субота, 15. новембар 2014.

Pobuna Specijale: Dodikov udar na ministra Jovičića

Piše: Slobodan Vasković

Pobuna pripadnika Specijalne policije MUP RS, brižljivo je planirana akcija Milorada Dodika protiv Radislava Jovičića, ministra unutrašnjih poslova RS.

Jovičić nije u postizbornim planovima Dodika, a trebalo je naći dobar razlog da ga se smijeni. Pobuna Specijale je idealna varijanta, jer ukazuje na nezrelost rukovodstva MUP RS i teško narušava ugled te institucije.

Sve je isfingirano - i sukob sa komandantom Predragom Krajinovićem i zahtjevi, kojima se izražava „nezadovoljstvo odnosom vrha MUP-a RS prema Specijali“. Odnosno, nezadovoljstvo ministrom Jovičićem, iako je to isto rukovodstvo MUP RS ogroman novac uložilo i u plate pripadnika Specijalne policije, koje su značajno povećane u odnosu na ostale pripadnike policije, i u materijalno-tehnička sredstva kojima ta formacija raspolaže.  

Jovičić za vrijeme svog mandata nikada nije ovladao Specijalnom policijom i sve vrijeme postoji „dvostruki lanac komandovanja“, a dominantan je onaj iz Palate predsjednika.

Specijala je potpuno lojalna Dodiku i njihov protest generisan je iz njegovog kabineta, potvrđeno mi je iz nekoliko nezavisnih izvora.

Riječ je, tvrde, o postizbornim igrama, a cilj je skidanje glave Jovičiću.

Ovakve pobune nikada se ne dešavaju ad hoc, već se brižljivo pripremaju. I ova je pakovana duže vrijeme, a dolazi u osvit postavljenja i formiranja nove Vlade RS.

Jovičić se zamjerio Dodiku, jer nije htio da se obračunava sa njegovim političkim protivnicima, a dobar dio MUP RS uspio je da stavi pod svoju kontrolu i da, koliko toliko, smanji uticaj SNSD-a na rad policije.

Vrh MUP RS u cijelom ovom slučaju postupio je amaterski, jer su pokušali zvanično demantovati događaj. Istovremeno, nezvanično, su potvrdili,  preko banjalučkih elektronskih medija u koje imaju upliv, da pobune ima.
Pobuna pripadnika Specijalne policije Republike Srpske ulazi u drugu noć, a riješenje ovog velikog bezbjednosnog problema se ne nazire.

Dodik je Jovičićevo mjesto obećao i Peri Đokiću (SP) i Draganu Lukaču, bivšem komandantu Specijale, i sada destabilizuje vrh MUP-a RS, kako bi svoje obećanje realizovao, ukoliko uspije skupiti većinu.

Ovaj Dodikov potez pokazuje na šta je sve spreman lider SNSD-a, ali potvrđuje i da je njegovo djelovanje najveći bezbjednosni problem u ovoj zemlji.