понедељак, 25. март 2019.

Ubistvo Davida/25.03.2018./ Dan kada je Rađen preuzeo MUP RS; O Iliću, Bajiću, Karanu, Milosavljeviću i ostalim saučesnicima

Dan Obukcije tijela Davida Dragičevića, 25.03.: Sektor krim policije PU Banjaluka, najvažniji funkcioneri, taj dan angažovani na skrivanju, krađi i lažiranju dokaza o Ubistvu; Njihova međusobna komunikacija, vrijeme u kojem se dešavala u odnosu na kontakte sa Rađenom, to potvrđuje (19.09.2018.)

Piše: Slobodan Vasković1.
Kompletan Sektor krim policije Policijske uprave Banjaluka, na čelu sa Darkom Novkovićem, bio je 25.03. uključen u lažiranje dokaza da je David Dragičević, likvidiran 23.03., navodno opljačkao kuću Đorđa Rađena; I ne samo lažiranje, već i podmetanje predmeta u džepove Ubijenog Davida.

Vrhunac njihovog kriminalnog djelovanja je krađa Krunskog dokaza - donjeg veša likvidiranog Davida Dragičevića, čije bi vještačenje dokazalo da je Mladić zadavljen/ugušen.

Najmonstruoznije od svega je da je to činjeno na dan i tokom obdukcije tijela Davida Dragičevića, 25.03..  

Upravo zbog toga važno je sagledati komunikaciju pojedinih pripadnika MUP RS, kako onih iz navedenog Sektora, tako i iz Policijske stanice Lauš.

2.
Nije zapamćeno na Planeti Zemlji da vrh jedne Policjske uprave (Banjaluka) bude maksimalno angažovan na rješavanju jedne sitne krađe, za koju se, na kraju ispostavilo da je nije ni bilo i da je lažno prijavljena. Kada se tome doda podatak da su se digli “i Kurta i Murta” iz PU Banjaluka da u nedelju, 25.03., koja je neradni dan, kako bi riješili navodnu krađu i to vrlo sitnu, sve je sumnjivo do mjere da je, u stvari, riječ o nečemu veoma veoma krupnom i velikom Zločinu, koji se morao zataškati po svaku cijenu. 

3.
Tog 25.03., u nedelju, vrilo je u MUP RS kao u košnici, jer se “rješavala” krađa lanca od bicikla, noktarice, laptopa, 170 ili 180 ili 200 KM i još nekih sitnica, poput sunčanih naočala, USB-a…

4.
Riječ je o “rješavanju” lažne pljačke kuće Đorđa Rađena, za koju je on neistinito, po nalogu dijela Vrha MUP RS, (što štiti Nalogodovace Ubistva i Ubice Davida Dragičevića), optužio upravo žrtvu zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića.

Policija pred kućom Rađenovih podmeće dokaze
5.
Objavljujem događaje tog 25.03., kao i međusobnu komunikaciju pripadnika MUP RS, ali i njihovu komunikaciju sa Đorđem Rađenom.

Ključno je da je kompletan Sektor krim policije PU Banjaluka bio uključen, ne u istragu Ubistva, već njegovo zataškavanje, lažiranje dokaza i komunikaciju sa Rađenom, jednim od saučesnika u Ubistvu Davida Dragičevića.

Prije toga kratko o događajima 24.03. kada je pronađeno tijelo Ubijenog Davida.

6.
24.03.2018. - SUBOTA
Tijelo Ubijenog Davida Dragičevića pronađeno je na suhoj površini, adi, stvorenoj niskim vodostajem, u kanalizaciji Crkvena.

Međutim, slike sa uviđaja pokazuju tijelo u rijeci, što znači da su ga tamo vratili nečasni pripadnici MUP RS, da bi pokušali stvoriti sliku da se David utopio, a ne da je ubijen.

Uznemirujući sadržaj: Tijelo Ubijenog Davida Dragičevića (24.03.)
Tokom uviđaja nije pregledano šta se nalazi u džepovima Ubijenog Davida Dragičevića, što se, u skladu sa pravilima, moralo utvrditi.

Uznemirujući sadržaj: Otkopčan kaiš na tijelu Ubijenog Davida tokom uviđaja
Nakon traljavo, neprofesionalno, svjesno amaterski urađenog uviđaja, tijelo Ubijenog Davida Dragičevića prebačeno je u mrtvačnicu Novog groblja Banjaluka i ostavljeno bez ikakvog nadzora.

Uznemirujući sadržaj: Zakpšan kaiš na tijelu ubijenog Davida tokom uviđaja
Tokom samog uviđaja vršene su intervencije na odjeći Ubijenog Davida, što svjedoči o monstruoznosti pojedinih pripadnika MUP RS. 

Harmonikaš iz Pakla Siniša Kojdić
Treba naglasiti da je Zapisnik sa uviđaja falsifikovan, a potpisao ga je Harmonikaš iz Pakla, zli inspektor, Siniša Kojdić.

7.
25.03.2018. NEDELJA 
Davor Dragičević, otac Ubijenog Davida Dragičevića, tačno u deset časova došao je u Zavod za sudsku medicinu kako bi identifikovao tijelo. 

Suzana Radanović i Davor Dragičević, roditelji Ubijenog davida 
Pokazalo se, nažalost, da je to njegov sin David Dragičević.

Uznemirujući sadržaj: Fotografija sa obdukcije tijela Ubijenog Davida
Nakon toga patolog Željko Karan izvršio je “obdukciju” tijela Ubijenog Davida Dragičevića. 

Karan je “utvrdio” da se David utopio, iako u njegovom obdukcionom nalazu ne piše da ima mulja/muljevitog sadržaja u plućima i dušniku, a da ga ima u ustima, nosu i dušničicama. 


Karan ni riječi o mulju/,uljevitom sadržaju u dušniku i plućima
8.
Takva verzija utapanja je nemoguća i lažna. Zato su gaće i ukradene da se ne bi moglo dokazati da je David zadavljen/ugušen.

Obdukciji su prisustvovali narečeni Kojdić, kao i krim-tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak. 

Uznemirujući sadržaj: Tijelo davida prije obdukcije, 25.03.
9.
Protiv Marijanca i Bošnjaka je potvrđena optužnica zbog krađe, bacanja u smeće, krunskog dokaza - donjeg veša koji je bio na tijelu Davida Dragičevića, kada je pronađen u kanalizaciji Crkvena. Optužnica nije podignuta protiv kriminalca-policajca Kojdića, što znači da tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo i dalje štite policijske sluge NarkoKartela, koji stoji iza likvidacije Davida; Na taj način oni direktno štite i Nalogodavce ubistva i Ubice.

10. 
Slanje fotografija viberom sa obdukcije

“Pošto je na obudkciji bio krim tehničar, koji je takođe slikao za potrebe policije, i čini mi se da su bila dva krim-inspektora, ne jedan nego dva, onda je neko od njih, svojim mobilnim telefonom to slikao, slikao je onaj švajcarski nožić, onu čakiju, koji na sebi ima neku uzicu, neku peteljku, to kad vam pokažemo na video projektoru, vidjećete o čemu pričamo. I neko od inspektora je to slikao, i onda je vajberom poslao tu fotografiju, nekome, kome pojma nemam, taj neko je odgovorio, jeste to je taj nož, iz te kuće iz tog događaja itd, i ja ono što kažu, pošto kupio po to prodao, ljudi su slikali, poslali sliku, tu sliku je neko primio k znanju i vratio odgovor. To su moja saznanja, svjedočio je Karan pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, 18.05.2018. godine.

Željko Karan
Praktično to znači da je lažna pljačka rješavana još tokom obdukcije, što samo svjedoči o nervozi pripadnika MUP RS, zaduženih za zataškavanje Ubistva Davida.

Karanova fotografija - 180 KM
Zbog toga su i napravili greške, pa se na fotografijama predmeta poturenih u Davidove džepove, koje je uradio Karan, nalazi 180 KM, dok se na policijskim fotografijama nalazi 170 KM. 

Policijska fotografija - 170 KM
Deset KM je ili ukradeno ili dodano za potrebe zločinačkog presa MUP RS, koji je održan dan nakon obdukcije, 26.03.

Sve je bilo podređeno tom presu na kojem je Žrtva Ubistva kriminalizovana.

11.
Ranije sam objavio komunikaciju pojedinih pripadnika MUP RS sa Rađenom, kojem su, izvan svake razumne sumnje, slali fotografije predmeta podmetnutih u džepove Ubijenog Davida, koje im je, sudeći po Karanovoj izjavi, slao Kojdić.

Đorđe Rađen

Međutim, vrlo je bitno sagledati ko je sve taj dan, 25.03., od pripadnika MUP-a RS radio na podmetanju dokaza, brifovanju Rađena, ali i kojim vremenskim redom je išla njihova međusobna, policijska, komunikacija. Upravo ona dokazuje namjeru da se Likvidacija zataška po svaku cijenu. 

12.
25.03., nedelja: Tačno vrijeme međusobne komunikacije pojedinih pripadnika MUP-a RS, ali i sa Đorđem Rađenom, saučesnikom u likvidaciji, na dan kada je urađena obdukcija tijela Ubijenog Davida Dragičevića

Ključna osoba iz MUP RS preko kojeg se odvijala komunikacija sa Đorđem Rađenom jeste Duško Purišić, tada zamjenik komandira PS Lauš.

Nema dileme da su preko njega “utvrđivali” šta je “ukradeno” tokom nepostojeće pljačke kuće Đorđa Rađena.

Duško Purišić
13.
Važno je znati sa kim je od pripadnika MUP RS komunicirao Purišić od trenutka kada je Davor Dragičević u Zavodu za sudsku medicinu identifikovao svog ubijenog sina Davida.

Već sam naveo da je identifikacija tijela bila tačno u deset časova, 25.03.

Tada kreće i veoma živa telefonska aktivnost Purišića. I cijelog Sektora krim policije PU Banjaluka, na čijem čelu je Darko Novković, čovjek Darka Ćuluma.

14.
Purišića prvo u 10 časova i 06 minuta poziva inspektorica Adrijana Banika, da bi ga u 10 časova i 41 minut pozvao inspektor Bojan Karanović, koji je “istraživao” nepostojeću pljačku kuće Rađen i putem vibera se dopisivao sa njim 18.03., kada je prijavljena lažna pljačka, ali i kada je prijavljen nestanak Davida Dragičevića. 

inspektor Bojan Karanović
15.
Karanović i Rađen su se dopisivali i 19.03..Karanović je kum Aljoše Borkovića, kojeg su za Davidovog ujaka lažno promovisali ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i Milorad Dodik, pri tom iznoseći gnusne neistine o tome da je Ubijeni Mladić koristio narkotike. 

Aljoša Borković
Toksikološki nalazi su pokazali da to nije tačno. Prava istraga će pokazati Borkovićevu ulogu u zločinu. Borković je, tokom potrage za Davidom (18-24.03. imao intenzinu komunikaciju sa pojedinim pripadnicima MUP RS, ali i sa pripadnicima Kabineta predsjednika RS.

Dragan Lukač
16.
Nakon poziva Banike i Karanovića, Purišića u dva navrata poziva i Danko Vujičić, tada komandir PS Lauš i to u periodu od 10 časova i 50 minuta do 10 časova i 56 minuta.

Poslije ovog kontakta uslijedila je intenzivna komunikacija između Purišića, sa jedne i Karanovića i Banike, sa druge strane.

Ta komunikacija traje od 11 časova i 06 minuta, pa sve do 11 časova i 45 minuta. 

U tom periodu su se Purišić i Karanović čuli tri puta.

Obdukcija tijela Davida Dragičevića tada je već počela, kao što su počele pristizati i fotografije viberom, koje je slao Kojdić, a, sasvim vjerovatno, i ostali prisutni obdukciji ispred MUP RS - Marijanac i Bošnjak.

17.
Nakon što je sa Banikom izmijenjao niz SMS poruka, u periodu između 12 časova 17 minuta i 12 časova 20 minuta, Purišić se ponovo vraća komunikaciji sa Bojanom Karanovićem, nečasnim pripadnikom MUP RS, kojeg dovode u vezu sa narkoticima i drugim kriminalnim radnjama.

Purišić
U periodu od 12 časova 43 minuta pa do 13 časova 35 minuta, Purišić je razmijenio još četiri SMS poruke sa Banikom, ali i razgovarao sa Karanovićem pet puta.

18.
Karanović-Purišić-Rađen-Purišić-Vujičić-Rađen
Dva poslednja razgovora u tom periodu bili su u 13 časova i 23 minuta i 13 časova 35 minuta. Oba puta Karanović zove Purišića, nakon čega Purišić zove Đorđa Rađena, tačno u 13 časova 39 minuta.

Nema nikakve dileme da mu Purišić govori šta je potureno u Davidove džepove i da to Rađen potvrđuje.

Minut nakon razgovora sa Rađenom, Purišića zove Banika, a u 13 časova i 50 minuta zove ga Rađen. Razgovor je trajao kratko, jer samo minut kasnije Purišić ponovo zove Rađena. 

Danko Vujičić, tadašnji komandir PS Lauš, poziva svog zamjenika Purišića u 14 časova i 17 minuta, da bi Purišić ponovo pozvao Rađena u 14 časova i 29 minuta.

Između ova dva poziva Purišić nije imao komunkaciju.

19.
I Novković radi nedeljom na sitnim “krađama”
Sada dolazi prava “poslastica”: U nedelju, 25.03., na poslu je bio i Darko Novković, načelnik Sektora krim policije u Policijskoj Upravi Banjaluka.

On poziva Purišića u 14 časova i 50 minuta, kako bi ga ovaj izvijestio o tome šta je sve Rađen “prepoznao” i drugim detaljima prikrivanja.

Darko Novković
Važno je znati da je Novković učestvova na prljavoj pres konferenciji 26.03., na kojoj je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal podmuklo, neljudski i lažno pokušao optužiti Davida za navodnu pljačku kuće. 

Na tom presu je učestvovao i Željko Spasojević, načelnik PU Banjaluka, koji je direktno nadređen Novkoviću. Bio je prisutan, naravno, i “patolog” Željko Karan, što je nezapamćeno u praksi da patolog prisustvuje presu policije. 

20.
Najvažniji funkcioneri Sektora krim policije PU Banjaluka, na čijem čelu je Novković, radili su u nedelju 25.03., na rješavanju lažne pljačke. Valjda je sve jasno; Pripremali su lažne dokaze za monstruozni pres 26.03.

21.
Nakon poziva Novkovića, Purišić se u 15 časova javlja za dalje instrukcije Daliboru Blagojeviću, šefu odsjeka za razbojništva u Novkovićevom sektoru.

Blagojeviću je nadređen Slađan Kvržić, načelnik Sektora za opšti kriminalitet i on je ispod Novkovića.

22.
Blagojević je čovjek Nedeljka Lubure, načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i učestvovao je, zajedno sa njim, u prljavim poslovima sa automobilima. I brojnim drugim. Lubura je Lukačev zet.

Nedeljko Lubura
Blagojević živi na Laušu, banjalučkom naselju u kojem se nalazi kuća Rađen, ali i gdje je živio Ubijeni David Dragičević.

23.
Novković je Ćulumov čovjek od najvećeg povjerenja, pa su stvari nakon ovih saznanja mnogo mnogo jasnije.

24.
Vratimo se 25.03. i komunikacijama u kojim se dogovaralo kako lažirati da je David opljačkao kuću i kriminalizovati ga na presu 26.03.

Nakon poziva Blagojeviću, Purišić ima intenzivnu komunikaciju sa Banikom, da bi ponovo razgovarao sa Blagojevićem u 15 časova 30 minuta.

25.
Nakon toga poziva kabinet Darka Ćuluma, koji je radio taj dan takođe (da čovjek ne povjeruje), i to u 15 časova i 32 minuta, da bi samo minut kasnije ponovo komunicirao sa Bojanom Karanovićem.Purišić ne staje, pa u 16 časova 58 minuta zove svog tadašnjeg komandira PS Lauš Danka Vujičića, a nakon toga, nešto iza 17 časova, ponovo kabinet Darka Ćuluma.

26.
Prestaje sa komunikacijom sve do 18 časova 55 minuta kada ponovo poziva Đorđa Rađena, koji mu je tog 25.03 bio najvažnija osoba u životu. I njemu i vrhu PU Banjaluka, ali i dijelu Vrha MUP RS.

Rađen
27.
Nakon što je pozvao Rađena, Purišić zove i Kvržića, načelnika Sektora za opšti kriminalitet (PU Banjaluka) u 19 časova i 22 minuta.Purišićev radni dan u nedelju 25.03., na Dan Obdukcije tijela Davida Dragičevića, završava u deset minuta prije ponoći, a do tog vremena obavio je još niz razgovora sa pripadnicima MUP RS.

Naručeno Ubistvo Davida: Zagrebački nalaz; Karanov i Milosavljević nalaz; Izjava dr Miljkovića, mrtvozornika (17.11.2018.)piše: Slobodan Vasković

Zagrebački nalaz: 
“Vrijeme proteklo od pronalaska tijela do smrt iznosilo je najmanje tri dana, dok se gornja granica tog intervala ne može argumentirano odrediti”, ključni je dio nalaza Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji su potpisali prof.dr.sc. Davor Mayer, doc.dr.sc. Marija Batković i dr Pero Bubalo.

Budući da su naveli da se “gornja granica tog intervala ne može argumentirano odrediti”, sve ostalo iz tog nalaza je puko nagađanje.

Prema Zagrebačkom nalazu, David Dragičević je ubijen između 21-24.03. ove godine.

Karanov nalaz
Karan je u Zaključcima Obdukcionog nalaza, koji je uradio 25.03., naveo sledeće: “Stanje leša sa izraženim početnim posmortalnim promjenama u kontekstu meteoroloških uslova (hladnoća, hladna voda) ukazuje na vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije obdukcije”.Znači, Karan je u Obdukcionom nalazu naveo da je Smrt Davida Dragičevića nastupila između 18.03. i 24.03. Odnosno, Karan je kao moguće vrijeme smrti označio bilo koji dan između dva navedena datuma, uključujući i 18.03 i 24.03.. 

Milosavljevićev nalaz
“Promene na šakama i stopalima ukazuju da je leš proveo u vodi najmanje dva, a najviše četiri dana, što znači da smrtni ishod nije mogao nastupiti pre navedenog vremena”, naveo je u reobdukcionom nalazu doktor Ivica Milosavljević (VMA), što znači da je vrijeme smrti po njemu nastupilo između 20.03. i 24.03. 2018. godine.Kada se sagleda Obdukcioni nalaz Karana (“vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije obdukcije”) i reobdukcioni nalaz Milosavljevića (“Promene na šakama i stopalima ukazuju da je leš proveo u vodi najmanje dva, a najviše četiri dana, što znači da smrtni ishod nije mogao nastupiti pre navedneog vremena”), oni ne isključuju jedan drugi, s tim što je doktor sa VMA bio precizniji.

On je Vrijeme Smrti pozicionirao između 20.03. i 24.03., dok je Karan to Vrijeme, u svom Obdukcionom nalazu, maksimalizovao, navodeći svih sedam dana - od 18.03. do 24.03..Zagrebački nalaz se uklapa u Karanov i Milosavljevićev, jer je on, u stvari, supervještčenje ova dva nalaza.

Mrtvozornik - tijelo je, kada sam ga našao, bilo ukočeno
Potvrđuje to i izjava mrtvozornika dr Siniše Miljkovića, koji je u Okružnom tužilaštvu saopštio da je “tijelo Davida Dragičevića, nakon izvlačenja iz Crkvene” bilo ukočeno”!

Miljkovićeva izjava je vrlo značajna, jer ukazuje da je od Ubistva Davida Dragičevića proteklo najviše 36 časova - dan i po!Uznemirujući sadržaj: tijelo Ubijenog Davida Dragičvića, 24.03.
foto - MUP RS
Da napomenem, Miljkovićeva izjava je ukradena iz spisa u Tužilaštvu i, naravno, niko za to nije odgovarao. Miljković je dao novu izjavu.

Potvrda o smrti - birokratski papir, a ne forenzički dokument
Upravo to vrijeme navedeno je u Potvrdi o smrti, koju je 25.03. potpisao Željko Karan.

Međutim, Karan je svjedočeći pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, polovinom maja ove godine, naveo da je Potvrda o smrti tek birokratski papir, a ne forenzički  dokument.Sada se postavlja pitanje, zbog čega Tužilaštvo i MUP RS insistiraju na Birokratskom papiru i na osnovu birokratskog papira, a ne forenzičkih dokumenata vode istrau? Uz pomoć lažnog svjedoka, koji je od straha prestao da posti.

Odgovor je jasan: Pokušavaju prikriti Likvidaciju Davida Dragičevića, kao i Vrijeme kada je ona počinjena, jer otac ubijenog mladića Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen 23.03. o.g., dok je njegovo tijelo položeno u kanalizaciju Crkvena u ranim jutarnjim časovima 24.03.Karan je, nema tu nikakve dileme, izazvao svojim birokratskim papirom - Potvrdom o smrti - ne samo konfuziju, već cijelu istragu preusmjerio u sasvim drugom pravcu. Koji nikako nije onaj koji bi se mogao okarakterisati pravim.

Karan, kojem je čak i birokratski papir netačan, zlonamjerno i u sadejstvu sa MUP-om je naveo da je vrijeme smrti 18.03. u 4 časa ujutro, kako bi se zameo svaki trag, birokratski papir dobio prednost nad forenzičkim dokumentima i, izvan svake razumne sumnje, na taj način pokušalo prikriti Ubistvo Davida Dragičevića i zaštiti Naručioce Likvidacije, Ubice i njiihove saučesnike.  Međutim, ni dio Vrha MUP RS, kao ni Tužilaštvo, preciznije, PravosudnoPolicijska mafija, ni na koji način više ne mogu sakriti da se Ubistvo desilo ‘kao što su to pokušali učiniti na zločinačkoj pres konferenciji 26.03.), potom da je Ubistvo naručeno, da su u njemu učestvovali pojedini pripadnici policije i da će, prije ili poslije, svi oni, kao i Naručioci Likvidacije biti raskrinkani.I odgovaraće zajedno sa Miodragom Bajićem i Milanom Tegeltijom, šefovima Pravosudne mafije koja uz pomoć dijela vrha MUP RS, nastavlja sa razaranjem institucija! 

Karanovo Lažiranje Karana za Plan B - Namještaljku (25.04.2018.g.)

piše: Slobodan Vasković


Željko Karan je ključna ličnost koja treba biti pritvorena i držana iza brave dok ne prizna ko je sve na njega vršio pritisak da potpiše lažne nalaze obdukcije, pa čak da lažira i sam sebe. 

Karanovo Lažiranje Karana vrhunac je Ludila Ubica i njihovih pomagača u zataškavanju Likvidacije Davida Dragičevića.


Karan je u Zaključcima Obdukcionog nalaza, koji je uradio 25.03., naveo sledeće: “Stanje leša sa izraženim početnim posmortalnim promjenama u kontekstu meteoroloških uslova (hladnoća, hladna voda) ukazuje na vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije obdukcije”.

Znači, Karan je u Obdukcionom nalazu naveo da je Smrt Davida Dragičevića nastupila između 18.03. i 24.03. Odnosno, Karan je kao moguće vrijeme smrti označio bilo koji dan između dva navedena datuma, uključujući i 18.03 i 24.03.. Drugim riječima, Karan se obdukcionim nalazom maksimalno ogradio, svjestan da je David ubijen.

Zato je i rekao na pres konferenciji, 26.03. da “nije nikako” zadesna smrt.

Iluminacija
Međutim, u Potvrdi o smrti Karan navodi da je Tačno Vrijeme Smrti 18.03.2018. godine, u četiri časa ujutro.Dok je pisao nalaz Obdukcije Karan nije znao tačno Vrijeme Smrti, ali ga je utvrdio tokom pisanja Potvrde o Smrti, koja je, takođe, datirana 25.03., ali izvjesno nije taj dan i napisana.

Kakva Iluminacija!

Naravno, nije riječ o tome, već je Karan spriječen da vrda (a pokušavao je, ne bi li se izvukao) i natjeran da precizira Vrijeme Smrti: Taj dio je trebalo da posluži za zataškavanje Ubistva, a ako se ne uspije sa tim, onda za Plan B - Žrtvenog Jarca.

Doktor Ivica Milosavljević (VMA) svojim reobdukcionim nalazom dematovao je Karanovo Vrijeme Smrti iz Potvrde o Smrti! 

“Promene na šakama i stopalima ukazuju da je leš proveo u vodi najmanje dva, a najviše četiri dana, što znači da smrtni ishod nije mogao nastupiti pre navedenog vremena”, naveo je u reobdukcionom nalazu doktor Ivica Milosavljević (VMA), što znači da je vrijeme smrti po njemu nastupilo između 20.03. i 24.03. 2018. godine.


Kada se sagleda Obdukcioni nalaz Karana (“vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije obdukcije”) i reobdukcioni nalaz Milosavljevića (“Promene na šakama i stopalima ukazuju da je leš proveo u vodi najmanje dva, a najviše četiri dana, što znači da smrtni ishod nije mogao nastupiti pre navedneog vremena”), oni ne isključuju jedan drugi, s tim što je doktor sa VMA bio precizniji.

On je Vrijeme Smrti pozicionirao između 20.03. i 24.03., dok je Karan to Vrijeme, u svom Obdukcionom nalazu, maksimalizovao, navodeći svih sedam dana - od 18.03. do 24.03..

Karanove prljave manipulacije
Problem po njega je nastupio, jer je precizirao Vrijeme Smrti u Potvrdi o Smrti, na šta je, izvan svake razumne sumnje, ili natjeran ili svojevoljno pristao, što ga, i u jednom i u drugom slučaju, čini saučesnikom u zataškavanju Ubistva.

Da podsjetim, Komentarišući nalaz Milosavljevića, Karan je za "Nezavisne" rekao da je u svom nalazu naveo “maksimalni interval između vremena smrti i momenta obdukcije”, a to je sedam dana, što je manipulacija sopstvenim obdukcionim nalazom u kojem Karan navodi da je vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije obdukcije”.
Igra riječi, kao pokušaj bacanja prašine u oči!

Da preciziram: Karan nije u svom Obukcionom nalazu naveo da je “maksimalni interval između vremena smrti i momenta obdukcije” sedam dana, jer je to potpuno besmisleno, već je naveo da je “vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije obdukcije”. 

Razika između onoga što je rekao za Nezavisne i onoga što je napisao u Obdukcionom nalazu je ogromna i suštinska!!!

Karan morao da demantuje Karana
Karan je lagao za “Nezavisne”, navodeći besmisleni momenat - da je između vremena smrti i obdukcije prošlo sedam dana, jer je morao da demantuje ne samo Milosavljevića, već i samog sebe, odnosno svoj obdukcioni nalaz.

"Kolega iz Beograda nije uzeo u obzir jednu stvar, koja mu vjerovatno nije bila poznata. Tada je temperatura bila -10, -12 stepeni. I voda je bila jako hladna", rekao je Karan, dodajući da je to možda razlog zbog kojeg je vještak iz Beograda stekao utisak da je tijelo bilo kraći period u vodi.  

Karan je i ove podatke slagao, što sam već obrazložio u tekstu
“Zmijsko Gnijezdo: Karanova laž o “-10, -12 stepeni”, navodeći da je temperatura u Banjaluci, u periodu od 18.03. - 24.03. kretala u intervalu od -3 do 7 stepeni. 

Koristio sam, između ostalog, zvanične podatke  sa sajta Republičkog Hidrometeorološkog zavoda RS, kao i portala https://www.accuweather.com/sr/ba/banja-luka/35546/march-weather/35546.

Naknadna pamet
Treba imati u vidu sledeće kako bi se do kraja raskrinkala Karanova prljava, saučesnička uloga: On je na pres konferenciji 26.03., koju je održao zajedno sa drugim saučesnikom Darkom Ilićem, naveo neke detalje iz svog obdukcionog nalaza, ali nije precizirao Vrijeme Smrti.

Učinio je to u Potvrdi o Vremenu Smrti, koja jeste datirana 25.03., ali je napisana najranije 03.04., devet dana kasnije.

Milosavljevićev reobdukcioni nalaz, koji demantuje Karana, Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, objavila je 11.04.2018. godine, a Karan je demantovao i sebe i Milosavljevića 12.04.2018. godine, potvrđujući se dodatno kao saučesnik u Ubistvu.

Širok zahvat zataškavanja
Sve ovo sam naveo kako bih pokazao koliko je širok zahvat zataškavanja, koji traje i dalje: Okružno tužilaštvo još uvijek ovaj predmet ne vodi kao Ubistvo, iako su iz novog tima za istragu zahtijevali da se tako karakteriše “jer nema elemenata samoubistva niti elemenata zadesne smrti”.


To je od Tužilaštva traženo prošle sedmice, ali ta institucija je 14.04. izdala saopštenje u kojem slučaj karakterišu kao “slučaj smrti Davida Dragičevića”, što je naprosto nevjerovatno.

Nevjerovatno je, uzgred rečeno, da u novom Timu radi i nekoliko inspektora iz Ilićevog tima, koji i dalje insistiraju da je “smrt zadesna”.

Plan B - Žrtveni Jarac
Vratimo se Karanovom vremenu Smrti iz Potvrde.

Zašto je bilo potrebno precizirati da je Vrijeme Smrti nastupilo 18.03. u 4 časa ujutro?!

Prvo, da bi se pokušalo ostati na tvrdnji “o zadesnoj smrti”, koja je potpuno deplasirana, nakon niza dokaza koji su isplivali.

Drugi razog je bio Plan B: pokušaj Namještaljke, ako “zadesna smrt ili suicid nikako ne prođu”; Tužilaštvo (čitaj Dalibor Vrećo, ali ima ih još) i Ilić su, prije objave nalaza "Reobdukcije”, pronašli “Svjedoka” koji je trebalo/bio spreman da potvrdi da se “tuča desila u blizini Kuće na Laušu”, u noći 18.03., “oko 4 časa ujutro”, nakon čega se čulo “vrištanje i bacanje tijela u vodu”!
Poznato mi je i ko je trebalo da bude optužen, ali to još uvijek ne mogu navesti! Jedino mogu napisati da su Trojica trebala biti optužena, od kojih bi jedan bio označen kao Ubica (navodno psihički labilan), a druga dvojica kao pomagači. 

Ovaj scenario i dalje je moguće realizovati iz prostog razloga što Reobdukcija, koju je uradio doktor Ivica Milosavljević, za Tužilaštvo ne postoji, jer oni nisu izdali nalog za nju, već samo sa Karanovu obdukciju. 

Međutim, Reobdukcija, Vrijeme Smrti navedeno u njoj (između 20.03-24.03.) u velikoj mjeri ometaju Plan B.


Karanov obducentski nalaz je bezvrijedan: Svjesno nije “zarezao leđa”, iako je to jedini način da se sazna ima li posledica od udaraca (Foto: Uznemirujući sadržaj) - 27.06.2018.
piše: Slobodan Vasković

Željko Karan, patolog, nema nikakav kredbilitet, jer je ranije presuđivan zbog zloupotrebe položaja. Međutim, u nakaznom antidruštvu u kojem živimo upravo je presuđeni Karan idealan za patologa; Posebno u situaciji kada treba svojim “nalazom” prikriti Ubistvo, kao što je to slučaj sa Likvidacijom Davida Dragičevića.

Bitno je naglasiti da je narušen cijeli postupak istrage u ovom slučaju, onog trenutka kada su Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal i Željko Karan govorili o detaljima istrage i detaljima obdukcije, na pres konferenciji 26.03. 

Jasno je da je to svjesno učinjeno, a šire ću narednih dana pojasniti kakav je odgovor, na narušavanje postupka istrage “s umišljajem”, trebalo dati Tužilaštvo. Što oni nisu učinili. 

Do tada samo da naglasim da eksperti sudske medicine, sa kojima sam razgovarao u vezi Ubistva Davida Dragičevića, listom naglašavaju da “dok se ne završi istraga, obducent ne smije ništa reći oko detalja obdukcije”!“Izlaskom na pres i iznošenjem podataka, oni koji su u tome učestvovali nisu više kredibilni ni za šta”, naglasili su moji sagovornici.

Nastavljam da iznosim dokaze, koje su mi saopštili vrhunski stručnjaci iz oblasti sudske medicine, o svjesnim propustima Karana tokom obdukcije: Ti propusti su, prema riječima mojih sagovornika, kombinacija površnosti, neznanja i svjesne namjere da se neke stvari uopšte obdukcijom ne urade, kako se ne bi saznali stvarni uzroci smrti Davida Dragičevića.  

Ukazali su na krvne podlive, koje Karan jeste naveo u svom nalazu. 

Međutim, on je potpuno izbjegao da ih detaljno opiše, što je po protokolu morao učiniti.

“Morao je detaljno opisati koliki su i kakvi podlivi, čime su nanijeti, na kojim dijelovima tijela se tačno nalaze, kao i njihovu veličinu. Ništa od svega toga on nije učinio, u šta se može uvjeriti i laik čitajući njegov neprofesionalni sramotni nalaz obdukcije”, rekli su eksperti sudske medicine. 

Dio Karanov obdukcionog nalaza u kojem nema ni riječi
 o veličini podliva, preciznom mjestu gdje se nalaze, kao ni čime su naneseni 
Prema njihovim riječima, pravila obdukcije nalažu da se tačno navedu predmeti kojima je to načinjeno, koji su uzrokovali te podlive, ali i golim okom vidljive rane.

Ništa od toga Karan nije naveo; Svjesno, naravno, jer sam u posjedu nekih njegovih drugih nalaza (koje ne objavljujem iz razumljivih razloga) u kojima JESTE naveo vrlo precizno i povrede, ali i predmete kojima su nanesene!!!

“Zašto tijelo nije zarezano sa leđa, kako bi se vidjelo da li ima posledica od udaraca ili nema? To je jedini način da se to sazna i utvrdi”, kažu moji sagovornici.

Ističu da se samo zarezivanjem leđa, “njihovim otvaranjem”, mogu utvrditi te povrede i ni na koji drugi način.

Fotografija sa rebdukcije, koju objavljujem uz dozvolu Davora Dragičevića, oca Ubijenog Davida, svjedoči da Karan nije “zarezao leđa”! 

Upozoravam da je fotografija Uznemirujući sadržaj.

Uznemirujući sadržaj: Fotografija sa reobdukcije tijela Davida Dragičevića
koja svjedoči da Karan nije "zarezao leđa"
Kada se ovome doda podatak da je nestako komad odjeće iz istrage (donji veš), koji je dokazni materijal, postaje mnogo jasnije zbog čega Karan nije "zarezao leđa”.

Taj komad odjeće nalazio se na tijelu Davida Dragičevića prije obdukcije.

Upozoravam da je fotografija Uznemirujući sadržaj.

Uznemirujući sadržaj: Tijelo Ubijenog Davida prije obdukcije (foto, 25.03.)
Njegov postupak i obducentski nalaz su, sa aspekta struke, potpuna katastrofa, bezvrijedni, a činjenica da se o nekim povredama izjašnjavao sa “najvjerovatnije”, ponižavajuća je po struku.

Već sam objavio da je Karan, u nalazu obdukcije, naveo da se mulj nalazi u nosu i ustima, da se “mjestimično muljevit sadržaj cijedi iz presječenih dušnica i dušničica”, ali, prema njegovom nalazu, ni mulja ni muljevitog sadržaja nema ni u plućima ni u dušniku ubijenog Davida Dragičevića.

Karan  ni riječi o mulju u dušniku
“Kako nema mulja u svim disajnim organima pokojnog Davida”, ključno je pitanje koje se nametnulo nakon svih razgovora sa stručnjacima iz sudske medicine koje sam vodio.

“Nemoguće je da se mulj nalazi u u nosu, ustima i završnim dijelovima dijasnih puteva - dušnicama i dušničicama, a da ga nema u dušniku i glavnoj dušnici. Nema ga u traheji, ali ga ima u alveolama. Ako je mulj ušao na nos i usta mora doći u pluća, a tamo nije nađen. To je najveća nelogičnost obducenstkog nalaza Karana”, reklo mi je nekoliko vodećih stručnjaka iz oblasti sudske medicine. 

Karan ni riječi o mulju u plućima
Potpuno je neobjašnjivo kako mulja nema u svim disajnim organima?! 

Ovo pitanje otvara i pitanje tačnosti Karanovog nalaza po pitanju načina smrti Davida Dragičevića?! 

Takođe sam objavio da Dr Ivica Milosavljević, patolog sa VMA, nije ni na koji način reobdukcijom mogao utvrditi da je smrt Davida Dragičevića nastupila usled utopljenja u vodi.

Navedeno mi je potvrdilo nekoliko eksperata iz oblasti sudske medicine sa kojima sam prethodnih dana razgovarao. 

“Smrt je nasilna i nastupila je neposredno usled utopljenja u vodi”, naveo je Milosavljević u svom reobdukcionom nalazu. 

Milosavljević: Smrt nastupila usled utopljenja u vodi
Na osnovu čega je Ivica Milosavljević ustvrdio da je smrt nastupila usljed utopljenja?

“Tokom reobdukcije on to jednostavno nije mogao utvrditi, jer je Karan tokom obdukcije sve najvažnije dijelove tijela isjekao, obdukovao i isprao. To je način rada, tako da Milosavljević nije mogao vidjeti i konstatovati utopljenje”, naglasili su eksperti iz oblasti sudske medicine.

Sam Milosavljević u svom nalazu navodi da “u ustima, nosu, ušima… nema stranog sadržaja”, čime, defakto, potvrđuje navode mojih sagovornika.

Milosavljević: U ustima, nosu... nema stranog sadržaja
Takođe, Milosavljević uopšte ne navodi bilo kakav “strani sadržaj”, mulj ili muljeviti sadržaj u ostalim disajnim organima - plućima i dušniku.

Dio “Iz presečenih dušnica i dušničica cedi se tečan, sitnopenušav, zamućen, mestimično muljevit sadržaj” Milosavljević je doslovno, od riječi do riječi, prepisao iz Karanovog nalaza.

Milosavljević prepisao dio Karanovog nalaza o dušnicama i dušničicama
U Karanovom nalazu se navodi: “Iz presječenih dušnica i dušničica cijedi se tečan, sitnopjenušav, mjestimično zamućen, mestimično muljevit sadržaj”! 

Karanov nalaz o dušnicama i dušničicama
Jasno je da Milosavljević, tokom reobdukcije, nije mogo vidjeti taj sadržaj, jer su svi dijelovi obdukovanog tijela isprani.  

“Reobdukcijom se pravi uzrok smrti ne može utvrditi! Milosavljević je mogao jedino konstatovati početne truležne promjene i kraj priče”, zaključili su eskeprti sudske medicine sa kojima sam razgovarao. 

Oni su još dodali da bi sasvim druga stvar bila da je Milosavljević radio kao vještak na slučaju, “ali on je radio kao obducent, a tako se u svom nalazu i izjasnio”!

Oba obducenta, i dr Ivica Milosavljević i Željko Karan, su se potpuno protivpravno ponašali i načinili su brojne propuste koji su, sa aspekta struke, neoprostivi. Neoprostivi su i sa aspekta ljekarske etike, morala, ali i sa brojnih zakonskih aspekata!

Jednostavnije rečeno, Milosavljevićev nalaz po pitanju uzroka smrti je potpuno proizvoljan i nikako se ne bi mogao nazvati tačnim!

Milosavljević je reobdukciju uradio 28.03., dok je Karan obdukciju uradio 25.03. ove godine.

Nakon ovih činjenica, koje su mi saopštili stručnjaci sudske medicine, potpuno je otvoreno pitanje kako je nastupila “smrt Davida Dragičevića”, odnosno načina na koji je on Ubijen!

Dosje Metastaze Karcinoma Pravosuđa: Lepir i Vrećo su Zločinci Velikog kalibra, Zlotvori i Pomagači Ubica i Naručilaca Ubistva Davida Dragičevića (05.07.2018.)


piše: Slobodan Vasković

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, postupajući tužilac u pedmetu Ubistva Davida Dragičevića, su metastaze karcinoma koji je duboko zahvatio prvasuđe oba entiteta i BiH.


Njihovo promptno udaljavanje iz predmeta Ubistva Davida Dragičevića, ali i iz pravosuđa bila bi jedina ispravna mjera, koja bi se trebala primijeniti protiv dvojice Neljudi, Monstruma koji su teško ukaljali tužilačku funkciju.

Ono što je taj dvojac Neljudi, Saučesnika u Ubistvu Davida Dragičevića, napisao u Saopštenju za javnost (04.07.), ali i u Naredbi o sprovođenju istrage o Ubistvu Davida Dragičevića, u stvari je jedino direktan dokaz o njihovom svjesnom prikrivanju Naručilaca Ubistva, Ubica i ostalih saučesnika, a nikako pokretanje istrage o likvidaciji Davida Dragičevića.

Štaviše, Naredba je napisana tako da je praktično nemoguće dokazati da je David ubijen, čak i da su sve činjenice koje su oni naveli u tom dokumentu istinite, a ogromna većina nije.

Lepir i Vrećo nisu pisali “u četiri ruke” Naredbu o istrazi, već “u osam”, zajedno sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova RS i načelnikom Uprave za organizovani kriminal Darkom Ilićem, takođe saučesnicima u Teškom ubistvu Davida Dragičevića.


Cilj cijelog prljavog, pokvarenog, podlog igrokaza, u kojem igraju Lepir i Vrećo, a režiraju ga Lukač i Ilić, jeste pokušaj da se javnost ponovo izmanipuliše i to opet lažima iznesenim na pres konferenciji 26.03.

Zločinci neće dozvoliti da se Ubice pronađu
Oni neće, ne dozvoljavaju, niti će ikada dozvoliti da se Ubice i Naručioci Ubistva privedu pravdi, dok god su na funkcijama. U to nema nikakve dileme, nakon saopštenja Tužilaštva, koje potpisuje Lepir i Naredbe o sprovođenju istrage, koju potpisuje Vrećo. I kakva je to uopšte Naredba u kojoj se zločin Teškog Ubistva karakteriše kao "ubistvo u najnižem stepenom vjerovatnoće ili utapanje kao posledica bježanja"?! Ne može biti i jedno i drugo, može biti ilijedno ili drugo, tako da ni dalje ne spotoji jasna i precizna kvalifikacija zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića!

“Takvu Naredbu ne bi napisao ni najgori student prava, a niko sa njom ne bi položio na ispitu iz krivičnog prava”; saopštili su mi stručnjaci iz ove oblasti.


Prema njihovim riječima, ono što su Vrećo i Lepir napisali, po diktatu Lukača i Ilića, kao činjenični opis djela ne ispunjava biće krivičnog djela ubistva. 

“Između radnje krivičnog djela kao djela i same smrti lica mora postojati direktna uzročnost: Radnja činjenja direktno mora prouzrokovati posljedicu djela, u  konkretnom slučaju smrt lica da bi bilo krivično djelo ubistva. Čak i kada bi dokazali činjenicni opis, kako su ga postavili Lepir i Vrećo, teško da bi ijedan sud prihvatio kvalifikaciju ubistvo; U najboljem slučaju neko drugo krivično djelo protiv života i tijela, ali ubistvo teško, gotovo nikako”!

“Na osnovu rezultata do sada provedenih istražnih radnji utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je dana 18.03.2018.godine, oko 04.00 časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih ( dva ili tri za sada nepoznata izvršioca) kojom prilikom je oštećeni Dragičević David plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a leš oštećenog je dana 24.03.2018. godine, pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas. Prema tome, tužilaštvo u daljem radu nastavlja istragu radi rasvjetljavanja i utvrđivanja činjenica u vezi gore opisane izreke naredbe o sprovođenju istrage”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Pod uslovom da je istinito što je navedeno u saopštenju (a nije istinito), ako su Davida gurnuli, onda bi moglo biti ubistvo, ali ako nisu - pad u bijegu nije nešto što može biti stavljeno na teret bilo kome, tako da bi ostalo samo osnovno djelo ugrožavanja sigurnosti, a smrt u bijegu bi se samo cijenila kao otežavajuća okolnost kod odmjeravanja kazne, kažu moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, nema suda na ovom svijetu koji bi bez direktnog fizičkog kontakta i direktnog uzrokovanja smrti, pa i guranjem u vodu, presudio ubistvo.
“Kako u Vrećinoj naredbi ne postoji kvalifikovani oblik smrt uopšte ne ulazi u sastav djela, nego se tretira samo kao otežavajuća okolnost kod odmjeravanja kazne”, navodi se u saopštenju.


Jasno je iz saopštenja Tužilaštva, kao i iz Vrećine naredbe, da oni nemaju precizno definisanu kvalifikaciju šta se zaista desilo, pa prema tome njihove tvrdnje da istražuju Ubistvo Davida Dragičevića su netačne, a jedino što je tačno jeste da oni pokušavaju kupiti vrijeme, najvjerovatnije i dalje kršeći zakone - privodeći dva ili tri “žrtvena jarca” koji će, nakon određenog vremena, biti pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Zločinci
Lepir i Vrećo su Zločinci Velikog kalibra, Zlotvori i Pomagači Ubica i Naručilaca Ubistva, ne samo zbog višemjesečnog opstruisanja istrage, potom potpuno nepreciznog kvalifikovanja djela, već i zbog toga što je cijela njihova priča na jednoj staklenoj nozi; Čak nije ni na četiri!!!

Lepir i Vrećo su kompletan “slučaj” postavili na osnovu laži iznesenih na pres konferenciji 26.03., koju su održali Ilć i Željko Karan, patolog i saučesnik u ubistvu, a prethodno su sve dogovorili sa Lukačem i Darkom Ćulumom, direkotorom Policije, saučesnikom u likvidaciji Davida Dragičevića.Prvo, Lepir i Vrećo tvrde da se David utopio, što nije dokazano, jer Karan u svom obdukcionom nalazu nije utvrdio i dokazao utopljenje, iako jeste napisao da se David utopio. Isto je učinio i Ivica Milosavljević, koji je radio reobdukciju, iako nije imao na osnovu čega utvrditi utopljenje.

Karanov postupak i obducentski nalaz su, sa aspekta struke, potpuna katastrofa, bezvrijedni, a činjenica da se o nekim povredama izjašnjavao sa “najvjerovatnije”, ponižavajuća je po struku.

Već sam objavio da je Karan, u nalazu obdukcije, naveo da se mulj nalazi u nosu i ustima, da se “mjestimično muljevit sadržaj cijedi iz presječenih dušnica i dušničica”, ali, prema njegovom nalazu, ni mulja ni muljevitog sadržaja nema ni u plućima ni u dušniku ubijenog Davida Dragičevića.

Karan  ni riječi o mulju u dušniku
“Kako nema mulja u svim disajnim organima pokojnog Davida”, ključno je pitanje koje se nametnulo nakon svih razgovora sa stručnjacima iz sudske medicine koje sam vodio.

“Nemoguće je da se mulj nalazi u u nosu, ustima i završnim dijelovima dijasnih puteva - dušnicama i dušničicama, a da ga nema u dušniku i glavnoj dušnici. Nema ga u traheji, ali ga ima u alveolama. Ako je mulj ušao na nos i usta mora doći u pluća, a tamo nije nađen. To je najveća nelogičnost obducenstkog nalaza Karana”, reklo mi je nekoliko vodećih stručnjaka iz oblasti sudske medicine. 

Karan ni riječi o mulju u plućima
Potpuno je neobjašnjivo kako mulja nema u svim disajnim organima?! 

Ovo pitanje otvara i pitanje tačnosti Karanovog nalaza po pitanju načina smrti Davida Dragičevića?! 

Takođe sam objavio da Dr Ivica Milosavljević, patolog sa VMA, nije ni na koji način reobdukcijom mogao utvrditi da je smrt Davida Dragičevića nastupila usled utopljenja u vodi.

Navedeno mi je potvrdilo nekoliko eksperata iz oblasti sudske medicine sa kojima sam prethodnih dana razgovarao. 

“Smrt je nasilna i nastupila je neposredno usled utopljenja u vodi”, naveo je Milosavljević u svom reobdukcionom nalazu. 

Milosavljević: Smrt nastupila usled utopljenja u vodi
Na osnovu čega je Ivica Milosavljević ustvrdio da je smrt nastupila usljed utopljenja?

“Tokom reobdukcije on to jednostavno nije mogao utvrditi, jer je Karan tokom obdukcije sve najvažnije dijelove tijela isjekao, obdukovao i isprao. To je način rada, tako da Milosavljević nije mogao vidjeti i konstatovati utopljenje”, naglasili su eksperti iz oblasti sudske medicine.

Sam Milosavljević u svom nalazu navodi da “u ustima, nosu, ušima… nema stranog sadržaja”, čime, defakto, potvrđuje navode mojih sagovornika.

Milosavljević: U ustima, nosu... nema stranog sadržaja
Takođe, Milosavljević uopšte ne navodi bilo kakav “strani sadržaj”, mulj ili muljeviti sadržaj u ostalim disajnim organima - plućima i dušniku.

Dio “Iz presečenih dušnica i dušničica cedi se tečan, sitnopenušav, zamućen, mestimično muljevit sadržaj” Milosavljević je doslovno, od riječi do riječi, prepisao iz Karanovog nalaza.

Milosavljević prepisao dio Karanovog nalaza o dušnicama i dušničicama
U Karanovom nalazu se navodi: “Iz presječenih dušnica i dušničica cijedi se tečan, sitnopjenušav, mjestimično zamućen, mestimično muljevit sadržaj”! 

Karanov nalaz o dušnicama i dušničicama
Jasno je da Milosavljević, tokom reobdukcije, nije mogo vidjeti taj sadržaj, jer su svi dijelovi obdukovanog tijela isprani.  

“Reobdukcijom se pravi uzrok smrti ne može utvrditi! Milosavljević je mogao jedino konstatovati početne truležne promjene i kraj priče”, zaključili su eskeprti sudske medicine sa kojima sam razgovarao. 

Oni su još dodali da bi sasvim druga stvar bila da je Milosavljević radio kao vještak na slučaju, “ali on je radio kao obducent, a tako se u svom nalazu i izjasnio”!

Oba obducenta, i dr Ivica Milosavljević i Željko Karan, su se potpuno protivpravno ponašali i načinili su brojne propuste koji su, sa aspekta struke, neoprostivi. Neoprostivi su i sa aspekta ljekarske etike, morala, ali i sa brojnih zakonskih aspekata!

Jednostavnije rečeno, Milosavljevićev nalaz po pitanju uzroka smrti je potpuno proizvoljan i nikako se ne bi mogao nazvati tačnim!

Milosavljević je reobdukciju uradio 28.03., dok je Karan obdukciju uradio 25.03. ove godine.

David je zadavljen ili ugušen
Mnogo je bliže istini da je David ili zadavljen ili ugušen, o čemu su mi svjedočili eksperti iz oblasti sudske medicine. Nikakav zagrebački nalaz ne može promijeniti notorne činjenice koje navodim. 

Davor Dragičević je nedavno javno iznio da je njegov sin zadavljen, pa tek potom bačen u kanalizaciju.“David je zadavljen i položen nakon ubistva u kanalizaciju”, rekao je Davor Dragičević prije nekoliko dana na Trgu Krajine, tokom mirnog okupljanja građana koji zahtijevaju Istinu i Pravdu u ovom slučaju.

Razgovarao sam ponovo sa vrhunskim ekspertima iz oblasti sudske medicine, koji nisu isključili da je “David Dragičević zadavljen”.

Prezentovao sam im sve fotografije obdukcije i reobdukcije, kao i brojne druge dokaze do kojih sam došao.

Oni ne isključuju mogućnost da je zadavljen posebno zbog činjenice da je ukraden dio dokaznog materijala - komad odjeće (donji veš, gaće), na kojem bi ostali tragovi koji bi potvrdili taj način likvidacije.


Uznemirujući sadržaj: Fotografija snimljena pred obdukciju tijela Davida Dragičevića
Fotografiju objavljujem uz dozvolu Davora Dragičevića
“U tom slučaju na donjem vešu bi ostali tragovi velike količine urina, ejakulacije i izmeta”, saopštili su stručnjaci u razgovoru sa mnom za ovaj blog.

Na moje pitanje kako objašnjavaju činjenicu da je patolog Željko Karan pred Anketnim odboom naveo da je našao “takozvanu utopljeničku pjenu tačno tamo gdje je trebalo”, moji sagovornici su istakli da je Karan površan, neznalica i da je veliko pitanje “šta je on uopšte vidio”.

“Iskreno, njegov obdukcioni nalaz je takav da je on optužnica protiv njega, nikako dokaz za Tužilaštvo ili Sud”, rekli su moji sagovornici.


Dalje navode da je Karan naveo kako je našao “bijelu pjenu”, premda je “ona morala biti sukrvičava, jer pucaju, između ostalog, alveole tokom prodora vode u disajne organe”.

Naglasili su i da Karan nije rekao ni riječ oko “utopljeničke pečurke” koja se pojavi na ulaznim disajnim organima utopljenika (nos i usta).

“Mogla je ona biti obrisana tokom transporta tijela, ali njeni mikroskopski dijelovi su se morali naći u bradi i brkovima. O tome nema ni riječi u Karanovom nalazu”, saopštili su moji sagovornici. 

Eksperti sudske medicine nisu isključili ni mogućnost asfiliksije, odnosno ugušenja. 
“Pritiskom na disajne otvore, nos i usta, rukom ili nekim platnenim predmetom, sasvim je moguće da je ugušen. Dobrim dijelom na to ukazuje i činjenica da nema vode u svim disajnim organima”, navode moji sagovornici, eksperti sudske medicine.

Prema njihovim riječima, posebno su indikativni brojni krvi podlivi u ustima na koje nijedan obducent nije uopšte obratio pažnju.
“Povrede u ustima (veliki krvni podlivi) sluzokože gornje usne na granici sa desnima i iste takve povrede u donjem dijelu usta, ukazuju na ugušenje”, rekli su mi stručnjaci sudske medicine.

Krvni podlivi, naveli su oni, mogli bi biti posledica pritiska šakom na taj dio lica.

Kao dodatne dokaze naveli su činjenicu da su ukradene gaće, koje bi se mogle ispostaviti ključni dokaz, o načinu na koji je ubijen David Dragičević.

Bitno je napomenuti da je nestala i Davidova marama, koju je nosio na glavi u noći 18.03., a ta marama bi upravo mogla biti platneni predmet kojim je onemogućen dotok vazduha, odnosno kiseonika, što je izazvalo smrt.Bacanje u vodu tijela Davida Dragičevića bilo je samo, u navedenim slučajevima, pokušaj odvlačenja pažnje od stvarnog uzroka smrti. 

Lepirove i Vrećine laži o tome da David nije otet i zlostavljan
 “David Dragičević, nije otet, zarobljen i zlostavljan. Za ovo ne postoji niti jedna indicija, osnov sumnje niti dokaz. Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je lice oteto i držano u zarobljeništvu, a onda likvidirano. - David Dragičević nije pretučen šipkama, palicama, od strane veće skupine ljudi, kako takođe tvrde oštećeni i dio javnosti. Ovo stanovište potvrđuje logički i činjenica da su na tijelu pronađene samo lake tjelesne povrede, bez bilo kakvih lomova. - U tijelu Davida Dragičevića pronađeno je prisustvo alkohola u količini od 1,58 promila, prema nalazu KTC Banja Luka, a prema nalazu VMA iz Beograda 130 promila u krvi, a 2,59 promila u urinu. - Na tamelju nalaza vještaka medicinske struke (Karan Željke, Milosavljević Ivice, kao i tima vještaka iz Zagreba), utvrđeno je, da je do utopljenja došlo upravo 18.03.2018. godine, i da je leš proveo u vodi do 24.03.2018. godine, kada je pronađen u rijeci Crkvena”, navedeno je u Lepirovom saopštenju, koje je kraća verzija Naredbe o sprovođenju istrage koju je izdao Vrećo, monstruozni prljavi bot “Milica Vukmir”.

Logika Lepira i Vreće je zločinačka - Ne postoji na planeti laboratorija niti obducent koji će utvrditi precizno vrijeme srmti kod tijela koje je određen period provelo u vodi.

Prema tome, notorna je laž da se David Dragičević utopio 18.03. u 4 časa ujutro. O tome svjedoči i fotografija sa obdukcije na kojoj je vidljivo da su smežurani samo vrhovi prstiju Ubijenog Davida, ne i cijele šake i dlanovi (“ruke pralje”), što pokazuje da je tijelo provelo najviše desetak časova u vodi.

O tome da su povrede teške svjedoči fotografija 24 sa obdukcije.

“Povrede na glavi Davida Dragičevića su zaživotne i nisu nastale kao posledica njegovog pada i udara u čvrsto tle”, saopštili su mi stručnjaci sudske medicine sa kojima sam razgovarao prethodnih dana.

Prema njihovim riječima, te povrede su nastale kao posledica niza snažnih udaraca tupim predmetima u glavu Davida Dragičevića.

Uznemirujući sadržaj: Fotografija obdukcije tijela Davida Dragičevića
“Udaren je najmanje deset puta u glavu i to vrlo snažno tupim predmetima. O tome svjedoče ogromni krvni podlivi na slici broj 24., koja je dio fotodokumentacije obdukcionog nalaza Željka Karana”, saopštili su moji sagovornici kojima sam na uvid stavio kompletnu dokumentaciju i fotodokumentaciju sa obdukcije i reobdukcije tijela Ubijenog Davida Dragičevića, kao i druge dokumente koji svjedoče o tom teškom zločinu.

Na moje pitanje da li se radi o lakšim tjelesnim povredama, eksperti sudske medicine su kazali da je nesporno kako je riječ o teškim povredama i da su oba obducenta, koji su radili obdukciju/reobdukciju tijela Davida Dragičevića, napravili neoprostive greške.

Jedna od tih grešaka je što nisu naveli precizno veličinu ovih ogromnih krvnih podliva na glavi Davida Dragičevića, njihov broj, predmete kojima su nanesene, kao i moguće posledice po njegov mozak koje su ti snažni udarci, bez sumnje, uzrokovali.

“Oni su naveli samo da postoje krvni podlivi i ništa više od toga, povrede su okarakterisali lakšim, a slika broj 24 ih potpuno demantuje, jer se na njoj vidi, kroz veličinu i broj podliva, razorna snaga višestrukih udaraca u glavu Davida Dragičevića”, saopštili su moji sagovornici.


Izuzetno uznemirujući sadržaj: Fotografija 24 sa obdukcije tijela Davida Dragičevića
Fotografiju objavljujem uz odobrenje Davora Dragičevića 
Prema njihovim riječima, potpuno je neshvatljivo da u obdukcionim nalazima nema pojašnjenja ni za jednu povredu na tijelu.

Eksperti sa kojima sam razgovarao ukazali su na još niz velikih krvnih podliva na drugim dijelovima tijela Ubijenog Davida Dragičevića, koji su nastali kao posledica snažnih, višestrukih, udaraca tupim predmetima. Svi ti podlivi se vide na fotografijama i nemoguće ih je demantovati, još manje tvrditi da “nisu posledica krivičnog djela”, kao što je to tvrdio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.


Uznemirujući sadržaj: Fotografija snimljena prije obdukcije tijela Davida Dragičevića

Da ponovim: Povrede na glavi i tijelu Davida Dragičevića nisu, prema riječima eksperata sudske medicine sa kojima sam razgovarao, nastale padom na tvrdu podlogu, što u potpunosti demantuje Lukača u njegovim daljim nastojanjima da zaštiti stvarne ubice i nalogodavce teškog zločina Ubistva počinjenog nad Davidom Dragičevićem. 
Na tom fonu ostalo je i Tužilaštvo, koje je djelovalo "nezavisno" samo dok "trepneš okom" - preciznije, dok nisu izdali sramno saopštenje: U kojem ne objašnjavaju kako je moguće da se David utopio, a da mu u svim disajnim organima nema mulja/muljevitog sadržaja; U kojem se pozivaju na drugi, reobdukcioni, nalaz, koji i nije mogao utvrditi utapanje, jer su svi organi nakon prve obdukcije oprani. Uz to je i nezakonit; Nemaju nikakvo objašnjenje kako je David dospio u ulicu Velibora Janjetovića Janje; Zašto je izjava gospođe iz te ulice "koja je nešto čula", validnija od izjave gospođe koja je "vidjela tuču" iza Metalske škole...

LSD-ija i THC-a nema, ali i dalje ima Lukača i Ilića
“Na osnovu izvještaja o rezultatima toksikološko-hemijske analize izvršene od strane Odjeljenja za toksikološku hemiju, Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu, uvrđeno je da u krvi i urinu oštećenog Davida Dragičevića nije dokazano prisustvo opojnih droga (u izvještaju su detaljno pobrojani opijati na koje su testirani krv i urin oštećenog)”, navedeno je u Lepirovom saopštenju. 
Navedeno je jedna od rijetkih istina u saopštenju, ali se sada postavlja pitanje kako su Lukač i Ilić još uvijek na svojim funkcijama, iako su slagali javnost da je David bio drogiran velikom količinom LSD-ija i THC-a?!

“Ljekari su isključili mogućnost da je tijelo Davida Dragičevića palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu (kameni dio obale). - Smrt Davida Dragičevića nastupila je utapanjem u vodi (rječica Crkvena). - Sa velikim stepenom vjerovatnoće utvrdili smo putanju kretanja Davida Dragičevića, u toku noći iz grada ka mjestu gdje se dogodio kritični događaj. - Provođenjem dodatnih istražnih radnji, došli smo do osnova sumnje (najniži stepen vjerovatnoće) da je do utopljenja i dospijeća Davida Dragičevića u rječicu došlo na način kako smo definisali u naredbi o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 124. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, u vezi sa članom 37. istog zakona. Naime, na osnovu rezultata do sada provedenih istražnih radnji utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je dana 18.03.2018.godine, oko 04.00 časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih ( dva ili tri za sada nepoznata izvršioca) kojom prilikom je oštećeni Dragičević David plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a leš oštećenog je dana 24.03.2018. godine, pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas. Prema tome, tužilaštvo u daljem radu nastavlja istragu radi rasvjetljavanja i utvrđivanja činjenica u vezi gore opisane izreke naredbe o sprovođenju istrage”, navedeno je u saopštenju Lepira.

Lepirove i Lukačeve laži 
Sa kojim “stepenom vjerovatnoće” su uopšte došli do zaključka da je David te noći bio u ulici Velibora Janjetovića Janje? Isključivo sa velikim stepenom pritiska i podništva Lukaču i Iliću - jedino je izvjestan taj stepen vjerovatnoće za Lepira i Vreću.

Drugog nema, jer je Agencija za forenziku iz Istočnog Sarajeva utvrdila da nije moguće identifikovati osobe sa snimaka nadzornih kamera “Apartmana Vesto”, MK. dok je Gregor Kovač, forenzičar iz Celja, ustvrdio isto.

Stručnjak iz Slovenije Gregor Kovač (iz Celja), koji je izvršio analizu snimaka video kamere za aprtamana “Vesto” (u noći 18.03.), za “Večer” izjavio da Lukač nije rekao istinu, (na sjednici parlamenta 10.05.), kada je, pozivajući se na njegov nalaz, ustvrdio “da postoji 80 posto vjerovatnoće da je sigurnosna kamera sa apartmana Vesto snimila Davida Dragićevića”.

Kovač je za “Večer” (18.05.)  rekao da su Lukačevi navodi netačni, jer se, kako je naveo, zaključci njegove analize ne mogu dati kao procenat. Kovač je za “Večer” objasnio da analizira visinu osobe i njegove cipele i da je prema ovim pokazateljima primijetio sličnost, ali identitet lica na fotografijama ne može potvrditi.

Lepir i Vrećo Lažu! Nemaju nijedan jedini dokaz da je David bio u pomenutoj ulici, a sva priča oko svjedokinje i “dva do tri lica” previše podsječa na “Zataškavanje a la Čađo”!

Nesporno je da je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja dostavila i MUP-u RS i Okružnom tužilaštvu Izvještaj u kojem se navodi da je nesporno utvrđeno da se ne može utvrditi identitet lica snimljenih nadzornim kamerama apartmana “Vesto”, u noći 18.03., u periodu od 02 časa 52 minuta do 03 časa 42 minuta.  Baš za to vrijeme su Lukač i Ilić, uz podršku podlog beskičmenjaka Ćuluma, tvrdili da je David bio u kući.I za kraj ovog dijela: Gdje je Kuća sa Lauša, Kuća Rađenovih, koja je navodno opljačkana i kako je “nestala” iz Vrećine i Lepirove istrage, kao i predmeti iz nje “pronađeni” u džepovima Davida Dragičevića?!

Gdje je ukradeni dokazni materijal, odjeća koja je bila na Davidovom tijelu kada je pronađen - donji veš (gaće)?!

Ako ovaj slučj hoće da se riješi, onda pod hitno treba uhapsiti prvo Vreću, potom Lepira, pa redom ostale. Drugog načina nema. 


Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine. Naveo je, 02.07., da je David ubijen tačno u 22 časa i 17 minuta. 

Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.
Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.
Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)

Dodatak 1: Vasković još 25.04. objavio ključni dio Vrećine i Lepirove Naredbe u tekstu "Karanovo Lažiranje Karana za Plan B - Namještaljku (25.04.)"


U navedenom tekstu sam detaljno pojasnio zašto je Karan bio prisiljen da demantuje sam sebe, a veoma je bitan, zbog Lepira, Vreće i Lukača, dio sa podnaslovom “Plan B” u kojem sam ja još 25.aprila ove godine hirurški precizno predvidio šta će on da kaže 04.07. ove godine.

Plan B - Žrtveni Jarac
Vratimo se Karanovom vremenu Smrti iz Potvrde.Zašto je bilo potrebno precizirati da je Vrijeme Smrti nastupilo 18.03. u 4 časa ujutro?!

Prvo, da bi se pokušalo ostati na tvrdnji “o zadesnoj smrti”, koja je potpuno deplasirana, nakon niza dokaza koji su isplivali.

Drugi razog je bio Plan B: pokušaj Namještaljke, ako “zadesna smrt ili suicid nikako ne prođu”; Tužilaštvo (čitaj Dalibor Vrećo, ali ima ih još) i Ilić su, prije objave nalaza "Reobdukcije”, pronašli “Svjedoka” koji je trebalo/bio spreman da potvrdi da se “tuča desila u blizini Kuće na Laušu”, u noći 18.03., “oko 4 časa ujutro”, nakon čega se čulo “vrištanje i bacanje tijela u vodu”!Poznato mi je i ko je trebalo da bude optužen, ali to još uvijek ne mogu navesti! Jedino mogu napisati da su Trojica trebala biti optužena, od kojih bi jedan bio označen kao Ubica (navodno psihički labilan), a druga dvojica kao pomagači. 

Ovaj scenario i dalje je moguće realizovati iz prostog razloga što Reobdukcija, koju je uradio doktor Ivica Milosavljević, za Tužilaštvo ne postoji, jer oni nisu izdali nalog za nju, već samo sa Karanovu obdukciju. 

Međutim, Reobdukcija, Vrijeme Smrti navedeno u njoj (između 20.03-24.03.) u velikoj mjeri ometaju Plan B.

Da dodam i sledeće - ako nisam bio u pravu za “Žrtvene jarčeve” tog 25.04., šta su onda Tužilaštvo i MUP RS čekali sa podizanjem optužnice protiv tih lica više od dva i po mjeseca?! Jer sve te informacije koje sam tog 25.04. objavio, dobio sam od svojih izvora iz Tužilaštva i MUP RS!
Saučesnici Ubica 


Saučesnici Ubica, koji zataškavaju Ubistvo Davida Dragičevića, osim Željka Karana i Darka Ilića su još i Darko Ćulum, Dalibor Vrećo, (sve bliže toj odvratnoj ulozi je i Želimir Lepir), kao i niz Vojnika Grupe za prebijanje i egzekucije, koja je 18.03. organizovala akciju praćenja, otimanja, premlaćivanja i likvidacije Davida Dragičevića. 


Pripadnici te Grupe su i pojedini pripadnici MUP RS. O kojima je David Dragičević jako mnogo znao. Kao i o njihovim Šefovima. (nastaviće se)