недеља, 12. април 2020.

Audio snimak prijetnji davljenjem: Policajac O. Ć. pretukao maloljetnika, 11.04., i prijetio mu da će ga udaviti u rječici Suturliji; O. Ć. i njegov radni kolega šikanirali su petoricu mladića i maltretirali ih na razne druge načine; MUP RS i nadležno tužilaštvo morali bi hitno istražiti prijetnje


Piše: Slobodan Vasković

MUP RS trebalo bi da istraži prijetnje sa audio zapisa, snimljenog 11.04.2020. godine, nešto iza 16 časova na obali rječice Suturlije, nadomak Banjaluke.

Petorici mladića prijete dva pripadnika policije koji su, kako se tvrdi, na obalu rječice Suturlije, došli automobilom “Dačia Daster”, registarskih oznaka T84-E-0…

Morbidne prijetnje bacanjem u rijeku i davljenjem u njoj je, kako se tvrdi, petorici mladića, od kojih je jedan maloljetan, šesnaestogodišnjak, uputio policajac kojeg su identifikovali kao O. Ć..

Maloljetnika je pretukao policajac O. Ć. samo zato što je na njegovu naredbu da hodaju ispred njega odgovorio “u redu”.

Tvrdi se i da ga je stiskao šakama oko vrata, te da mladić ima vidljive povrede na rukama, vratu i ostalim dijelovima tijela.

Na snimku se čuje kako policajac O. Ć. prijeti upravo tom maloljetniku da će ga “baciti u rječicu Suturliju”, potom i udaviti.

Uz prijetnje davljenjem, nastavio je ponižavati dječaka nazivajući ga majmunom.

Na snimku se još čuje kako maloljetnoj osobi kaže da nema pravo da progovori. “Nemoj da pričaš; Nisi imao pravo da progovoriš; Ti 2004. godište se nađeš da pametuješ”.

“Ganjaću te gdje god stignem u ovom gradu”, kaže policajac maloljetniku.

Nakon toga uslijedio je rafal novih prijetnji.

“Nećeš moći živjeti od mene; Ni ti ni ovaj majmun. Obilježeni ste za čitav život ste obilježeni, a imam i fore i godina da radim. Nećeš moći disati od mene”, nastavljen je niz morbidnih i drskih prijetnji policajca.

Još kaže da će ga sabiti u mišiju rupu i da neće moći živjeti dok god je on, O.Ć., “u intervencijama”.

Drugi policajac, čije ime mi nije poznato, pitao je jednog od mladića da li snima i ako to čini, rekao mu je da će biti priveden.

Potom je policajac O. Ć. nastavio uličarskim riječnikom.
“Noga odavde; Noga, da vas ne vidim nijednog; Vratiću se za pola sata, zateknem li vas ovdje u gepeku ću vas odvesti do intervencije, u gepeku; je li vam jasno”, kaže policajac.

Prijetnje su zaista jezive i užasne i odgovorni za maltretiranje mladića bi se morali pod hitno kazniti i udaljiti iz policije; Nasilničko ponašanje, prebijanje, prijetnje ubistvom, šikaniranje i ponižavanje je potpuno neprihvatljivo i svjedoči da su pojedini pripadnici policije vanredno stanje shvatili kao mogućnost da se iživljavaju i progone svakog onog ko im se ne dopada.