недеља, 1. јул 2018.

Makedonija: Televizije u raljama poverenja (VIDEO)

Novinska agencija BETA i Medijski Centar Beta sa partnerima TV Telma,KosovaLive360 i Slobodan Vaskovic u regionalnom projektu #SuProMediazaštite medijskih sloboda Safe Journalists



U vreme lažnih vesti i dezinformacija, poverenje u medije u Makedoniji opada. U izveštaju Evropske radiodifuzne unije (European Broadcasting Union (EBU) objavljenom februara ove godine , navodi se da više od polovine (52 odsto) gradjana Makedonije ne veruje medijima. Zašto je to tako?




"Prvo, zbog toga što su već izmeštene granice tradicionalnih medija i novih formi novinarstva. Sve više imamo takozvanog gradjanskog novinarstva, sve više blogova, sve je više ljudi koji sami distribuiraju informacije. Registruje se sve više  mini portala koji nemaju angažovane profesionalne novinare, gde se piše sve i svašta, ili  prave kopi-pejst vesti drugih iyvora. Sve to dovodi do genaralnog nepoverenja u medije", kaže direktor i glavni i odgovrni urednik Telvizije Telma Atanas Kirovski. 

"Tabloidizacija i instrumentalizacija medija i produkcija skandala koju sprovode političke elite vode do toga da gradjani sve više gube poverenje u medije", smatra komunikolog Petar Arsovski. 




Drugi razlog za urušavanje poverenja u medije u Makedponiji je jednodecenijska vladavina nacionalne desničararske stranke VMRO DPMNE. Godinama unazad je partija tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog kontrolisala skoro sve medije. Postala je praksa direktno naručivanje priloga, a oderdjivan je čak I njihov redosled u informativnim emisijama na najgledanijim nacionalnim televizijama. 

"U Makedoniji smo 11 godina imali nomenklaturu na vlasti koja je po svaku cenu htela da kontroliše medije i sadžinu koju ti mediji emituju. Tako nam se dešavalo da informacija, izveštaji i prilozi na nekoliko nacionalnih medija budu bukvalno isti, kao preslikani", kaže Atanas Kirovski. 



"Realno je oceniti  da  je vlast godinama pokušavala i uspevala da stavi ruku na mejnstrim medije u Makedoniji. Ne operišemo sa tačnim brojem medija, ali više od 80 odsto mejnstrim medija su bili pod kapom jedne partije. Sve je to dovelo do pada profesionalizma u medijskoj industriji", zaključuje  Vasko Popetreski, urednik političkog magazina "360 stepeni" na Televiziji Alsat M.
Imajući u vidu da u izvestaju Evropske radiodifuzne unije  ima  naznaka da poverenje u televizije u Makedoniji raste, to možda predstavlja i prvi signal unapredjivanja položaja medija u Makedoniji.  Kvalitetno novinarstvo je sada cenjenije nego ikada i ovo je trenutak za tradicinalne medije da obnove poverenje, navodi se u izveštaju Evrupske radiodifuzne unije. 




Gradjani Makedonije od svih medija najviše gledaju televiziju, odnosno televizije najviše  utiču na formiranje javnog mnenja. Vlada uverenje i da su televiyije one manje podložne manipulacijama, za razliku od drugiih medija, jer slike sa lica mesta i reporteri na mestu dogadjanja uveravaju gledaoce da je to što gledaju istina. 

Popetrevski istiiče ključnu ulogu televizija u vreme ozbiljne političke krize u Makedoniji, koja je trajala dve godine, od 2015. do 2017. i koja je dovela do promene vlasti.

"Činjenica  je da do promena u društvu ne bi došlo da televizije koja nisu bile pod punom kontrolom tadašnje vlasti nisu uspeli da se emancipuju i nametnu publici i tržištu", kaže Popetrevski.



Atanas Kirovski kaže da je, u poredjenju sa sadržajima na različitim internet platformama, ozbiljnosti i verodostojnosti onoga što emituju televizije daleko veća. 

"Internet sfera je kontaminirana lažnim, petparačkim, senzacionalističkim informacijama. U poredjenju sa tim sadržajima, ono što emituju televizije karakteriše  ozbiljnost i odgovrni odosom prema informacijama. Imajući taj aspekt u vidu prirodno je da raste poverenje u tv stanice medju gradjanima", kaže Kirovski.

Poverenje u medije je direktono povezano sa slobodom medija, odnosno kako se to navodi u izveštaju Evropskе radiodifuzne unije, odnos je direktno proporcionalnan: koliko su slobodniji mediji, toliko je veće poverenje.

Makedonija je polako počela da napreduje na medjunaordnim listama za slobodu medija, ali treba imati u vidu da je ozbiljno dugačak i pun izazova put kako bi se prešla  granica od "delimično slobodne" do zemlje sa "potpuno slobonim" medijima.