петак, 21. новембар 2014.

Pijačni barometar: Nijedan blok nema sigurnu većinu

piše: Slobodan Vasković

Nepunih šezdesetak časova do početka konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske nijedan od dva suprotstavljena politička bloka nema većinu potrebnu za izbor rukovodstva parlamenta.

Uprkos tome, Milorad Dodik ustvrdio je da grupacija SNSD-DNS-SP ima podršku 44 poslanika, među koje je ubrojao i dva mandata Stranke Napredna Srpska, i još dva mandata iz opozicionih redova. Dodik nije rekao ni riječi o dva klimava mandata unutar njegovog bloka (Riječ je o Nedi Petrić, koja je ušla na listi DNS-a, plus jedan socijalista).

Blok Milorada Dodika nema 44 mandata, a Dodik je ispalio tu brojku, kako bi ostavio manevarski prostor za „kupovinu“ poslanika, ali i za „kupljene“, da osmisle obrazloženja zbog čega ga podržavaju.

Dodik je ipak napravio jedan korak unaprijed i večeras ima sigurnih 39 poslanika (SNSD 29, DNS 5, SP 4, VM).
Uz njegovu grupaciju stao je Vojin Mitrović, prebjeg iz NDP-a, koji je već dopola popunio kvotu od „Dva Papka“.

Mitrović već dva dana laže da on nikome „neće biti 42, ali da hoće 43“, što je bio pokušaj da izbjegne udarac javnosti zbog izdaje Saveza za promjene i NDP-a, na čijoj listi je ušao.

Prema provjerenim podacima, u vrhu SNSD-a, Mitroviću je obećan kredit iz IRB-a od 1,5 miliona KM, ukoliko podrži SNSD. To je bila njegova cijena.

Nadležni organi će sprovesti ozbiljnu istragu o priznanju Željke Cvijanović da je SNSD „kupio dva poslanika“?! A Mitrović je jedan od njih. Taj predmet neće ostati u Specijalnom tužilaštvu RS, jer oni i nisu nadležni za njega, tako da se ni Cvijanovićka ni Mitrović ni ostali upetljani u cijeli taj slučaj ne mogu nadati zataškavanju.

Dodik računa i na Iliju Stevančevića, ali to je u ovom trenutku račun bez krčmara. SNSD licitira i sa brojnim drugim imenima, ali sve je to bacanje prašine u oči. Dodik je naveo i da su uz njega poslanici SNS-a, ali to je demantovao iz stranke Adama Šukala, iz koje još nije rečeno na koju će stranu.
Krenuli su i pritisci, koji će se pojačavati u naredna dva dana. Interesantno je da se u sklapanje skupštinske većine u Republici Srpskoj, upetljali i zvaničnici HDZ-a, koji lobiraju kod određenih poslanika da podrže blok Milorada Dodika. Za sada im ne ide uspješno.

Mladen Bosić izjavio je da SzP ima potrebnu skupštinsku većinu “od 42 i više poslanika”.

Ta izjava bazira se na obećanju najmanje dva, od četiri “plivajuća mandata” da će pristupiti SzP.

Plivajući mandate pripadaju SNS-u (2), Nedi Petrić i socijalisti, čije ime se drži “u betonu”!

Bez obzira na obećanja, u ovom momentu, Savez za promjene, zajedno sa poslanicima „Domovine“, sa kojima su postigli dogovor ima sigurnih 40 glasova (SDS 24, PDP 7, NDP 4, Domovina 5).