петак, 22. март 2019.

Nezvanično: Najmanje tri rudara su poginula u teškoj nesreći u jami Podbraćan - Gunjaci


foto Avaz
piše: S.V.

Najmanje tri rudara su, prema nezvaničnim informacijama, poginula u teškoj nesreći u jami Podbraćan - Gunjaci, koja se nalazi na teritoriji opštine Srebrenica.

Prema nezvaničnom informacijama, riječ je o rudarima Ž.S., iz Milića, O.B. iz Zvornika, kao i još jedan rudar iz gradića Milići.

Oni su smrtno stradali nakon ogromnog odrona zemlje, a nalazili su se na samom ulasku u jamu. Radili su na mašini, koja je potpuno zatrpana.

Mediji su ranije javili da su u jami Podbraćan - Gunjaci zatrpana dva rudara, ali nezvanični izvori tvrde da je taj broj veći. Ti rudari bi se trebali nalaziti u samoj jami, dok su smrtno stradali u, kako se tvrdi, hodniku koji vodi u jamu.

Jamu eksploatiše Rudnik boksita iz Milića.

Mjesto nesreće je, prema riječima očevidaca, potpuno blokiramo i nemoguće je prići. Pedesetak mještana okolnih naselja se samoorganizovalo kako bi pomogli u otkopavanju zatrpanih rudara, ali im je, prema svjedočenjima, to onemogućeno.

Kompanija “Boksit” iz MIlića ranije je saopštila da su zatrpani rudari Slaviša Žugić i Branislav Ostojić.

Radovan Višković, premijer, potvrdio je da su smrtno stradala dva rudara, ne navodeći njihova imena; On je izjavio saučešće porodicama, ali nije rekao kojim.

Viškovićev postupak je prilično nerazumljiv, a ono što je zaista neshvatljivo jeste da premijer nije otišao na mjesto nesreće, posebno zbog činjenice da je bio dugogodišnji radnik kompanije "Boksit" i da je, kako je rekao, "lično poznavao stradale".