четвртак, 28. март 2019.

Suzana i Muriz nakon sastanka s Hanom: EU dolazi da ispita rad pravosuđa


Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se danas s majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem.
Razgovor je održan danas u podne u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, a između ostalog bilo je riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića.

"Nerad i nepovjerenje u domaće institucije su tema današnjeg sastanka", ranije je najavljeno iz grupe Pravda za Davida.

"Komesar Han je dobro upoznat sa oba slučaja. Mi smo upozorili na korupciju u pravosuđu, govorili smo da se VSTV ili ukine ili reformiše. Uskoro stiže nezavisni istražitelj iz EU koji će ispitati rad pravosuđa u BiH. Gospodin Tegeltija nije nezavisan, njega je postavila politika i kontroliše ga. Sad vrše pritisak na Ustavni sud, imam informacije", kazao je Muriz Memić.

Dodao je Memić i da EU zna šta se ovdje dešava.

Suzana Radanović kazala je da od EU očekuje mnogo i da se nada kako će pomoći da se riješe slučajevi Davida Dragičevića i Dženana Memića.

"Vjerujem nakon ovog sastanka da će biti bolje. Molila sam da se slučaj mog sina prebaci na Tužilaštvo BiH. Dolazi tajni istražitelji, koji će da naprave istragu o istrazi i da utvrde sve propuste u slučaju mog sina. Dali su nam vjetar u leđa, upoznati su sa svim. I očekujemo mnogo. Oni se direktno ne mogu miješati, ali postoje kanali kako mogu uticati ", pojasnila je Suzana.