среда, 22. април 2020.

Krišto zatražila da Inspektorat stavi van snage odluku Predstavničkog doma o izboru članova CIK BiH



Piše: S.V.

HDZ i SNSD ne mire se s gubitkom kontrole nad Centralnom izbornom komisijom BiH. 

Stoga je Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, 06.04. o.g., zatražila od Ministarstva pravde BiH, na čijem čelu je njen stranački kolega iz HDZ-a Josip Grubeša, da Upravni inspektorat provede nadzor u CIK-u BiH, zbog, kako je navedeno, nepostupanja te institucije koja nije objavila Javni konkurs za izbor i imenovanje članova CIK-a.



Krišto se nalazi na čelu Komisije koja bi trebala da, kako tvrdi, provede konkursne procedure, što je deplasirano, jer je na na sjednici Predstavničkog doma BiH, održanoj 11. marta, došlo do izbora novih članova CIK-a.



Da podsjetim, tada su smijenjeni članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković, a na istoj sjednici su reizabrani Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi članovi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Tome su se oštro usprotivili HDZ i SNSD, napustili su parlament, ali je odluka donešena većinom glasova i bez njihovih poslanika.

Centralna izborna komisija BiH izabrala je Vanju Bjelicu Prutina za predsjednika CIK-a, 16.03.; Međutim, Krišto i dalje insistira na sprovođenju konkursne procedure, čime ne prihvata odluke parlamenta.

Krišto je uputila dopis CIK-u da raspišu konkurs, na šta su oni negativno odgovorili; Nakon toga Krišto se obratila Grubeši, a on naložio Inspektoratu da reaguje.



Inspektorat je uputio dopis CIK-u i od njih traži izjašnjenje o cijelom slučaju, iako je sve apsurdno, jer je nove članove CIK-a izabrao Predstavnički dom parlamenta BiH, tako da je provođenje konkursa potpuno iracionalno.

Očito je da se Inspektorat namjerava staviti iznad parlamenta i nikog ne bi trebalo iznenaditi da ponište odluku o izboru članova CIK-a. Formalno to nije moguće, ali ne bi bilo prvi put da u BiH nemoguće postane vrlo lako moguće.