четвртак, 13. новембар 2014.

Ruski rulet po glavi stanovnika

 
Piše: Slobodan Vasković

Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN, poigrao se sa Republikom Srpskom na sjednici Savjeta bezbjednosti, koristeći ovaj entitet kao „novu rusku kartu“ u tekućem obračunu sa Zapadom.

Rusija je bila uzdržana prilikom glasanja u Savjetu bezbjednosti o produženju mandata misiji EUFOR-a u BiH, ali je veoma snažan efekat ostavila Čurkinova izjava da je "neprihvatljivo da se BiH spolja gura u pravcu EU". Mnogi su to protimačili kao jasan stav Rusije da stoji iza “RS i Milorada Dodika”.

Zadnje što je RS u ovom trenutku trebalo jeste da se nađe između Rusije i Zapada, ali nakon Čurkinovog “zveckanja uticajem”, kasno je za vajkanje. Čurkin je Dodika svjesno dodatno svezao uz Rusiju, a lider SNSD-a to nije gromko pozdravio (nije to uopšte pozdravio), što ukazuje da je sve doživio kao udarac u pleksus. Nije to ni osudio, iako je SNSD (deklarativno) za ulazak BiH u EU, jer ne smije ni pisnuti, kako se ne bi Rusima zamjerio.

Dodikovi truli analitičari pokušali su nedavno izbaciti Rusiju iz SNSD-ove platforme, promovišući tezu “Bog je visoko, Rusija daleko, a NATO je već tu”, ali im je plan propao.

Nije Rusija mjesna zajednica da sebi dozvoli da je Dodik i njegova groteskna kamarila glorifikuju kada im to treba i zaborave, kada im više ne treba.

Posebno pitanje je šta je sve Dodik obećao ruskim vlastima, kako bi obezbijedio ulazak u Kremlj i da li je među svim tim obećanjima i ono da će krenuti u otcjepljenje Republike Srpske, kada dobije mig iz Moskve?!

Sudeći prema Čurkinovom istupu, Dodik se baš naobećavao, jer jedna ozbiljna država, što Rusija jeste, ne bi sebi dozvolila zaoštravanje odnosa na teritoriji BiH, njenu destabilizaciju i uvođenje ove zemlje u sopstvene razmirice sa Zapadom, da nema čvrsta obećanja nekog od lokalnih političkih lidera da će pratiti taj fon. Odnosno, da su spremni zaigrati Ruski rulet.

Jednostavnije rečeno, nema besplatnog slikanja sa Vladimirom Putinom.
Dodik će to slikanje tek da plati izolacijom u koju će ga staviti Zapad, zbog podrške koju mu (samo deklarativno) daje Rusija. Zapad jeste veoma prisutan u BiH i, dopadalo se to nekome ili ne, najznačajnija je i najsnažnija politička i svaka druga činjenica u ovoj zemlji.

Zapad neće dozvoliti povećanje ruskog uticaja u BiH ni po koju cijenu i slijede veoma teški politički dani po Dodika, po vlasti RS i po samu Republiku Srpsku. Koja jeste talac Dodikovog političkog bezumlja i pogrešne i sulude ubijeđenosti o sopstvenoj veličini i značaju u međunarodnim odnosima i sukobu najvećih sila. U kojima ne samo Dodik, već nijedan bh. političar, ne dostiže vrijednost ni taneta za kolt.

Uz rečeno, notorno je da Zapad jedini posjeduje realan novac, prijeko potreban BiH/RS da izbjegne slom.

Da li će Zapad dati stotine miliona evra nekome ko zagovara i sprovodi putinizaciju BiH/RS? Neće.    

Dodikovoj vlasti u ovoj igri ostaje samo Rusija. Koja je daleko, kako to ustvrdiše njegovi “analitičari”. I koja nema para za Republiku Srpsku.

Svima je to jasno, nakon što već godinu dana Dodik i Željka Cvijanović obmanjuju građane Republike Srpske sa pričom o velikim ulaganjima Ruske Federacije. Koja nikako ne stižu.

Dodik&Cvijanović obećali su izgradnju Južnog toka (iako je riječ o kraku), koji se ne gradi; Pomoć oko poplava, koja nije stigla; Čak i dva ruska helikoptera, koji nisu ni poletjeli ni doletjeli, a na kraju “Ruske finansijske spirale”, stigla su i uvjeravanja oko kreditnih linija.

Još tokom 2013., Dodik je rekao da će Ruska Federacija odobriti RS kredit od 700 miliona KM. Koji nije stigao. Potom je izjavio da je riješen kredit sa “Sber” bankom, Cvijanovićka je dodala da je potpisan ugovor, a Zoran Tegeltija sve začinio riječima kako se “usaglašavaju tehnički detalji”. Ništa od svega toga se nije desilo.

U izbornoj kampanji, nepostojeća ruska kreditna linija zamijenjena je novom šupljom pričom. Po povratku iz Rusije, para (u Dodikovim izjavama) “kao salate”.

On i Cvijanovićka su izjavili da “odmah stiže mali kredit od 75 miliona evra (koji nije stigao, op.aut.), a da iza Nove godine stiže veliki kredit od 700 miliona evra”.

Komparacije radi, treba znati da je Ruska Federacija odobrila Srbiji konkretan kredit od 800 miliona evra (za rekonstrukciju željeznica), prije pet godina, ali do danjašnjeg dana u Beograd nije stigla ni rublja. Kada će onih “obećanih” 700 miliona evra stići u RS zaključite sami.

Sve to nas dovodi do najbitnijeg dokumenta, kojeg treba usvojiti do Nove godine, a to je Budžet Republike Srspke za 2015..

Dodik je, gostujući na RTRS-u, obećao da će formirati Vladu RS do 20. decembra, a do Nove godine usvojiti budžet i ekonomskun politiku.

Svima je jasno da je to nemoguće uraditi, ali šta je Dodiku obećati.

Rebalansom budžeta za 2014. godinu, poreski i neporeski prihodi procijenjeni su na iznos od 1.540.600.000 KM, u kojima je i onih 40 miliona maraka od “Elektoprenosa”.

Ukupan rebalansirani budžet za ovu godinu iznosi 2.156.000.000 KM. Razlika između ukupnog budžeta i ukupnih prihoda je cca 615 miliona KM. Od tih 615 miliona, kratkoročna i dugoročna zaduženja iznose 504,8 miliona maraka.

Na ovom nivou se očekuje i budžet za 2015. godinu.

Imajući u vidu da će doći do smanjenja domaćih prihoda, a nema ni sredstava od “Elektroprenosa”, potrebna kreditna sredstva za 2015. godinu procjenjuju se na iznos od cca 600 miliona KM, odnosno gotovo sto miliona više nego u ovoj godini.

Koji je taj finansijski mag u Režimu koji će, u ovakvim političkim okolnostima, izraditi i predložiti budžet za 2015. godinu? Ne postoji.  

Po svim procjenama finansijskih stručnjaka, budžet RS neće tako brzo doći na usvajanje u Narodnu Skupštinu RS. To znači da ćemo od Nove godine imati takozvano privremeno finansiranje, što opet znači da se prvi kvartal 2015. godine svodi na nivo prvog kvartala 2014. godine.

U tom slučaju, koji je izvjestan, neće biti ništa od povećanja penzije za tri posto. Petar Đokić je to obećao i slagao i biće vrlo interesantno vidjeti kako će to objasniti, a posebno šta će reći penzionerima zbog čega im, umjesto povećanja 3 posto, primanja umanjuju za dva posto. Što će se desiti u slučaju privremenog finansiranja. Takođe, ne može se usvojiti ni budžet Fonda PIO.

Opšte crnilo je pred nama, ali tako je kako je. Ukoliko Dodik zaista i uspije formirati Vladu RS do 20. decembra, jedino je izvjesno da će ta Vlada RS trajati najkasnije do 20. marta 2015. godine. Sve izvan toga ravno je Čudu!