петак, 28. новембар 2014.

Srednji vijek u RS: Slavko Mitrović premijer !?

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je u velikoj dilemi, da li će mandat za sastav nove Vlade Republike Srpske povjeriti aktuelnoj premijerki Željki Cvijanović ili Slavku Mitroviću, jednom od svojih najbližih saradnika i sivoj eminenciji ovdašnje vlasti.

Dodik bi, kako tvrde izvori iz vrha SNSD-a, u narednih 48 časova trebalo da donese odluku da li će budući premijer RS biti Cvijanovićka ili Mitrović.

Isti izvor navodi da je moguće imenovanje Cvijanovićke za mandatara u dobroj mjeri kompromitovalo njeno učešće u aferi „Dva Papka“, odnosno objavljeni audio snimak na kojem ona otvoreno govori o kupovini dva poslanika, ako vladajuću koaliciju izdaju poslanici Napredne Srpske Adama Šukala.

Osim toga, dodaje naš sagovornik, Dodikovi koalicioni partneri iz DNS-a i SP-a nisu oduševljeni najavom da bi Cvijanovićka ponovo mogla zauzeti premijersku poziciju i radije bi na toj funkciji da vide negog drugog iz SNSD-a.

„Dodik je već razgovarao sa Mitrovićem i on je načelno prihvatio ponudu da bude mandatar. Sve će se riješiti do kraja vikenda, kada bi Dodik trebalo da saopšti ime mandatara“, kazao je izvor iz vrha SNSD-a.

Ako se ove informacije potvrde i ako Dodik zaista Mitroviću da mandat za sastav nove Vlade RS, Republika Srpska bi mogla da se vrati u srednji vijek, jer će na čelu izvršne vlasti imati najvećeg mračnjaka.