среда, 29. април 2020.

Smrt trudnice Ilijane Manojlović: Tijelo preminule dva dana, do obdukcije, držano van hladnjače; Đajićeve neistine o prijateljstvu sa “pojedinim članovima porodice” i bježanje od odgovornosti; Boris Manojlović: Sram vas bilo g. Đajiću: Porodica od Šeranića zatražila vanredni stručni nadzor

Ilijana Manojlović, preminula 18.04.

Piše: Slobodan Vasković

Đajićeve neistine i bježanje od odgovornosti
Vlado Đajić, direktor UKC RS u Banjaluci, odbio je odgovoriti na pitanja novinara u vezi sa trudnicom Ilijanom Manojlović koja je, zbog nebrige ljekara, preminula 18.04.2020. u toj zdravstvenoj ustanovi.

Na pitanje šta je uradio Stručni tim koji je formirao za ispitavanje okolnosti smrti trudnice Ilijane Manojlović, Đajić je rekao: “Zamolio bio vas da jednu takvu tragediju ne zloupotrebljavate ovdje na cesti; Službe rade na tome, ispituje se sve i molim vas da ovdje na ulici takve stvari ne komentarišemo i ne reagujemo, naročito što sam ja i prijatelj sa pojedinim članovima te divne porodice”.


Đajiću nije smetalo da na istom mjestu, “na cesti”, odnosno u parku “Petar Kočić” u Banjaluci, govori o teškim posljedicama napada virusa i njegovim smrtonosnim posljedicama.

Nejasno je i kakvu je zlopotrebu otkrio Đajić u pitanju novinara, ali je sasvim jasno da je on izbjegao da odgovori na sasvim korektno postavljena pitanja, što je notorno bježanje od odgovornosti.

Veoma je upitna i Đajićeva tvrdnja da je “prijatelj sa pojedinim članovima porodice”, jer su se najbliži članovi porodice preminule Ilijane Manojlović ogradili od njegovih tvrdnji.

Boris Manojlović: Sram da vas bude g. Đajiću
“Gospodine Đajiću, evo ja kao suprug Ilijane Manojlović vas pitam na ovaj način, jer na drugi nisam u mogućnosti, čiji ste vi to ‘prijatelj’ tako divne porodice, gospodine Đajiću… Sram da vas bude gospodine Đajiću”, napisao je na svom FB profilu Boris Manojlović.Teško da Đajić zna za sram; Da je drugačije, ne bi neistinama pokušavao da dodatno zatamni slučaj dvostruke smrti do kojih je dovela kardinalna greška ljekara i njihovo izbjegavanje da pregledaju pacijentkinju i izvrše kiretažu, nakon što je ultrazvukom ustanovljeno da je plod mrtav, 17.04, nešto prije 19. časova..

Iako je trpila jake bolove, Manojlovićevu nisu htjeli da pregledaju dr Saša Savić i dr Jovica Ivić, koji su bili dežurni na Klinici za ginekologiju od 19. časova, 17.04., do 08. časova, 18.04.. 

Ilijana Manojlović je preminula 18.04.2020. u 10 časova i 35 minuta. Uzrok smrti je sepsa koja je dovela do zatajenja srca.

Manojlovićeva i njeno nerođeno dijete bili su zdravi do 16.04., kada su joj urađene dvije amniocinteze. Amniocinteze je uradio dr Veselin Pupčević; Dan kasnije, 17.04. Manojlovićeva se sa visokom temperaturom i bolovima javila u UKC RS. 

Tijelo držano dva dana van hladnjače
Đajić je naveo da “službe rade” na ispitivanju okolnosti dvostruke smrti, a nadležno Tužilaštvo svakako bi moralo otkriti zbog čega tijelo preminule trudnice nije držano u hladnjači do obdukcije? Tijelo je van hladnjače držano dva dana, jer je obdukcija urađena 20.04., po nalogu Tužilaštva.Takav postupak otvara brojna pitanja, a jedno od njih jeste da li je to bio svojevrstan morbidni pokušaj uništavanja dokaza? Tužilaštvo će tokom istrage morati naći odgovore na broja pitanja u vezi sa navedenim postupkom!

Zahtjev Šeraniću za vanredni stručni nadzor
Porodica preminule trudnice Ilijane Manojlović uputila je Alenu Šeraniću, ministru zdravlja u Vladi RS, zahtjev za vanredni stručni nadzor kako bi se ispitale sve okolnosti pod kojima je došlo do njene smrti i smrti njenog nerođenog djeteta.

Porodica se pozvala za Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji, između ostalog, propisuje da građanin koji nije zadovoljan zdravstvenom uslugom može zahtijevati od nadležnog ministarstva da inicira vanredni stručni nadzor. Iz ministarstva je, prema mojim saznanjima, potvrđeno da su dobili zahtjev, ali porodici još nije odgovoreno da li je donesena odluka o vanrednom stručnom nadzoru.Bilo je neophodno i zakonski jedino ispravno da je ministar zdravlja Alen Šeranić i prije zahtjeva porodice imenovao pet članova Stručnog tima koji bi izvršili vanredni stručni nadzor; Članovi tog tima trebalo je da se imenuju sa liste eksperata, a nijedan od njih nije mogao da bude uposlen u UKC RS.

Način formiranja Stručnog tima UKC RS nije u skladu sa zakonskim propisima o vanrednom nadzoru iz prostog razloga što su svi članovi tog tima uposlenici UKC RS; Takav način je neprihvatljiv, jer trebaju da istražuju radne kolege, a to, samo po sebi, nije donijelo, kako se pokazalo, nikakve rezultate.


Dvostruka smrt u UKC RS: Uprkos brojnim medicinskim nalazima, među kojima su i oni koji su ukazivali na smrtonosnu sepsu, ljekari nisu ništa preduzeli; Bahatost i ignorantski odnos potvrđuje i podatak da su Ilijani Manojlović dali pogrešnu terapiju (objavljeno 25.04.2020.)
Ilijana Manojlović, preminula 18.04.2020.
Piše: Slobodan Vasković

1.
Ignorantski odnos rukovostva UKC RS prema smrti Ilijane Manojlović i njenog nerođenog djeteta baca dodatno mračnu sjenku na ovaj tragični događaj u kojem su ugašena dva života.

2.
Formiranje “Stručnog tima” koje je upriličio Vlado Đajić, direktor UKC RS, samo je pokušaj bacanja prašine u oči javnosti i fingiranje da se navodno nešto radi u vezi sa dvostrukom smrti do koje je došlo usljed neodgovornosti dežurnih ljekara, primarno dr Saše Savića i Jovice Ivića koji nisu htjeli da pregledaju teško bolesnu pacijentkinju.

3.
Đajić je “Stručni tim” formirao tek 22.04., iako je već 18.04. detaljno znao da su ljekari napravili kardinalne greške i uzrokovali smrt trudnice Ilijane Manojlović.

Đajić nije prijavio MUP RS da je došlo do smrti trudnice, već je to učinio njen muž.

Njegovo trijivalno objašnjenje zbog čega dvostruku smrt nije prijavio nadležnim organima je drskost nadobudne osobe koja se smatra nedodirljivom i prejeftino prozirno odbranaško ponašanje.

“Bitno je naglasiti da je Poslovodstvo UKC RS, 18. aprila 2020. godine pokrenulo internu proceduru utvrđivanja okolnosti smrti I.M. (1981). Međutim, porodica je istog dana 18. aprila odlučila da proceduru utvrđivanja razloga smrti sprovedu istražni organi. Samim tim, u  postojećim okolnostima, sve što može dalje biti učinjeno od strane naše ustanove jeste da internom procedurom radimo na utvrđivanju činjenica i okolnosti smrti I.M. što se i čini kroz rad Stručnog tima”, odgovoreno mi je iz UKC RS na pitanje zbog čega nisu prijavili sumnjivu smrt trudnice Ilijane Manojlović policiji.


Đajić je “zaboravio” da je po službenoj dužnosti morao da prijavi sumnjivu smrt, kao što je zaboravio da neprijavljivanje može da znači i svjesni pokušaj zataškavanja.

Porodica je sumnjivu smrt prijavila u svoje ime, a ne u ime UKC RS, tako da je Đajićevo nedjelovanje dodatan razlog za detaljnu istragu svih okolnosti vezanih za dvostruku smrt u UKC-u RS. 

4.
Poznato je da je Manojlovićevoj urađen ultrazvuk 17.04., nešto prije 19 časova i da je konstatovano da je plod mrtav. Konstatovala je to dr Ljiljana Stanišić Peulić.

5.
Prije toga urađen je nalaz krvi u 16 časova i 30 minuta i pokazao je izuzetno visok CRP, što je, kako tvrde stručna lica koja sam konsultovao, jasno ukazivalo na infekciju.

Taj prvi nalaz pokazao je da je CRP - 30.3 mg/L, a normalna vrijednost je 0-5.

Ultrazvuk koji je pokazao da je plod mrtav i CRP, šest puta veći od normalnog, morali su alarmirati i Savića i Ivića, ali oni su ignorisali nalaze, a stanje Manojlovićeve se, iz sata u sat, rapidno pogoršavalo.

6.
Da cijela stvar bude gora, pacijentkinji koju je već bila napala sepsa, data je poptuno pogrešna terapija, tvrde moji izvori iz UKC RS koji su imali uvid u medicinsku dokumentaciju. Ističem da su svi navodi iz ovog, kao i ranijih tekstova, dokumentovani! 

7.
Kada je urađen drugi nalaz krv, CRP se dodatno uvećao i iznosio je 62.9 mg/L, a “D-dimer inovance(imuno) (p)” bio je stravičnih 224.29mg/L; Stravičnih, jer su granice normale  0-0.50.

8.
(Kada se u tijelu ošteti krvna žila ili tkivo, u procesu održavanja homeostaze se aktiviraju odbrambeni mehanizmi kako bi se ozljeda popravila. Tokom tog procesa na ozlijeđenom mjestu se slažu niti proteina fibrina i formiraju mrežu koja služi za slaganje trombocita i formiranje ugruška. Ugrušak se zadržava na mjestu do zacjeljenja rane, nakon čega se razlaže. Enzim plazmin reže ugrušak na manje komade kako bi se lakše uklonio. Jedan od produkata razlaganja fibrina je D-dimer čija se koncentracija može mjeriti u krvi. Povišene koncentracije D-dimera znače da je u tijelu povećana pojava formiranja i razlaganja krvnih ugrušaka. Ovaj test se preporučuje uraditi trudnicama i osobama s povećanim rizikom od pojave tromboze i tromboembolije, kako bi se na vrijeme osigurao adekvatan tretman i terapija.).

9.
Treći nalaz pokazao je da je vrijednost CRP-a  iznosila 83 mg/L, D-dimera porasla na 700.60mg/L, a na tom nalazu su već i parametri koji su ukazivali na ubrzanu sepsu doslovno podivljali.

Vrijednost Procalcitonina bila je 296.650, a treba imati u vidu da je visok rizik na sepsu već kod vrijednosti 2.0.

(Laboratorijsko određivanje nivoa prokalcitonina je analiza koja se radi u cilju: otkrivanja i utvrđivanja težine  bakterijske sepse, razlikovanja bakterijske od virusne infekcije,  praćenja odgovora na antibiotsku terapiju, kao pomoć u otkrivanju  sistemske infekcije nakon operacije, povrede, opekotina ili usled  otkazivanja organa.)

10.
Svi ovi nalazi nisu bili dovoljni ljekarima da se posvete, čak ni pregledaju, Ilijanu Manojlović, a nebrigu Savića i Ivića dodatno podvlači činjenica da je pacijentkinja u odjeljenje Intenzivne njege prebačena tek u četiri časa ujutro, 18.04..

11.
Važno je naglasiti da se opravdanje za dvostruki gubitak života pokušava naći u protokolima za korona virus, ali to je samo morbidna verbalna egzibicija, jer su ljekari znali da je Manojlovićeva negativna na koronu.

Da je bilo i suprotno, a nije, u UKC RS postoji operaciona sala za pacijente sa koronom.

Đajić u operacionoj sali za pacijente sa koronom
Tu salu promovisao je upravo Đajić, 20.03., kada je navedeno da je “u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Srpske počela sa radom operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a u njoj će biti obavljani i porođaji carskim rezom trudnica koje su pozitivne na ovaj virus”.

Prema tome, bilo je dovoljno prostora da se potpuno bezbjedno uradi kiretaža i na taj način spasi život Ilijane Manojlović, ali ništa, baš ništa, nije učinjeno da joj se pomogne, u vremenu dok su dr Savić i Ivić bili dežurni.

12.
Važno je naglasiti i sljedeće - zdravstveno stanje trudnice Ilijane Manojlović iskomplikovalo se nakon urađene amniocinteze, 16.04.; Taj zahvat uradio je dr Veselin Pupčević, a do tada su i Ilijana i njeno nerođeno dijete bili dobrog zdravstvenog stanja.
.
Ranije sam objavio da 16.04. nije rađena jedna amniocinteza, već dvije. Pitanje je da li su obje urađene jednom iglom i da li je to izazvalo početak infekcije ili su drugi razlozi na djelu?! (nastaviće se)