петак, 13. август 2021.

Novi problemi za dr Tilu Lilu Vladu Crtu Đajića: Dodik najavio njegovu smjenu sa čela Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Ne tako davno, u februaru ove godine, Vlado Crta Đajić je instalisan na čelo banjalučkog odbora Crvene Sekte. Nekoliko mjeseci prije toga, Milorad Dodik, šef Crvene Sekte, brutalno je počistio Igora Radojičića sa političke scene.

 

2.

Od tada Radojičić vrijeme prekraja baveći se zemljanim radovima. Doduše, Radojičić se zemljanim radovima primarno bavio i u toku svog gradonačelničkog mandata, jer se „ugrađivao“ u građevinske projekte Crvenih Tajkuna, uključujući i onaj Mileta Radišića Klena. Za poslove dogovaranja i isplate procenta Radojičić je tada zadužio svog omiljenog poltrona - Srđana Amidžića. 



Tehnički dio posla su odrađivali nižerangirani poltroni, poput Crvene Inspektorke Sanje Džida.


3. 

Prazninu koja je ostala nakon odlaska Radojičića Dodik je pokušao da popuni instalisanjem dr Vlade Crte Đajića za Prvog Sektaša Banjaluke. Kroz samo nekoliko mjeseci pokazalo se da je bilo moguće popuniti prazninu nastalu liferovanjem Radojičića, ali ne i ogromnu prazninu u Crtinoj glavi.


4. 

Crvena Sekta je Banjalukom suvereno vladala 22 godine. Na proteklim lokalnim izborima Crvena Sekta je u tom gradu osvojila respektabilnih 26,95 % glasova. 



U međuvremenu je podrška toj mafijaškoj organizaciji u Banjaluci znatno opala, tako da je posljednje istraživanje (naručeno od strane SNSD-a) pokazalo da Crvena Sekta u tom gradu uživa podršku od oko 16 %.


5. 

Radi se najnižem rejtingu Crvene Sekte od dolaska na vlast u Banjaluci, a najveći doprinos tome je dao upravo Crta. Iako je predstavljen kao čovjek koji će vratiti Banjaluku u ruke Crvene Sekte, pokazalo se da on nije dorastao zadatku i da će on Crvenu Sektu do predstojećih opštih izbora odvesti na ivicu cenzusa.


6. 

Crta je u proteklim mjesecima pokazao da je totalni antitalenat za politiku. Za razliku od Radojičića, čiji su javni nastupi krasili smirenost i hladnokrvnost, hiperaktivni Crta je pokazao da je u stanju da u svega nekoliko minuta javnog nastupa izgovori pravu salvu nebuloza. Ta hiperaktivnost je, naravno, uslovljena različitim stimulansima, a naročito onima bijele boje.


7. 

Pojedini javni nastupi Crte su već sada postali antologijski. Teško je, na primjer, zaboraviti njegovo gostovanje na jednoj režimskoj televiziji, kom prilikom je rekao: "Imam veliku podršku i riješenost Milorada Dodika da i on neke stvari promijeni i da se vrati izvornim principima SNSD-Milorad Dodik, a to je pravednost, poštenje, rad i obrazovanje". 



Time je teško stimulisani Crta nesvjesno potvrdio da Dodik promoviše nepravednost, nepoštenje, nerad i neobrazovanje.


8. 

Ništa manje antologijski nije ni posljednji Crtin javni nastup, u kojem je potvrdio da u Crvenu Sektu učlanjuje pacijente UKC-a. Crtinu izjavu da je kao ljekar pregledao najveći broj pacijenata u istoriji Republike Srpske, a možda i u regiji, bolje da ne komentarišem. Za analizu te Crtine izjave su pozvanije njegove kolege ljekari, posebno oni sa specijalizacijom iz oblasti psihijatrije.

 


9.

Više izvora mi je potvrdilo da je stanje u banjalučkom odboru Crvene Sekte katastrofalno. Pristojni dio članstva i funkcionera, koji još uvijek žale za Radojičićem, potpuno se pasivizirao. 


Crta je kao zamjenu za njih našao gomilu banjalučkih kriminalaca i prevaranata, o čemu sam detaljno pisao. U kojoj mjeri Crtina nova ekipa tjera sve oko sebe najbolje pokazuje činjenica da se Dragan Kremenović Puger i Brane Čovičković Buzdovan više i ne pojavljuju na stranačkim skupovima.


 

10.

Moguće je da su Puger i Buzdovan shvatili da Crvena Sekta više nije popularna u Banjaluci među sudijama i tužiocima, a upravo će oni u narednim mjesecima odlučivati o sudbini pomenuta dva delikventa. Prvog za sada čeka osam mjeseci zatvora (u toku je postupak po žalbi protiv prvostepene osuđujuće presude), dok drugog na jesen čeka suđenje za jedno od brojnih krivičnih djela.


11. 

Dodik je stari makijavelista. Za njega je opstanak na vlasti cilj svih ciljeva, a preduslov za to je da kandidati Crvene Sekte u Banjaluci ne pretrpe suviše težak poraz, što je u ovom momentu neminovno. 


Vodeći se time, Dodik je prije nekoliko dana najužem krugu ljudi najavio smjenu Crte sa mjesta predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka. 



Podrazumijeva se da Dodik svoj naum nije saopštio Crti, jer ga pušta da odradi šljakerski dio posla na terenu. Tako Crta već sedmicama paradira po banjalučkim selima, gdje formira mjesne odbore. U tome mu najviše pomaže lažna Crnogorka Nataša Radulović.

12.

Kada Crta obavi pomenuti posao, Dodik će ga ukloniti sa čela banjalučkog odbora Crvene Sekte i na njegovo mjesto postaviti Željku Cvijanović. 



Uklanjanjem Crte Dodik nastoji da ostvari dva cilja: Da spriječi dalje uništavanje rejtinga Crvene Sekte u Banjaluci i da pokuša da popravi katastrofalni lični rejting Željke Cvijanović u tom gradu, budući da će ona biti režimski kandidat za člana Predsjedništva BiH. (nastaviće se)