субота, 16. март 2019.

Žurnal/Avdo Avdić - DOKUMENTI I SVJEDOCI POTVRĐUJU: Hrvatska protjerala bh. građane koji su odbili špijunirati za SOA


Više desetina bh državljana u proteklih godinu dana vlasti Republike Hrvatske proglasile su „opasnošću po nacionalnu sigurnost“. Studente vrbovali i tjerali da idu u Maoču prikupljati informacije o teroristima u BiH. Tražili spiskove pripadnika Armije BiH. Od selefije iz Zenice tražili da podmeće oružje u BiHPiše: Avdo Avdić
„Zovem se E.O. (identitet poznat redakciji). U Zagreb sam preselio 2014. godine kao maloljetnik. S početkom posljednje godine mog srednjoškolskog obrazovanja primio sam poziv od dotičnog Zvonke, uposlenika Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA). Našli smo se u ulici Petrinjska 30 u Zagrebu. Od mene je traženo da isključim telefon“.

I tako je ovaj Zavidovićanin postao „suradnik“ hrvatske obavještajne službe SOA. Mjesecima su ga, tvrdi u ispovijesti za Žurnal, ispitivali o selefijama u BiH, o naseljima u Zavidovićima i o osobama u zagrebačkoj džamiji. 
„Nalazili smo se na kavi u Leggieru u Lastovskoj ulici, bili smo često u MC Donaldsu. Nudio mi je ponekad novac, a nerijetko je na mene vršio pritisak. Prijetio mi je protjerivanjem iz Hrvatske. Tražio je od mene šifru mog Facebook profila“, kaže E.O. u razgovoru za Žurnal.

ODBIO ODLAZAK U MAOČU
„Koja ti je nova lozinka za FB, trebam nešto provjeriti“, napisao je službenik SOA-e, koji je se predstavio kao Zvonko, našem sagovorniku u januaru 2016. godine. 

Uslijedila je, potom, poruka: „đe ba zapelo“, pa onda poziv. E.O. nije odgovarao. No, kasnije se, ipak, našao sa izvjesnim Zvonkom i njegovim kolegom. 
„Tražili su od mene da idem u mesdžid Oaza u Zavidovićima gdje se okupljaju selefije. Tražili su od mene da idem u Gornju Maoču i Bočinju, pa da boravim tamo određeni period. Odbio sam“, kaže E.O.

Nedugo nakon toga, pozvali su ga u policiju. Uručili su mu rješenje da u roku šest dana mora napustiti Hrvatsku, jer, prema procijeni SOA-e, predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost ili, u prevodu, da je „radikalni islamista blizak terorističkim skupinama“. 

E.O. danas živi u Sarajevu. Njegovi roditelji su u Zagrebu. I njima je prijećeno protjerivanjem u trenucima kada je njihov sin tjeran da radi za SOA-u. Ovaj mladić u Hrvatsku danas može ući samo kao turista. Bez prava boravka.
OPASNI TESAR

Semir Aganović iz Travnika u Hrvatsku ne može ući naredne tri godine. Prvo je u oktobru 2018. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska postaja Sinj izdala „dozvolu za boravak i rad“ bh državljana Semira Aganovića i to kao tesara u kompaniji Jukić-dam d.o.o.. 

Dozvola za boravak mu je vrijedila do 22. oktobra 2019. godine. No, petnaest dana nakon što je MUP procijenio da nema smetnji za njegov boravak i rad u Hrvatskoj, pozvali su ga pripadnici Hrvatske obavještajne službe.„Dva puta po dva sata su me saslušavali. Tražili su od mene informacije o bradonjama, vehabijama. Pitali gdje se kreću. Ja sam rekao da nemam pojma o tome. Pitali su o teroristima u BiH. Kada sam rekao da ne znam ništa, donijeli su rješenje da sam opasnost za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Protjeran sam“, ispričao je za Žurnal Semir Aganović.

U zapisniku Policijske postaje Sinj, od 16. 11. 2018. godine , navedeno je da je postupak protjerivanja pokrenut „na temelju zahtjeva SOA“. Dakle, ista policijska stanica je samo 20 dana ranije tvrdila da nema nikakvih smetnji za boravak Semira Aganovića na teritoriji Hrvatske. No, nakon što je Aganović kazao da ništa ne zna o „teroristima i vehabijama u BiH“, postao je opasnost po nacionalnu sigurnost Hrvatske. U prevodu – terorista.H.M. je zavarivač iz Zenice. Četrnaest godina je živio na teritoriji Hrvatske, gdje je 2014. godine stekao status „stranca sa stalnim boravkom u Republici Hrvaskoj“. No, onda su ga pozvali u SOA-u.
„Dvaput su me saslušavali. I na kraju svakog razgovora su od mene tražili da radim za njih. Ja sam odbio. Nakon toga sam protjeran“, kazao je H.M. u razgovoru za Žurnal.

Rješenje o protjerivanju doneseno je 4. maja 2018. godine. Ovaj Zeničanin je proglašen „opasnošću po nacionalnu sigurnost Hrvatske“. Dakle, osoba koja se može dovesti u vezu sa terorizmom.
„Hoćete li jednu rakijicu“, pita ekipu Žurnala Sabahudin Jašarević, još jedan 

Zeničanin koji je postao opasnost „za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske“. 

IMA LI U ZENICI BRADONJA
Trinaest godina Jašarević je živio i radio u Zagrebu. Nikada, do oktobra prošle godine, nije imao problema sa produžavanjem boravka. No onda su ga pozvali iz SOA-e i stavili mu papir na sto.Tražili su od mene spisak mojih saboraca iz rata. I tražili su informacije o bradonjama. Pitali su ima li u Zenici bradonja. Ja sam rekao da ih ima i u Zenici i u Zagrebu. Dvaput sam bio na ispitivanju. Tražili su od mene informacije o ratu, o borcima Armije R BiH, oficirima, gdje je ko djelovao... Kada im nisam dao ono što su očekivali – protjeran sam“, ispričao je Jašarević u razgovoru za Žurnal.Svi naši sagovornici zatražili su pomoć i od sigurnosnih agencija BiH. Svako od njih tvrdi da poznaje najmanje po pet bh državljana koji su na isti način tokom 2018. godine protjerani iz Hrvatske, iako niko nije napravio nikakav prekršaj. Jedini problem je bio što nisu zadovoljili očekivanja hrvatske obavještajne službe SOA.

Državljanin BiH H.Č. nije radio u Hrvatskoj. No, zbog posla na teritoriji EU često je prolazio kroz Hrvatsku. Od januara prošle godine pripadnici SOA-e pokušali su ga vrbovati. Prijetili su mu zadržavanjem na granici, raspitivali se o njegovom djelovanju unutar selefijskog pokreta. 

Sigurnosnim agencijama BiH je prijavljeno da su H.Č. na jednom od sastanaka, održanim krajem aprila, nudili da prebaci paket sa naoružanjem iz Doboja do Zenice. 

Plan je bio da se, nakon prebacivanja oružja, o svemu obavijeste bh. policijske agencije koje bi presrele paket, te bi, time, bilo potvrđeni navodi o radikalizaciji u BiH. Akcija je trebala biti provedena u koordinaciji sa MUP-om RS-a, te odabranim kadrovima u SIPA-i. 

Upravo je u tom periodu, jedan od visokopoziconiranih hrvatskih kadrova u SIPA-u obavještavao svoje kolege u Tuzli da bi pripadnici selefijskog pokreta mogli na području Doboja prenositi određenu količinu naoružanja. 
(zurnal.info)