среда, 12. новембар 2014.

Totalna rasprodaja Kliničkog centra Banjaluka

piše: Slobodan Vasković

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić odlučan je u namjeri da uništi Univerzitetsku bolnicu Banjaluka. Stoga je naložio rukovodstvu bolnice da pod hipoteku stavi nekretnine i opremu, kako bi ta institucija nakon četiri mjeseca dobila bankarsku garanciju za izvođenje radova na izgradnji Centralnog hola. Srećom, na Bogdanićeve nezakonite odluke reagovali su članovi Upravnog odbora bolnice, koji su zahtijevali hitan sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović. Iako je zahtjev upućen prije 12 dana, do sastanka nije došlo.


Svi članovi Upravnog odbora Univerzitetske bolnice Banjaluka (UBKC)  ponudili su 31. oktobra 2014. godine ostavke. Razlog za to je ogorčenost ponašanjem ministra zdravlja Dragana Bogdanića, koji ih mjesecima difamira da koče izgradnju Centralnog hola i završetak Južnog krila UBKC Banjaluka.

Taj posao dobila je firma „Lindler“ i vrijedan je 10,3 miliona KM (bez PDV).
Uslov da „Lindler“ počne sa izvođenjem radova je da UBKC dobije bankarsku garanciju na navedenu sumu, što ova ustanova nikako ne može da obezbijedi. Traženo je i da se bankarska garancija dodatno obezbijedi sa zemljištem na kojem se nalazi banjalučka Hirurgija (vidi vezani tekst), ali je gradonačelnik Slobodan Gavranović onemogućio taj teški kriminalni čin, jer nije dozvolio da UBKC uknjiži tu zemlju na sebe. Zbog toga Milorad Dodik hoće da ga smijeni.

Dramatična vanredna sjednica Upravnog odbora UBKC Banjaluka održana je 31. oktobra 2014. godine i na njoj je bila samo jedna tačka dnevnog reda: donošenje odluke o zaduženju UBKC s ciljem obezbjeđenja bankarske garancije, u skladu sa Ugovorom o izgradnji i opremanju Centralnog dijela južnog krila UBKC sa firmom „Lindler“.

Dan prije sjednice UO, rukovodstvo UBKC pismenim putem se obratilo Ministarstvu zdravlja, tražeći saglasnost da se UBKC može zadužiti kod poslovne banke, kako bi dobili garanciju. Iz Ministarstva im je isti dan odgovoreno da UBKC može staviti pod hipoteku opremu i imovinu te ustanove u korist banke, koja bi im dala kredit.

Bogdanić je još napisao i dozvolio da se između UBKC i Fonda zdravstvenog osiguranja RS može dogovoriti ugovor o cesiji kojom bi se preusmjeravala sredstva inamjenjena UBKC prema banci, od koje bi se uzeo kredit.


Iako je Ugovor sa „Lindnerom“ potpisan 8. jula 2014. godine, a Bogdanić je krajem jula ove godien rekao da će bankarska garancija biti obezbijeđena „u naredna dva, tri dana“, do dana današnjeg te bankarske garancije nema. Samo je jedna banka u prethodnih četiri mjeseca uputila neobavezujuću ponudu sa spiskom potrebne dokumentacije i procjenjenim troškovima održavanja garancije u narednih pet godina, koji iznose 1.250.000 KM. Između ostalog, u ponudi se tražila i odluka UO o bankarskoj garanciji.

U raspravi do koje je došlo na sjednici UO postavljeno je pitanje: da li ministar zdravlja može da daje saglasnost da se oprema i imovina UBKC stavi pod hipoteku, a bez odluke Vlade RS, kao osnivača ove zdravstvene ustanove.
Tokom rasprave je upozoreno da je bankarska garancija opasnija nego kredit. Ukoliko bi došlo do kašnjenja u plaćanju „Lindneru“, oni bi odmah mogli da aktiviraju garanciju i odjednom naplate cjelokupan iznos iz sredstava banke, a to je 10,3 miliona KM, na koliko je potpisan Ugovor, odnosno 12.000.000, sa PDV-om.

Ovakav razvoj događaja dalje bi implicirao da banka nakon toga u roku od 24 časa traži taj iznos od UBKC, a ukoliko se on ne plati, aktiviraju se mjenice i blokiraju se svi računi. Sud bi potom, vrlo brzo, donio odluku kojom nalaže zabranu raspolaganja imovinom i opremom UBKC, nakon čega bi naložio i njenu prodaju, kako bi se banka naplatila.
De fakto, ministar Bogdanić je svojim potpisom otvorio put ka nestanku i rasprodaji UBKC Banjaluka.

Svjesni ovoga, članovi UO su odlučili da odgode donošenje odluke o zaduženju UBKC i zatražili hitan sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrom Bogdanićem. Namjera im je da na tom sastanku upozore na sve opasnosti Bogdanićevog čina i finansijsku kataklizmu, koja može uslijediti i uništiti UBKC, ukoliko bi se po njemu postupilo. Na sastanku UO Mirko Stanetić, direktor UBKC, samo je zamuckivao, šokiran odlučnošću članova Upravnog odbora da ne dozvole uništenje bolnice.
Paradoks u svemu je da izvođač radova traži garanciju za cjelokupan iznos, iako je Ugovorom predviđeno plaćanje u 48 rata nakon završetka radova.

Iz Vlade RS još uvijek nije ništa odgovoreno na poziv UO UKBC.

Hronologija događaja:
-      8. maj 2014. Vlada RS donijela je zaključak kojim je zadužila rukovodstvo bolnice da potpiše ugovor sa firmom „Lindner“ i garantovala da će obezbijediti 12.030.464 KM iz budžeta Ministarstva zdravlja za 2015. godinu za plaćanje tog Ugovora
-      26. juni 2014. smijenjen dr Duško Račić, tadašnji direktor KBC Banjaluka, jer je odbio da potpiše ugovor sa „Lindnerom“ i upozorio Vladu da je taj ugovor štetan za RS. Račić nije pristao da se „Lindneru“ da bankarska garancija.
-      7. jula 2014. dr Mirko Stanetić, koji je zamijenio Račića na direktorskoj poziciji,
dopisom se obratio Ministarstvu zdravlja i zahtijevao da se taj resor obaveže da će obezbijediti bankarsku garanciju.
-      7. jula 2014. Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis KBC (potpisao ga Bogdanić) u kojem se navodi: „U pogledu obezbjeđenja garancije plaćanja, Ministarstvo zdravlja će obezbijediti sredstva za bankarsku garanciju izvođaču radova za plaćanje u iznosu ugovorene cijene sa uračunatim PDV-om“.
-      8. jula 2014. dr Mirko Stanetoć potpisao je Ugovor u kojem je navedeno da je UBKC u obavezi da dostavi bankarsku garanciju za plaćanje u roku od 30 dana.

To se, kao što vidimo, nije desilo i taj Ugovor bi trebalo da bude proglašen nevažećim. Međutim, ni to se nije desilo, a ministar Bogdanić, koji je garantovao da će Ministarstvo zdravlja obezbijediti garanciju usmeno je obrazložio rukovodstvu UBKC da se šalio, jer „po Zakonu o dugu i garancijama RS ne može da se zaduži bez odluke Narodne skupštine RS“.

vezani tekst: Progon gradonačelnika Banjaluke: Dodik tjera Gavranovića zbog zemljišta Hirurgije