dokumente i uhapšenom Škaljarcu Božoviću, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu, o čemu je ovaj i svjedočio u Sudu BiH protiv Raonića.


Škaljarac Miloš Božović

19.

Ilić I Raonićev zet Desko Babić dižu Princezu na nivo velikog igrača u trgovini narkoticima, a zadužen je za trasporte droge preko Zvornika prema Zapadu, te snabdijevanje kokainom zvorničke i lozničke regije


Desimir Desko Babić

20.

Ilić pere novac od droge kroz gradnju objekata, a posljednji njegov poduhvat je izgradnja hotela “Planina” na Jahorini. 


Novac od narkotika uložen je u izgradnju tog hotela, a za Ilića to čini firma “Arkop”, čiji su vlasnici Ljubomir Mrda, bivši direktor “Elektrodistribucije” Pale i velemajstor za pranje novca, kao i Slavo Krajišnik, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora “Eletrodistribucije” Pale u vrijeme stogodišnjeg mandata Mrde.



Mrdu, koji je član NO “OC Jahorina”, lično štiti Dodik za kojeg je, preko četiri nepostojeće MHE “Bistrica”, iz “Elektroprivrede RS” izvukao 20,6 miliona KM, koji su uloženi u spasavanje kriminalne firme “Kaldera”, kako Dodik ne bi izgubio vlasništvo nad 38,29 posto akcija u toj firmi koje se vode na njegovom slugi Milenku Čičiću, bivšem vlasniku “Kaldere”.


Mrda i Dodik


Dejan Ilić Tigar uradio je mnoge prljave poslove za Dodika, zajedno sa Mijatovićem i Stevanovićem, tako da mu je šef Sekte veliki dužnik, iako sada pokušava da ih odgurne što dalje od sebe kako bi prikrio tragove nezakonite, kriminalne saradnje.


21.

Vratimo se Raoniću - on i dalje dolazi u Zvornik (dolazio je i ranije, nakon presude), mada je na potjernici, ali ga niko ne hapsi. Osim zaštite, sada se već može konstatovati - velikog NarkoBosa Dejana Ilića Tigra, Princeza uživa i zaštitu Aleksandra Vasiljevića, načelnika PU Zvornik.


Aleksandar Vasiljević

22.

Raonić je u Zvorniku bio krajem marta i početkom aprila ove godine kada je, preko posrednika, završavao kriminalne radnje sa domaćim sudijama Ustavnog suda BiH da suspenduju odluku Suda BiH o njegovom hapšenju.


Odluka Ustavnog suda BiH o suspendovanju 
hapšenja Raonića

To su presudili zločinci-sudije Mato Tadić, Zlatko Knežević i Mirsad Ćeman odlukom donešenom 21. aprila 2021. godine.


sudije zličinci Knežević, Tadić i Ćeman


Raonić je, preko Ilićevih i svojih veza, uz pomoć Miodraga Simovića, takođe zločinca-sudije Ustavnog suda BiH, tu odluku skupo platio - milion KM.


Miodrag Simović

23.

Međutim, sudije-zločinci su se uplašili, nakon što su bezbjednosne agencije saznale za njihov nevjerovatni kriminalni postupak, pa su poništili svoju odluku 23.06.2021. godine.


Trojka sudija zločinaca poništava svoju kriminalnu odluku

24.

Nakon toga, Princeza je ponovo stigla u Zvornik, početkom jula, da traži natrag novac isplaćen za prvu odluku, kao i da sa Ilićem dogovori nove poslove trgovine kokainom.


Jednom od posrednika u donošenju prve odluke, kao i članovima njegove porodice, teško je prijećeno.


25.

Za kraj ovog dijela velikog Dosjea koji ću nastaviti objavljivati i nekoliko dodatnih činjenica o Princezi; Osim presude Suda BiH na pet godina robije, Raonić je i ranije presuđivan.




-2010. - Prijavljen za nasilničko ponašanje,

-2014. - Optužen za promet oružja i eksploziva i narkotika, a 2016. presuđen za to djelo,

-2019. - Prijavljen za napad na službeno lice, taj slučaj nije dobio epilog. (nastaviće se)