недеља, 26. април 2020.

Satler od Tegeltije zahtjeva da sudovi i tužilaštva nastave sa radom; Od VSTS se traži da pokrene proces odlučivanja u toj instituciji, kao i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija

Piše: S.V.

Johan Satler, šef Evropske delegacije u BiH, uputio je pismo Milanu Tegeltiji, predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, u kojem od njega zahtijeva da sudovi i tužilaštva što prije počnu sa radom. 

U pismu se još traži i da VSTS pokrene postupke donošenja odluka iz svoje nadležnosti, kao i procese imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.


“Poštovani predsjedniče Tegeltija, U prilogu dostavljam dopis upućen vlastima Bosne i Hercegovine, koji takođe govori o situaciji u pravosuđu u vrijeme pandemije COVID-19, te potrebi da se osigura kontinuitet rada pravosuđa. Pozdravljamo neke od inicijativa koje je VSTV BiH usvojio, kao što je omogućavanje održavanja određenih postupaka putem video konferencijskog poziva. Rukovodstvo Vijeća je takođe održavalo sastanke na taj način, kao i nedavno sastanak sa predsjednicima sudova i glavnim tužiocima. Smatramo da je potrebno razmotriti da se sjednice Vijeća, sastanci stalnih komisija i ostalih radnih tijela Vijeća, održavaju na sličan način, kako bi se osiguralo donošenje odluka, uključujući i odluke u postupcima imenovanja, čak i sada”, navodi se u Satlerovom pismu. 


Tegeltija se poziva da hitno preispita “svoju odluku o obustavi njihovog rada” i preporučuje mu se da uvede mjere u svakodnevni rad Vijeća koje će osigurati maksimalnu transparentnost. 

“Takođe Vas pozivamo da osigurate da sudovi i tužilaštva nastave rad na rješavanju zaostataka i da se pridržavaju svojih godišnjih planova gdje god je to moguće. Vaša mjera od 22. marta nalaže rad samo na prioritetnim predmetima. Mišljenja smo da se rad na smanjenju broja neriješenih predmeta takođe mora nastaviti u ovim izazovnim vremenima. Rado ćemo se angažovati s Vama na navedenom, jer je očigledno da postoje sigurnosna pitanja koja se moraju uzeti u obzir, kako iz razloga zaštite ličnog zdravlja, tako i razloga zaštite sigurnosti dokumentacije”, navodi se u pismu upućenom 21.04.o.g..


Još se kaže da bi VSTV BiH mogao razmotriti “da putem svog Sekretarijata uskoro sazove koordinacijski sastanak donatora putem video poziva, a radi razgovora o načinima pomoći Vijeću u njegovom radu u ovom teškom periodu”.