уторак, 14. април 2020.

Odluka o “ozbiljnim poremećajima na tržištu” je preventivno donešena; Nestašica je novca, trenutno roba široke potrošnje ima dovoljno


Piše: S.V.

Portal Capital.ba objavio je da je “Vlada Republike Srpske proglasila postojanje ozbiljnih poremećaja na tržištu RS usljed okolnosti nastalih kao posljedica pojave virusa korona".

Vlada, prema pisanju Capital.ba, nije objasnila šta konkretno znači njihova odluka koja je na snagu stupila 14.03..

Prema mojim informacijama riječ je o preventivnoj odluci Vlade RS koja omogućava, u slučaju nestašica, interventne nabavke. 

“Marketi su puni, roba ne nedostaje, ali je hronična nestašica novca”, kažu moji izvori.

Interventne nabavke omogućavaju se u vanrednim okolnostima.

Takve nabavke uvijek su dvosjekli mač zbog mogućih koruptivnih radnji.

Capital.ba je još naveo da je Vlada RS pomenutu Odluku donijela 9. aprila i zadužila Ministarstvo trgovine i turizma “da preduzme sve neophodne mjere u okviru svojih nadležnosti, a s ciljem obezbjeđenja urednog snabdjevanja tržišta i održavanja stabilnosti cijena”, kao i sve gradove i opštine da preduzmu sve neophodne aktivnosti s ciljem otklanjanja postojećih poremećaja na tržištu.

“Zadužuje se Ministarstvo finansija da u slučaju potrebe za intervencijom na tržištu obezbijedi neophodna finansijska sredstva za realizaciju aktivnosti u skladu sa ovom odlukom”, navedeno je u Odluci.

Narodna kupština RS usvojila je 2017. godine Zakon o interventnim nabavkama koji je trebalo da popuni praznine nastale nestankom Robnih rezervi RS, koje su otišle u stečaj. 

Tada je navedeno da je Zakon “prilagođen potrebama Republike Srpske i građana, te da će biti dobar temelj za funkcionisanje države u vanrednim situacijama”.

Zakonom je predviđeno da Vlada Republike Srpske donosi odluku o proglašenju postojanja posebnih uslova i ozbiljnih poremećaja na tržištu i entitetu, kao i donošenje plana interventnih nabavki.

Sredstva za interventne nabavke trebalo bi da se izdvajaju iz budžeta RS. 

RS nema Robne rezerve.

Gubitak Robnih rezervi je u 2015. iznosio 2,8 miliona KM, u 2016. je bio 12,9 miliona KM, dok je u 2017. minus bio oko 268.000 KM. Kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose tada su 34 miliona KM i sve stigle na naplatu.

Pokazalo se, u situaciji pandemije, da je nepostojanje Robnih rezervi doprinijelo brojnim teškoćama, jer su se brašno, ulje, pšenica…, morali nabavljati iz Srbije, kako ne bi bilo većih poremećaja na tržištu.