уторак, 24. јул 2018.

Inicijativa za stečaj Alumine: Ruku pod ruku sa Kriminalnim klanom do 200 miliona KM i uništenja “Alumine”

piše: Slobodan Vasković



1.
Zoran Stevanović Gladni je nominalno inicirao Inicijativu načelnika i poslanika iz regije kojoj pripada Zvornik. Inicijativa je usmjerena na “konačno rješenje” stečaja u FG “Birač”, odnosno indirektnih pregovora sa Kriminalnim klanom oličenim u fočanskoj firmi “Pavgord”. Odobrio je Milorad Dodik.

2.
Ovu Inicijativu su, u saradnji, sa Kriminalnim klanom potpisali poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Lazar Prodanović, poslanici u NSRS Radovan Višković, Dušica Šolaja, Obren Marković, Spomenka Stevanović, Dragomir Vasić, Slađana Nikolić, Siniša Ilić, Dragan Galić, Nedim Čivić, te gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, ali i načelnici Srebrenice, Bratunca, Vlasenica, Šekovića i Osmaka.

3.
Kada bi ih bilo ko danas pitao (osim Gladnog) da li ova lica znaju šta su potpisali, sa velikim stepenom sigurnosti bih mogao reći da pojma nemaju?! 

4.
Veliko je pitanje zašto su potpisali ako već ne znaju sadržinu ove Inicijative. Ili neki čak i znaju, a onda to otvara brojna druga pitanja.

5.
Ova Inicijativa govori o kompleksnosti i snazi Kriminalnog klana, kome nisu strana najbrutalnija premlaćivanja, dilovanje novca, zabranjenih supstanci, namješatanje tendera, prijetnje, zlostavljanja, ucijene, krađe, prekucavanja motora, fingiranje geodetskih snimaka, pranja novca preko firme “Steding”, iznošenje miliona preko firme “Enikon mont”…

6.
Ova Inicijativa znači da su sva imenovana lica na neki način zavisna o Kriminalnom klanu, a naročito njegovom najbrutalnijem članu Zoranu Gladnom. 

7.
Nisam siguran da je Gladni bilo kome zavrtao ruku da ovo potpiše, ali sam siguran da potpisnici ne mogu da se pohvale da imaju kičmu, kao i da će se sigurno neko baviti i njihovim sudjelovanjem u kriminalnom radu otimanja Alumine, naročito ako od oktobra dođe do promjene vlasti.

8.
Za slučaj da nisu upoznati šta su potpisali, ukratko ću navesti šta su to javno podržali:

-Gordan Pavlović Goci, vlasnik firme “Pavgord” i Gladni, zajedno sa šefom Klana Miloradom Dodikom, pokušavaju da otmu od “Alumine” 200 miliona KM, ili, pak, da otmu cijelu “Aluminu”. 

-Podjela plijena, prema riječima Gladnog, bi bila po 66 miliona KM Gociju, Gladnom i Dodiku, premda je na posljednjem sastanku, održanom 20. aprila ove godine u restoranu Laguna, Dodik za sebe tražio 100 miliona KM.

-Otimačina fabrike se zasniva na kriminalno upisanim zalogama, što je učinila Litvanska Ukio banka, dok je njome gospodario Vladimir Romanov. 

-Zaloge su upisane u jednom danu, bez ikakvog pokrića i odluka, uz pomoć “prepoštene” Sonje Rubež, tadašnje šefice pravne službe FG “Birač”, koja je nasamarila niz potpisnika ugovora o zalozi da je riječ o legalnom poslu. Sada su svi pod istragom.

-Niti jedna marka po ovom poslu nije ušla u RS niti BiH, a Goci, Gladni i Dodik traže 200 miliona KM.

-Njihovi sužnjevi, nesrećne sluge - beskonačna neznalica sudija Jelena Krpa Todorović i pohlepna šefica sudija Slavica Bankomat Tadić su se drznule da prošle godine blokiraju “Aluminu” i pored pravosnažne odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini da famozni dug od 155 miliona KM, kao i zaloge ne postoje!!! Upravo na bazi ovih rješenja o izvršenju, donijetih od sluga, Kriminalni klan pokušava da se naplati.

-Nema sumnje da su potpisnici Inicijative saučesnici i pomagači Kriminalnog klana, da li iz svog neznanja i bahatosti ili površnog znanja i nedostatka kičme. Ili iz svih navedenih razloga zajedno. 

9.
Jedno je sigurno, bratija Goci/Gladni/Dodik imaju namjeru da prije oktobarskih izbora utiču na Okružni sud u Bijeljini kako bi potvrdio monstruozno Rješenje o izvršenju Jelene Krpe Todorović, čime bi se konačno stekla mogućnost da Klan otme 200 miliona KM (iznos sa uključenim kamatama). 

10.
Atak na Okružni sud u Bijeljini je već uveliko počela, s tim da je namjera Klana da se rezultat javno obznani neposredno poslije izbora.

11.
Kriminalni klan je ubrzao radnje kriminalnih napada da Okružni sud u Bijeljini, naročito kad su shvatili da kandidat klana za Predsjednika RS, Željka Cvijanović ne stoji dobro sa rejtingom, odnosno da ne stoji nikako, te da bi njen poraz porazio Klan.

12.
Ova nemilosrdna bratija jednu stvar itekako zna, a to je da Alumina nema ovaj novac, pa im je namjera da odmah poslije izbora krenu u nasilno otimanje sredstava sa računa, a ostatak da namire sječenjem Alumine u staro gvožđe, budući da je tada neminovan stečaj Alumine. 

13.
Javnost i radnici Alumine treba da znaju da je stečaj neminovan ako Bratija uspje da izlobira Okružni sud u Bijeljini da odbije žalbu Alumine na posljednje rješenje Jelena Krpe Todorović. 

14.
Upravo za posao lobiranja je trenutno angažovano mnogo maloumnika, prevaranata i kriminalaca, koji ostatak svog beskičmenog života treba da provedu u Foči. 

15.
Stečaj Alumine znači i kraj istočnog dijela RS, jer od poslovanja ove fabrike direktno i indirektno živi preko 20 hiljada ljudi.

16.
Uostalom, i ova Inicijativa je dio tog scenarija i stvaranje slike da je dogovor sa “Pavgordom”, bratijom ili kriminalnim klanom Goci/Gladni/Dodik potrebna i dobra stvar.

17.
Koristan savjet za potpisnike Inicijative: Ne vjerujte uvjek Gladnom, a korisno je pročitati dokument koji se potpisuje, kao i analizirati sadržinu. Uostalom zato i postoje brojni savjetnici koji su na platnim spiskovima ovih budžetskih organizacija, te im nije samo funkcija da donesu burek i jogurt šefovima. 

18.
Savjet važi samo pod uslovom da Gladni nije već ispunio vaše najvlažnije snove.

19.
I na kraju pitanje za opoziciju: Postoji li još ijedan Dodikov zahtjev koji mu niste ispunili?