петак, 3. април 2020.

Vanredno stanje/Dan prvi - Uzurpacija


Piše: Slobodan Vasković

1.
Prvi dan nametnutog i nepotrebnog vanrednog stanja pokazao je, očekivano, da je Milorad Dodik javno uzurpirao funkciju predsjednika RS, jer najavljuje mjere koje nisu ni na koji način u nadležnosti člana Predsjedništva BiH.

2.
U ime Željke Cvijanović, koja glumi predsjednicu RS, Dodik je odmah krenuo sa zastrašivanjem, najavom formiranja posebnih odeljenja tužilaštava i sudova da bi se „adekvatnije reagovalo na kršenje uvedenih mjera“!

3.
Nije precizirao kojih mjera, a mjera je, donesenih još za vrijeme vanredne situacije, napretek, pa se sve može podvesti pod “kršenje” i, bez prepreka, krenuti u obračun sa bilo kim ko se Dodiku učini “adekvatnim”.

4.
Uzurpatoru je to najmanji problem, jer je sva odgovornost za funkcionisanje u vanrednom stanju na Željki Cvijanović, kojoj je, kako se stvari razvijaju, a i kako je to očekivano, namijenjena uloga zapisničara Dodikovih naredbi. 

5.
Osim zapisničarskih zahvata, Cvijanovićevoj je skrojena i uloga amortizera koji treba da primi sve kritike za sve ono što se loše uradi za vrijeme vanrednog stanja.

Već je loše, jer Cvijanovićeva ništa ne najavljuje iako je, bez obzira na lošu glumu, jedina ovlaštena.

6.
Dodikova prijeteća strijela je, za početak, svjesno dodatno nabijanje straha u kosti stanovništvu koje se teško povija pod brojnim dubokim problemima zbog epidemije virusa.

Zastrašivanje će se nastaviti njegovim pokušajem da zaista formira ta tužilaštva i sudove, a sama najava svjedoči da Dodik, izvan svake razumne sumnje, namjerava vanredno stanje produžiti i duže od trideset dana; Onoliko dugo koliko mu bude trebalo da se obračuna sa svakim ko mu djeluje - neadekvatno! 

Veoma je opasna igra koju je Dodik zaigrao već prvi dan vanrednog stanja i neophodno je insistirati na njegovom što skorijem ukidanju, jer bi se sve moglo dodatno oteti kontroli.

7.
Namjerno zastrašivanje je, u detalju, i pokušaj odvlačenja pažnje sa slabog funkcionisanja sistema i izostanka djelotvornih mjera za sprečavanje teškog poniranja privrede i ekonomije, spasavanja građana od brojnih i sve većih egzistencijalnih problema, što se, dan za danom, multiplikuju.

8.
Iz prazne se ne puca, jasno je to Dodiku, kao što odlično zna da je kasa prazna, pa umjesto konkretne finansijske podrške brojnim malim i srednjim preduzećima (za koje je maj nedostižna kota u borbi za opstanak), on ispaljuje prijeteće poruke stanovništvu koje disciplinovano, strpljivo, savjesno i dostojanstveno nosi ogroman teret.

9.
Koliko je Cvijanovićeva u mogućnosti da promijeni svoj status lutke na koncu odgovorne za sve u vanrednom stanju? Kako stvari stoje, bez mogućnosti je. 

10.
Dan je, osim brojnih loših vijesti u vezi sa napadom virusa, obilježilo i saopštenje Strukovnog sindikata doktora medicine RS kojim su izrazili oštar protest povodom izjave formalnog premijera Radovana Viškovića koji nije prezao da pokuša podijeliti zdravstvene radnike na one koji nose manji i one koji nose veći teret.

"Nisu ni svi zdravstveni radnici podnijeli isti teret. Ne može se mjeriti rad Doma zdravlja u Banjaluci i u nekoj drugoj lokalnoj zajednici ili Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske sa nekim bolnicama. Stimulacije za ljude koji su podnijeli najveći teret u ovoj situaciji sigurno će biti”, rekao je Višković, zbog čega se Strukovni sindikat otšro ustremio na njega pozivajući ga da “objasni javnosti kojim kantarom je on to izmjerio teret i rizike koji u vrijeme ove opasne virusne pandemije sa sobom nosi svaki zdravstveni radnik, kao i svaka javna zdravstvena ustanova i kakve to razlike mogu da budu u doprinosu borbi protiv virusa između zdravstvenih radnika, bilo da rade u Banja Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu ili Čajniču”.

11.
Viškovićeva izjava je odvratna, ali i vrlo podla i veoma štetna po ionako krhak zdravstveni sistem. 

12.
Svjesnim pokušajem izazivanja razdora unutar zdravstvenog sistema, njegovom podjelom, on želi da prikrije činjenicu da para nema.

13.
Kasa je prazna i Viškovićeve beskrupulozne, maliciozne i niske manipulacije ne mogu sakriti tu činjenicu. 

14.
Ukoliko u najskorije vrijeme, preciznije hitno, ne nađu kreditna sredstva (planiraju zaduženje od 300 miliona KM, za početak) da, koliko toliko, pokriju finansijske rupe, počeće sve brže otklizavanje u kolaps.